Wednesday, April 2, 2025
17.4 C
Athens

UNISEF: Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια παιδιά απειλούνται εξαιτίας περικοπών της χρηματοδότησης

Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια παιδιά που υφίστανται υποσιτισμό μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται μέσα στο 2025 εξαιτίας των δραστικών περικοπών της διεθνούς βοήθειας, προειδοποίησε χθες Τετάρτη η UNICEF.

“Τις τελευταίες δεκαετίες, είχαμε σημειώσει εντυπωσιακές προόδους ως προς τη μείωση του υποσιτισμού των παιδιών παγκοσμίως”, κάτι που επέτρεψε να σωθούν εκατομμύρια ζωές, συνόψισε η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η Κάθριν Ράσελ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

“Όμως οι απότομες περικοπές της χρηματοδότησης θα αντιστρέψουν με δραματικό τρόπο αυτές τις προόδους και θα θέσουν εκατομμύρια επιπλέον ζωές παιδιών σε κίνδυνο”, προειδοποίησε.

Η UNICEF επικαλείται την αναγγελθείσα ή αναμενόμενη μείωση της συμβολής “δωρητών”, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως βάζει τέλος στα περισσότερα από τα προγράμματα της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, της USAID, που διαχειριζόταν ετήσιο προϋπολογισμό 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η αρχική εκτίμηση της UNICEF για τον αντίκτυπο των περικοπών δεν αφορά παρά μόνο τα προγράμματα επισιτισμού.

Εκτιμά ιδίως πως 2,4 εκατ. παιδιά με οξύ ακραίο υποσιτισμό μπορεί να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε έτοιμη προς χρήση θεραπευτική τροφή το υπόλοιπο 2025.

Εκφράζει επίσης την ανησυχία για το κλείσιμο ή τη μείωση του προσωπικού 2.300 ειδικευμένων κέντρων για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από απίσχνανση, ακραία μορφή αδυναμίας που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, με ιατρικές επιπλοκές.

Άλλα 28.000 κέντρα θεραπείας ειδικευμένα στον υποσιτισμό απειλούνται επίσης και κάποια έχουν αναστείλει ήδη τη λειτουργία τους.

“Αυτή η κρίση χρηματοδότησης καταγράφεται καθώς οι ανάγκες των παιδιών έχουν φθάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου”, εξαιτίας των εσωτερικών εκτοπισμών πληθυσμών-ρεκόρ, των ένοπλων συρράξεων, των επιδημιών, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τονίζει η UNICEF.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ανησυχεί ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες.

“Ήδη πριν από τις περικοπές της χρηματοδότησης, ο αριθμός των εγκύων και των θηλαζουσών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό είχαν αυξηθεί ραγδαία, από τα 5,5 εκατομμύρια στα 6,9 εκατομμύρια —ή κατά 25%— από το 2020”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE