Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του μεριδίου έως και 12% στην Εθνική Τράπεζα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος.
“Το σχέδιό μας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 10%-12% τη Δευτέρα και να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη”, δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα της πώλησης.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει μερίδιο 18,4% στην Εθνική Τράπεζα, το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με βάση την κεφαλαιοποίηση.
Στο μεταξύ, όπως μετέδιδε και το Capital.gr χθες:
Ακόμη μία… εξόρμηση στο εξωτερικό – την 3η κατά σειρά σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων – ετοιμάζεται να επιχειρήσει η J.P. Morgan, προκειμένου να καταγράψει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για το placement της Εθνικής Τράπεζας.
Στις πρώτες επαφές ο σύμβουλος κλήθηκε να βολιδοσκοπήσει το γενικότερο ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην τελευταία διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες. Στα επόμενα ραντεβού με τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια κατέγραψε τις διαθέσεις τους για την πώληση ποσοστού έως 18,39% στην Εθνική Τράπεζα.
Πλέον, μετά και την απόφαση κυβέρνησης και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (σ.σ. που “σφραγίστηκε και στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου) να πωλήσει ποσοστό πέριξ του 10%, ο σύμβουλος έκρινε σκόπιμο να πραγματοποιήσει νέες συναντήσεις με τη διεθνή κοινότητα. “Για κάποιους επενδυτές είναι άλλο να συμμετάσχουν σε μία συναλλαγή, ύψους πάνω από ένα δισ. ευρώ (σ.σ. τόσο περίπου κοστολογείται το 18,39% στην ΕΤΕ, με βάση τις τρέχουσες τιμές) και άλλο σε μία συναλλαγή, ύψους πολύ χαμηλότερα τους ενός δισ. ευρώ, με τη διάθεση του 10% και την υποσημείωση πως θα ‘συμπράξουν’ με το κράτος, το οποίο θα διατηρήσει ένα ποσοστό στην ΕΤΕ”, εξηγούν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως στα νέα τετ – α – τετ της J.P. με τους διεθνείς επενδυτές κάποιοι θα άρουν το αρχικό τους ενδιαφέρον. “Θα επρόκειτο για μικρό αριθμό και σίγουρα, δεν θα επηρεάσει την έκβαση ή το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το placement θα στεφθεί με επιτυχία, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω – μικρής – αύξησης του ποσοστού διάθεσης (π.χ. στο 12 με 13%). Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ, με τη διάθεση ποσοστού 22%, το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές και συγκέντρωσε προσφορές, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, προσελκύοντας ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ η ελληνική προσφορά καλύφθηκε κατά 2,9 φορές, με εγγραφές στο λειτουργικό βιβλίο προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την J.P. Morgan να επανέρχεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας με feedback από το εξωτερικό που δικαιολογεί τη συνέχιση της διαδικασίας, τότε άμεσα αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (σ.σ. προσχέδιο έχει ήδη αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή), έτσι ώστε το βιβλίο να ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν πιέσεις στη μετοχή.
Η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης, πάντως, αναμένεται να επαναφέρει – κατά κάποιο τρόπο – σε συνθήκες… κανονικότητας το ΧΑ, το οποίο το τελευταίο διάστημα πιέζεται εξαιτίας αυτού. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities σε σημερινό report της, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει κατά 3% από τις αρχές Αυγούστου, σημειώνοντας σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις έναντι, τόσο της ευρύτερης Ευρώπης (Stoxx 600 +0,7%), όσο και των αγορών της περιφέρειας (FTSE MIB +2,8%). “Οι επιδόσεις επιβαρύνθηκαν κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν κατά 7% το ίδιο διάστημα σε σύγκριση με απόδοση +4% που κατέγραψαν οι αντίστοιχες τράπεζες στην ΕΕ”, σημειώνει χαρακτηριστικά.