Οι ΗΠΑ είναι κοντά σε συμφωνία με την Ουκρανία για να στείλουν πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς, ωστόσο το Κίεβο ίσως χρειαστεί να περιμένει για μήνες την παράδοσή τους, καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα προς επίλυση, όπως δήλωσαν στο Reuters Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η συμπερίληψη των πυραύλων αέρος-εδάφους (JASSM) σε ένα πακέτο οπλικών συστημάτων που θα σταλεί στην Ουκρανία αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.
Η αποστολή των JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το τοπίο της σύγκρουσης, αφού θα θέσει μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής επικράτειας στην εμβέλεια ισχυρών, κατευθυνόμενων με ακρίβεια όπλων, επιδίωξης της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως είπαν στο Reuters οι αξιωματούχοι.
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι οι stealth JASSM μπορούν να χτυπήσουν σε μεγαλύτερη εμβέλεια από τους περισσότερους πυραύλους που έχει στο οπλοστάσιό της η Ουκρανία, αναγκάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν ή πλήττοντας αποθήκες ανεφοδιασμού εκατοντάδες μίλια βαθιά στα ρωσικά εδάφη.
Αυτή η εξέλιξη θα υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τις επιθετικές της στρατιωτικές δραστηριότητες, δίνοντας στην Ουκρανία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Η εκτόξευση των JASSM από σημεία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα τους έδινε τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέχρι το Βορονέζ και το Μπριάνσκ. Στον νότο, η εκτόξευσή τους από περιοχές κοντά στο μέτωπο θα επέτρεπε πλήγματα σε αεροδρόμια ή ναυτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία.
Μέχρι στιγμής ο JASSM έχει ενσωματωθεί μόνο σε αεροσκάφη αμερικανικού σχεδιασμού. Η Ουκρανία θα διαθέτει αρκετές δεκάδες F-16, με το καθένα να μπορεί να φέρει δύο πυραύλους κρουζ
Αμερικανός αξιωματούχους δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να καταστεί ο πύραυλος συμβατός με μη δυτικά μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ουκρανία. Αν και ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποια αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι JASSM, είναι συμβατοί με αεροσκάφη “σοβιετικής εποχής” MiG-29, Su-24 και Su-27.
Το Politico ανέφερε σε δημοσίευμά του τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν “ανοιχτή” στο να προμηθεύσει την Ουκρανία με JASSM.
Τα παλαιότερα μοντέλα JASSM, τα οποία κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp LMT.N, έχουν εμβέλεια περίπου 230 μίλια (370 χλμ.). Οι πύραυλοι, μήκους περίπου 4 μέτρων, έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζονται δύσκολα από τα ραντάρ. Μπορούν να πετάξουν κοντά στο έδαφος και μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να διαγράψουν κυκλικές τροχιές για να αποφύγουν την αεράμυνα.
Επιπλέον, υπάρχει ένας πύραυλος JASSM μεγαλύτερου βεληνεκούς – πάνω από 500 μίλια. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ποια από τις δύο παραλλαγές του πυραύλου εξετάζει να παραδώσει η Ουάσιγκτον, αλλά η παροχή των πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς θα επιβάρυνε λιγότερο τα αμερικανικά αποθέματα.
Οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, φοβούμενες ότι αυτό θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση. Οι σύμμαχοι έχουν προμηθεύσει το Κιέβο με όπλα, αλλά με περιορισμούς ως προς το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά στο εσωτερικό της Ρωσίας, αφού ανησυχούν ότι τέτοια πλήγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα που θα συμπαρασύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Ο πύραυλος JASSM φέρει μεγάλη κεφαλή βάρους 1.000 λιβρών, αλλά σε αντίθεση με τους πυραύλους Storm Shadow και SCALP που έχουν ήδη φτάσει στο Κίεβο από τη Βρετανία και τη Γαλλία, δεν έχει σχεδιαστεί για να διαπερνά θωρακισμένα καταφύγια. Οι νεότερες παραλλαγές του κοστίζουν περίπου 1 εκατ. δολάρια ανά μονάδα.
Αν και τα παλαιότερα μοντέλα μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικά στον ηλεκτρονικό πόλεμο από την τρέχουσα έκδοση του JASSM, ο ανιχνευτής υπερύθρων θα τον βοηθήσει να βρει το στόχο του ακόμη και εν μέσω ισχυρών παρεμβολών, δήλωσε ο George William Herbert του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Monterey της Καλιφόρνιας.