Thursday, July 31, 2025
28.6 C
Athens

Titan: Τα «σήματα» του conference call για επιδόσεις και μετοχή

Τη σαφή αισιοδοξία της για το δεύτερο φετινό εξάμηνο εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου Τιτάν στα πλαίσια του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, επισημαίνοντας τους ανοδικούς όγκους των πωλήσεων, τη σταθεροποίηση των τιμών πώλησης σε υψηλά επίπεδα και την αποτελεσματικότητα των υλοποιούμενων επενδύσεων στο μέτωπο του κόστους.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την επενδυτική κοινότητα, καθώς όταν στην αρχή της φετινής χρονιάς είχε ανακοινωθεί η εκτίναξη των κερδών της χρήσης 2023, πολλοί είχαν φοβηθεί πως σύντομα οι τιμές του τσιμέντου θα υποχωρούσαν, πως τα αυστηρά μέτρα νομισματικής πολιτικής στις δύο όχθες του Ατλαντικού θα μείωναν τη ζήτηση και γενικότερα πως οι οικονομικές επιδόσεις του εισηγμένου ομίλου θα μειώνονταν κατά τα επόμενα χρόνια. Μέχρι σήμερα, κανένας από τους παραπάνω φόβους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ αντίθετα η διοίκηση της Τιτάν σπεύδει να ανεβάσει περαιτέρω τον πήχη των προσδοκιών για το ορατό μέλλον.

Έτσι, παρά την εκτίναξη της τρέχουσας τιμής του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ, η μετοχή της Τιτάν διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 9,6 (ο οποίος προβλέπεται να λάβει ακόμη χαμηλότερη τιμή με βάση τα φετινά κέρδη, με δεδομένο ότι κατά το πρώτο εξάμηνο η σχετική επίδοση βελτιώθηκε κατά 34,1%, σκαρφαλώνοντας στα 148,7 εκατ. ευρώ) και με μερισματική απόδοση 2,6%, παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη μοίρασε φέτος (0,85 ευρώ ανά μετοχή) μόλις το 25% των περυσινών ενοποιημένων κερδών της!

Αιχμή του δόρατος για τον εισηγμένο όμιλο -με δεδομένη τη δρομολογούμενη είσοδο της θυγατρικής Titan America σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- αποτελεί η δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια αγορά που είναι ελλειμματική σε παραγωγή και η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει παρά τους περιορισμούς της σφιχτής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η FED. Όμως, οι προσδοκίες του ομίλου είναι σαφώς αισιόδοξες καθώς τα προγράμματα κρατικών επενδύσεων παραμένουν υψηλά και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα (υπάρχουν μεγάλες ανάγκες) θα ευνοηθεί από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Θετικές τάσεις όμως σε ζήτηση και αποτελέσματα προσδοκά η Τιτάν και από τις άλλες βασικές της αγορές, όπως η Ελλάδα και η Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ βελτιώνονται σταδιακά τα πράγματα σε Αίγυπτο και Τουρκία.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται, οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται είναι τόσο υψηλές, έτσι ώστε να μειώνουν τον καθαρό δανεισμό του ομίλου (μόλις στο 1,1 του EBITDA), ενώ πτωτικά στο κόστος χρηματοδότησης θα επιδράσει και η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πέραν αυτών, από την αυτόνομη εισαγωγή της θυγατρικής Titan America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ο μητρικός όμιλος θα μπορούσε να προσδοκά τριών κατηγοριών οφέλη:

  • Πρώτον, να αποτιμηθεί η Titan America με χρηματιστηριακούς δείκτες ανάλογους με αυτούς των άλλων εταιρειών του κλάδου και έτσι να διαπιστωθεί ένα discount στην αποτίμηση ολόκληρου του ομίλου στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών και της Αθήνας.
  • Δεύτερον, η άντληση «φρέσκων» κεφαλαίων από την αγορά.
  • Και τρίτον, η ενδεχόμενη διευκόλυνση προκειμένου ο όμιλος να αναπτυχθεί μέσω εξαγορών και συνεργασιών στις ΗΠΑ.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE