Thursday, May 1, 2025
16 C
Athens

Qualcomm: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για το β’ τρίμηνο χρήσης, αλλά οι δασμοί Τραμπ ρίχνουν “βαριά σκιά” στα μελλοντικά κέρδη

Η Qualcomm προέβλεψε την Τετάρτη έσοδα για το γ’ τρίμηνο χρήσης της λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street, αναμένοντας χλιαρή ζήτηση για τα τσιπ smartphone της, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασε ανησυχία για το μακροοικονομικό περιβάλλον και το παγκόσμιο εμπόριο.

Η μετοχή της εταιρείας, η οποία είχε ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 3% σε ετήσια βάση, υποχώρησε περαιτέρω κατά 6% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο.

Τα τσιπ της εταιρείας εξαιρούνται επί του παρόντος από τους υψηλούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη έχει πλήξει τη ζήτηση. Σε έγγραφο την Τετάρτη, η Qualcomm δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι δασμοί και άλλες “σχετικές ενέργειες” στις δραστηριότητές της.

“Οι αβεβαιότητες σχετικά με τους δασμούς σίγουρα θα έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές των εσόδων της, καθώς η Qualcomm είναι εκτεθειμένη στις αγορές smartphone, IoT καταναλωτών και αυτοκινήτων”, δήλωσε ο αναλυτής της Summit Insights Group, Kinngai Chan.

Για το τρέχον οικονομικό τρίμηνο, η εταιρεία αναμένει ένα εύρος πωλήσεων με μέσο όρο 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για πωλήσεις 10,35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η LSEG.

Η Qualcomm, με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τσιπ μόντεμ στον κόσμο που συνδέουν smartphones με ασύρματα δίκτυα δεδομένων.

Αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη μεταξύ 2,60 και 2,80 δολαρίων ανά μετοχή. Το μέσο σημείο είναι πάνω από τις εκτιμήσεις των 2,67 δολαρίων ανά μετοχή.

Παρόλο που τα τσιπ της Qualcomm μέχρι στιγμής έχουν εξαιρεθεί από τους υψηλούς δασμούς του Τραμπ, οι κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχουν ρίξει σκιά στα έσοδα της εταιρείας από τη μεγαλύτερη αγορά της. Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 46% των συνολικών πωλήσεών της κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.

Η Qualcomm κατηγοριοποιεί τα γεωγραφικά έσοδα με βάση την έδρα ενός πελάτη.

“Καθώς πλοηγούμαστε στο τρέχον μακροοικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, παραμένουμε επικεντρωμένοι στους κρίσιμους παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε – τον κορυφαίο τεχνολογικό μας χάρτη πορείας, το καλύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τις ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Κριστιάνο Άμον.

Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χορηγήσει σε smartphones και τσιπ ειδικές εξαιρέσεις από τους υψηλούς δασμούς, ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει για φόρους ανά τομέα που θα έρθουν για τους ημιαγωγούς.

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 1,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας IDC, με την Apple, έναν σημαντικό πελάτη της Qualcomm, να προμηθεύεται εκ των προτέρων για να αποφύγει πιθανούς δασμούς.

Η Qualcomm ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 2,85 δολαρίων ανά μετοχή, σε σύγκριση με 2,82 δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 10,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το β’ τρίμηνο χρήσης που έληξε στις 30 Μαρτίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 10,66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τομέας αδειοδότησης της εταιρείας δημιούργησε πωλήσεις ύψους 1,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η επιχείρηση τσιπ ανέφερε έσοδα 9,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και τα δύο μεγέθη ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Related Articles

Popular Categories

READ MORE