Wednesday, July 30, 2025
33.2 C
Athens

Reuters: Η ΕΕ θα προτείνει κυμαινόμενο ανώτατο όριο τιμών ρωσικού πετρελαίου

Πρόταση για κυμαινόμενο ανώτατο όριο τιμών του ρωσικού πετρελαίου πρόκειται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, ως μέρος ενός νέου σχεδίου δέσμης κυρώσεων, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την αντίθεση ορισμένων κρατών μελών, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ.

Η Επιτροπή πρότεινε τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών της G7 από 60 δολάρια το βαρέλι σε 45 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το ανώτατο όριο τιμών της G7, που αποσκοπεί στον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2022.

Το σχέδιο για τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών προκλήθηκε από την πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, η οποία κατέστησε το ισχύον ανώτατο όριο σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας.

Η Βρετανία και η ΕΕ απέτυχαν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ για ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο στη σύνοδο των ηγετών της G7 στον Καναδά τον Ιούνιο.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν για λίγο σχεδόν στα 80 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τον Ιούνιο, πριν πέσουν ξανά στα 60 δολάρια.

Η ΕΕ προχωρά τώρα μόνη της.

Οι τέσσερις πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται έναν μηχανισμό που θα προσαρμόζει το ανώτατο όριο του ρωσικού αργού με βάση τις αλλαγές στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης του ανώτατου ορίου τιμών

Το σχέδιο εξακολουθεί να αναθεωρείται και προβλέπει μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης του ανώτατου ορίου τιμών για την προσαρμογή του στις παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου, δήλωσε μία από τις πηγές.

Δεν ήταν σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο, αλλά το σημείο εκκίνησης θα είναι λίγο πάνω από τα 45 δολάρια, δήλωσε μία από τις πηγές.

Ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών, δεδομένης της πιθανής απώλειας επιχειρήσεων στους ναυτιλιακούς τους τομείς και φοβούμενες ότι οι πλοιοκτήτες θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός της ΕΕ.

Το ανώτατο όριο απαγορεύει το εμπόριο ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, εάν η τιμή που καταβλήθηκε ήταν πάνω από 60 δολάρια ανά βαρέλι και απαγορεύει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο τιμών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στα καναδικά Βραχώδη Όρη τον Μάιο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ παρέμεινε μη πεπεισμένος ότι υπήρχε ανάγκη να μειωθεί το ανώτατο όριο, ανέφεραν τότε πηγές.

Όμως ο Τραμπ έχει σκληρύνει τη ρητορική του απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προωθήσει νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Η επιλογή του ανώτατου ορίου τιμών θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση στην Ουάσινγκτον, καθώς ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές ενδέχεται να υποστηρίξουν την ιδέα, συμπεριλαμβανομένου του Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη μείωση του ανώτατου ορίου.

Ακόμη και αν οι πρεσβευτές της ΕΕ καταφέρουν να συμφωνήσουν στον αναθεωρημένο μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών, η Σλοβακία αντιτίθεται στο πακέτο κυρώσεων λόγω των ανησυχιών της γύρω από ένα σχέδιο της ΕΕ για τον τερματισμό των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών έως το 2027. Οι κυρώσεις της ΕΕ χρειάζονται ομοφωνία για να υιοθετηθούν.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE