ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:51
Την πολυσυζητημένη συμφωνία για τα ορυκτά σχεδιάζουν να υπογράψουν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και η Ουκρανία, μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τρεις από τις εν λόγω πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στους συμβούλους του ότι θέλει να ανακοινώσει τη συμφωνία στην ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι είχε ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, την Παρασκευή, για να υπογράψει τη συμφωνία, αλλά μετά από τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε εσπευσμένα από τον Λευκό Οίκο.
“Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα” είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ απευθυνόμενος στον Ζελένσκι, στη διάρκειας της άνευ προηγουμένου αντιπαράθεσης που είχαν οι δυο τους μπροστά στις κάμερες. “Αποφάσισα ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για ειρήνη αν εμπλακεί η Αμερική” είχε σημειώσει αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνομιλήσει, τις τελευταίες ημέρες, με αξιωματούχους στο Κίεβο για την υπογραφή της συμφωνίας για τα ορυκτά, παρά την ένταση της Παρασκευής, προτρέποντας τους συμβούλους του Ζελένσκι να τον πείσουν να ζητήσει ανοιχτά “συγγνώμη” από τον Τραμπ, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να εργαστεί “υπό την ισχυρή ηγεσία του Τραμπ” για μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην Ουκρανία.: “Η ομάδα μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου Τραμπ για να πετύχουμε μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια” σημείωσε.
“Η συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, δεν πήγε όπως θα έπρεπε. Είναι λυπηρό που συνέβη με αυτόν τον τρόπο. Είναι καιρός να διορθώσουμε τα πράγματα. Θα θέλαμε η μελλοντική συνεργασία και επικοινωνία να είναι εποικοδομητική” επεσήμανε.
Αναλυτικά, ανέφερε:
“Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση της Ουκρανίας για ειρήνη.
Κανείς μας δεν θέλει έναν ατέλειωτο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό για να φέρει πιο κοντά τη διαρκή ειρήνη. Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου Τραμπ για να πετύχουμε μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια.
Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε γρήγορα για τον τερματισμό του πολέμου και τα πρώτα στάδια θα μπορούσαν να είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων και η εκεχειρία στον ουρανό – απαγόρευση των πυραύλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, των βομβών σε ενεργειακές και άλλες πολιτικές υποδομές – και η εκεχειρία στη θάλασσα αμέσως, αν η Ρωσία κάνει το ίδιο. Στη συνέχεια θέλουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε όλα τα επόμενα στάδια και να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να συμφωνήσουμε σε μια ισχυρή τελική συμφωνία.
Εκτιμούμε πραγματικά πόσα έχει κάνει η Αμερική για να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Και θυμόμαστε τη στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Πρόεδρος Τραμπ προμήθευσε την Ουκρανία με Javelins. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.
Η συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, δεν πήγε όπως θα έπρεπε. Είναι λυπηρό που συνέβη με αυτόν τον τρόπο. Είναι καιρός να διορθώσουμε τα πράγματα. Θα θέλαμε η μελλοντική συνεργασία και επικοινωνία να είναι εποικοδομητική.
Όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά και την ασφάλεια, η Ουκρανία είναι έτοιμη να την υπογράψει ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε βολική μορφή. Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ως ένα βήμα προς μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας και ελπίζω πραγματικά ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά“.
Δεν έχει καταστεί σαφές εάν η συμφωνία που είχε ανακοινωθεί αρχικά, έχει τροποποιηθεί. Η συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα δεν προέβλεπε ρητές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, αλλά έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση σε έσοδα από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας. Προέβλεπε, επίσης, ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεισέφερε το 50% της μελλοντικής εμπορευματοποίησης κρατικών φυσικών πόρων σε ένα επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης που θα διαχειρίζονταν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.