Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να περιορίσει την παγκόσμια πρόσβαση σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κατάργησης ενός συστήματος που ελέγχει την πρόσβαση ορισμένων χωρών στους ημιαγωγούς, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.
Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την αλλαγή ενός κανόνα που θεσπίστηκε κατά την προεδρία Μπάιντεν ενώ βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.
Αν τεθεί σε ισχύ, η κατάργηση των διαφορετικών κλιμακίων θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τη χρήση των αμερικανικών τσιπ ως ένα ακόμη πιο ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο στις εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ.
Ο κανονισμός, ο οποίος εκδόθηκε τον Ιανουάριο, αποσκοπεί στον διαχωρισμό της πρόσβασης στα πιο προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και στον έλεγχο ορισμένων μοντέλων, προκειμένου να διατηρηθεί η πιο εξελιγμένη υπολογιστική ισχύς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους της και μακριά από την Κίνα και άλλες χώρες.
Το σύστημα αυτό τέθηκε σε ισχύ από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της θητείας του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Οι εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς από τις 15 Μαΐου.
Επί του παρόντος, ο κανονισμός έχει χωρίσει τον κόσμο σε τρία επίπεδα.
1 – Δεκαεπτά χώρες και η Ταϊβάν στην πρώτη βαθμίδα μπορούν να λάβουν απεριόριστα τσιπ.
2 – Περίπου 120 άλλες χώρες βρίσκονται στη δεύτερη βαθμίδα, η οποία τις αφήνει να υπόκεινται σε ανώτατα όρια για τον αριθμό τσιπ ΑΙ που μπορούν να λάβουν.
3 – Και στη συνέχεια έρχονται οι χώρες που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με το Reuters, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα στην τρίτη βαθμίδα, οι οποίες αποκλείονται από τα τσιπ.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απορρίψουν την κλιμακωτή προσέγγιση της πρόσβασης στα τσιπ και να την αντικαταστήσουν με ένα παγκόσμιο καθεστώς αδειοδότησης με διμερείς συμφωνίες, ανέφεραν οι πηγές.
“Υπάρχουν κάποιες φωνές που πιέζουν για την κατάργηση των [3] βαθμίδων”, δήλωσε ο Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εμπορίου κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, σε συνέντευξή του την Τρίτη.
“Νομίζω ότι πρόκειται ακόμη για ένα έργο σε εξέλιξη”.
Είπε ότι οι συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων είναι μια εναλλακτική λύση. Μια τέτοια δομή θα μπορούσε πιθανότατα να συνδεθεί με την ευρύτερη εμπορική στρατηγική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη σύναψη συμφωνιών με μεμονωμένες χώρες, δήλωσε μία από τις πηγές.
Αυτό θα διευκόλυνε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την πρόσβαση σε τσιπ αμερικανικού σχεδιασμού ως μοχλό πίεσης σε άλλες διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε σε συνέδριο τον Μάρτιο ότι θέλει να συμπεριλάβει τους ελέγχους των εξαγωγών στις εμπορικές συνομιλίες.
Άλλες πιθανές αλλαγές περιλαμβάνουν ένα χαμηλότερο όριο για εξαίρεση από την αδειοδότηση.