14.2 C
Athens
May 11, 2021
Image default
COVER STORY ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Tο οπλοστάσιο των νέων μέτρων για τα δάνεια που έχουν «παγώσει»

Τη βεντάλια των μέτρων για τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν μπει σε αναστολή εν μέσω πανδημίας, ανοίγουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης το 2021.

Σε συμφωνία με τις εποπτικές αρχές τα επιτελεία των τραπεζών προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα της λήξης των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο δρομολογώντας νέα μέτρα διευκόλυνσης που περιλαμβάνουν νέες αναστολές, αλλά και σταδιακή επαναφορά των δόσεων στα προ covid επίπεδα, έτσι ώστε να περιορίσουν τον αντίκτυπο του παρατεταμένου lockdown στην οικονομία.

Στους σχεδιασμούς των τραπεζών αλλά και των εταιρειών που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό τους, κυριαρχεί η ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή να περάσουν οριστικά στο κόκκινο δηλαδή να προστεθούν στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κουβαλούν οι τράπεζες ήδη από την προηγούμενη κρίση.

Πρόκειται για δάνεια ύψους 26 δις ευρώ από 400.000 οφειλέτες που έχουν τεθεί σε καθεστώς μερικής ή πλήρους αναστολής πληρωμών για τα οποία η αγωνία του τραπεζικού συστήματος είναι να μην περιέλθουν σε καθεστώς μόνιμης αδυναμίας εξυπηρέτησης. δηλαδή να χαρακτηριστούν οριστικά κόκκινα. Με δεδομένο ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 56,8 δις ευρώ, η προοπτική ο όγκος των 26 δις ευρώ που έχουν μπει σε αναστολή να χαρακτηριστούν κόκκινα, δυναμιτίζει τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για μείωση των NPEs.

Τα νέα μέτρα διευκόλυνσης που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του νέου χρόνου περιλαμβάνουν τη δυνατότητα προοδευτικής καταβολής δόσης για όλο το 2021 έτσι ώστε, οι δανειολήπτες να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής ολόκληρης της δόσης που πλήρωναν πριν την κρίση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθε τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης θα προτείνει τον περιορισμό της δόσης στο 30% ή στο 50% σε σχέση με αυτή που πλήρωνε ο πελάτης πριν την κρίση, με προοπτική η δόση να φτάσει στο 70% ή στο 100% από το τρίτο ή το τέταρτο 3μηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες εταιρείες διαχείρισης αναμένεται να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία προτείνοντας όπου διαπιστώνεται ανάγκη την καταβολή ενός μικρού μέρους της αρχικής δόσης, της τάξης των 100 ή 200 ευρώ για 3 ή 6 μήνες και στη συνέχεια προοδευτική επαναφορά της δόσης στα προ covid επίπεδα.

Στη φαρέτρα των μέτρων κυρίαρχη θέση έχει το πρόγραμμα Γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 160.467 οφειλέτες με δάνεια ύψους 10 δις ευρώ περίπου, οι οποίοι από τις αρχές του 2021 και εφόσον είχαν ενήμερα δάνεια θα λάβουν κρατική επιδότηση που θα ξεκινά από το 90% και θα φτάνει έως το 70% της μηνιαίας δόσης το τρίτο 3μηνο του 2021 με μέγιστο ποσό τα 600 ευρώ.

Αντίστοιχα για τους κόκκινους δανειολήπτες η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα φτάνει στο 60% με μέγιστο ποσό τα 500 ευρώ, ενώ για όσους είχαν καταγγελμένο δάνειο η κρατική επιδότηση θα ξεκινά από το 60% και θα μειωθεί στο 30% στο τρίτο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 300 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα ρυθμιστούν με ευνοϊκούς όρους ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, έτσι ώστε ακόμη και όταν τελειώσει η περίοδος επιδότησης να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να μην επανέλθουν στην κόκκινη ζώνη.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μορατόριουμ δανείων με την προϋπόθεση ότι ο SSM θα επιτρέψει αυτή τη δυνατότητα έστω επιλεκτικά για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών που πλήττονται από την κρίση. Οι εποπτικές αρχές δεν έχουν πάρει ακόμη θέση στο σχετικό αίτημα, το οποίο ωστόσο είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα εξεταστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης και το κατά πόσο η οικονομία θα βγει σύντομα από το νέο lockdown στην οικονομία.

Related posts

Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τη μείωση των NPLs

banks

Alpha Bank: Η ΕΕ αντιμέτωπη με ένα εξωγενές και συμμετρικό σοκ – Τι εκτιμά για την ελληνική οικονομία

banks

Στουρνάρας: Επιτακτική η αξιοποίηση των εταιρειών διαχείρισης για την αντιμετώπιση των NPLs

banks

Alpha Bank: Ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα εν μέσω διεθνών αβεβαιοτήτων

banks

Γιάννης Στουρνάρας: Στο τέλος της πανδημίας πολλές χώρες της ΕΕ θα έχουν επίπεδα χρέους που θυμίζουν περίοδο πολέμου

banks

Ο κοροναϊός “εξαφανίζει” 5 τρισ. δολ. από τις αγορές μετοχών, καθώς εξαπλώνεται σε νέες χώρες

banks