Monday, April 28, 2025
17.2 C
Athens

Tο σχέδιο Θεοδωρόπουλου για ΙΟΝ και η σύνδεση με… Chipita

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, το επιχειρηματικό ταξίδι από την Αθήνα στο Νέο Δελχί -ή ακόμα και στο Μεξικό- είναι τόσο οικείο όσο για εμάς μια καθημερινή διαδρομή από την Κυψέλη στο Παγκράτι.

Ο Έλληνας βιομήχανος και πρόεδρος του ΣΕΒ ετοιμάζεται για ακόμη μία διεθνή αποστολή, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ινδίας, προκειμένου να επιβλέψει το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της Britchip Foods. - κοινής εταιρείας που έχει η ST Bakery, εταιρεία συμφερόντων του, με την ινδική Britannia Industries που ελέγχει η Britchip Foods.

Μιλώντας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε ότι η κοινοπραξία του με την Britannia Industries στην Ινδία εξελίσσεται θετικά. «Πάμε καλά στην Ινδία», δήλωσε. «Λειτουργεί ήδη μία γραμμή παραγωγής και ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε και δεύτερη».

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, οι πωλήσεις της Britchip ανήλθαν το 2023 σε 12,41 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 10,73 εκατ. ευρώ), τα EBITDA στα 862.837 ευρώ από 297.349 ευρώ, ενώ οι σωρευτικές ζημίες της χρήσης υποχώρησαν στις 443.405 ευρώ από 1,751 εκατ. ευρώ.

Εάν η Ινδία είναι το παρόν, το Μεξικό αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Έλληνα επιχειρηματία. Ο νέος άξονας διεθνούς επέκτασης του κ. Θεοδωρόπουλου επικεντρώνεται στην ΙΟΝ, την ιστορική ελληνική σοκολατοβιομηχανία.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο «μοντέλο Chipita» -δηλαδή συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες και διατήρηση μειοψηφικής συμμετοχής- σχεδιάζει να το εφαρμόσει και στην αγορά του Μεξικού. «Οι συζητήσεις με τους πρώην συνεργάτες μας στο Μεξικό βρίσκονται σε καλό δρόμο», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία είναι θέμα χρόνου να κλείσει και να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ίδρυση παραγωγικής βάσης στο Μεξικό. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα έχει το εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Άρτα -σ.σ. πρόσφατα ολοκληρώθηκε επένδυση 20 εκατ. ευρώ με την εγκατάσταση τεσσάρων γραμμών παραγωγής γκοφρέτας. Όπως ανέφερε ο Θεοδωρόπουλος, μία από τις παλιές γραμμές θα μεταφερθεί στο Μεξικό.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλληνας επιχειρηματίας τηρεί στάση αναμονής. Η είσοδος στην αμερικανική αγορά, σε πρώτη φάση μέσω εμπορικής παρουσίας, έχει προς το παρόν «παγώσει».

Οι επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου, εντός και εκτός Ελλάδος, φανερώνουν την πρόθεσή του να μετατρέψει ελληνικές μάρκες σε παγκόσμιες δυνάμεις στον χώρο των τροφίμων -επαναλαμβάνοντας το μοντέλο της Chipita, της εταιρείας που δημιούργησε προ δεκαετιών και πούλησε στη Mondelez International, έναντι 2 δισ. ευρώ.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE