Friday, March 6, 2026
14.8 C
Athens

Wall: Θετικό «γύρισμα» λίγο πριν το κλείσιμο – Κέρδη για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό και δολάριο

Wall: Θετικό «γύρισμα» λίγο πριν το κλείσιμο - Κέρδη για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό και δολάριο

Ο δείκτης S&P 500 γύρισε σε θετικό έδαφος τη Δευτέρα 2/3, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά της ημέρας. Έτσι, η αγορά ποντάρει σε βελτίωση της διάθεσης μετά την αρχική νευρικότητα.

Αν και νωρίτερα υπήρξαν έντονες πιέσεις και πωλήσεις μετοχών λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων, η αγορά ανέκτησε μέρος της ισορροπίας της προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, με τον δείκτη να μένει σχεδόν σταθερός σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο.

Οι επενδυτές υιοθέτησαν στρατηγικές «αγοράς μετά την πτώση», εκμεταλλευόμενοι τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση των τιμών, ενώ μετοχές τεχνολογίας και άμυνας ενισχύθηκαν, βοηθώντας να αντισταθμιστούν οι αρχικές απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04% και έκλεισε στις 6.881,62 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης περιόρισε τις απώλειές του, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει κατά 1,2% στα χαμηλά της ημέρας.

Ο Nasdaq Composite ανέβηκε κατά 0,36%, κλείνοντας στις 22.748,86 μονάδες, ενώ σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει κατά 1,6%.

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε πτώση 73,14 μονάδων ή 0,15%, κλείνοντας στις 48.904,78 μονάδες, έχοντας αγγίξει νωρίτερα απώλειες σχεδόν 600 μονάδων.

Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που τροφοδότησαν την ανάκαμψη ήταν:

  • Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, μειώνοντας τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του πολέμου στην αμερικανική οικονομία.
  • Οι επενδυτές αγόρασαν σημαντικά τις μετοχές των τεχνολογικών ηγετών, όπως η Nvidia και η Microsoft, εταιρείες με υψηλή ρευστότητα που θα μπορούσαν να αντέξουν σε ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη σύγκρουση.
  • Επιπλέον, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οι αγορές μετοχών συνήθως ανακάμπτουν μετά από γεωπολιτικές κρίσεις.

«Οι αγορές μελλοντικών συμβολαίων υπερεξέλασαν την σύγκρουση στο Ιράν, δημιουργώντας ευκαιρία για αγορά του S&P 500 καθώς πλησίαζε τα χαμηλά του 2026», δήλωσε ο Jeff Kilburg, CEO της KKM Financial, προσθέτοντας ότι η αγορά παραμένει σε ανοδική πορεία παρά τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι μετοχές της Nvidia ενισχύθηκαν κατά 3% και της Microsoft πάνω από 1%. Οι τραπεζικές μετοχές και άλλες εταιρείες που επηρεάζονται από την οικονομία, όπως η Caterpillar, ανήλθαν επίσης από τα χαμηλά της ημέρας.

Οι κοινές επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ οδήγησαν στη δολοφονία του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη στιγμή για την Ισλαμική Δημοκρατία, μία από τις πιο σημαντικές από το 1979.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν «ήταν η τελευταία και καλύτερη ευκαιρία μας» να εξαλείψουμε τις «ανυπόφορες απειλές που θέτει αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς». Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα «νικήσουν εύκολα» και εκτιμά ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να συνεχιστεί «πολύ περισσότερο».

Πέρα από τον τομέα της τεχνολογίας, η άνοδος των αμυντικών μετοχών βοήθησε τους βασικούς δείκτες να ανακτήσουν μέρος των απωλειών. Η Northrop Grumman και η RTX ενισχύθηκαν κατά περίπου 4%, η Lockheed Martin κατά 2%, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι εταιρείες ενέργειας όπως οι Exxon Mobil και Chevron.

Οι επενδυτές φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη ιστορικά μοτίβα, καθώς τα στοιχεία της Wells Fargo δείχνουν ότι ο S&P 500 τείνει να ανακάμπτει μέσα σε δύο εβδομάδες από μια σημαντική γεωπολιτική κρίση και να εμφανίζει μέση άνοδο 1% τρεις μήνες αργότερα.    

Ράλι για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να επεκταθεί, διαταράσσοντας την παγκόσμια προσφορά. Το Ιράν είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, με το αργό να καταγράφει άνοδο 12% στα υψηλά της ημέρας.

Παρά τη μικρή υποχώρηση από τα υψηλά, οι τιμές παρέμειναν πάνω από 8% υψηλότερα, μετά από δήλωση διοικητή των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ότι τα Στενά του Ορμούζ, η πιο κρίσιμη διώρυγα για τη ροή πετρελαίου παγκοσμίως, είχαν κλείσει.

Στο πλαίσιο αυτό, τα futures του Brent σημείωσαν άλμα έως και 13% στα 82,37 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2025 για να ολοκληρώσουν τελικά τις συναλλαγές στα 77,74 δολ. το βαρέλι με άνοδο 6,7%. Το αμερικανικό WTI στο μεταξύ έκλεισε στα 71,23 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 4,21 δολαρίων ή 6,3%. Νωρίτερα βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 12% στα 75,33 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Μια παρατεταμένη διακοπή της διώρυγας θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Μια μακροχρόνια διακοπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου», σημείωσε ο Ross Mayfield, στρατηγικός αναλυτής της Baird. «Μια διένεξη δύο εβδομάδων δεν θα επηρεάσει τον Αμερικανό καταναλωτή ή την πολιτική της Fed, αλλά μια μακροπρόθεσμη άνοδος θα είχε αντίκτυπο».


Στο φυσικό αέριο οι αμερικανικές αγορές έδειξαν σχετικά συγκρατημένη αντίδραση σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα futures του φυσικού αερίου κέρδισαν 10,1 cents ή 3,5% στα 2,96 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το ολλανδικό συμβόλαιο σημείωσαν άλμα περίπου 40% στα 44,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στο Intercontinental Exchange. Οι τιμές του ασιατικού LNG αυξήθηκαν σχεδόν κατά 39% τη Δευτέρα, με τον S&P Global Energy Japan-Korea-Marker (JKM), που χρησιμοποιείται ευρέως ως ασιατικό σημείο αναφοράς LNG, να φτάνει τα 15,068 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), σύμφωνα με στοιχεία της Platts.


Κέρδη για χρυσό και δολάριο

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός τη Δευτέρα αντλώντας ώθηση από την στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια εν μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. 

Ο χρυσός spot κέρδιζε προ ολίγου 0,4% στα 5.297,31 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να κερδίζει πάνω από 2%. Οι τιμές σημείωσαν νέο ρεκόρ στα 5.594,82 δολ. στις 29 Ιανουαρίου. 

Τα futures του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν άνοδο 1,2% στα 5.311,60 δολ. 

Την ίδια στιγμή ο δείκτης δολαρίου σημείωσε άνοδο 1% με τους επενδυτές να στρέφονται στο αμερικανικό νόμισμα εν μέσω της έντασης στη Μέση Ανατολή. 


#Wall_Street #κλείσιμο #κέρδη #δολαριο #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Hot this week

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Ξαναρχίζουν “περιορισμένες” πτήσεις από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι

Οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν απόψε, σε "περιορισμένο" βαθμό από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι, τρεις ημέρες αφού ακυρώθηκαν όλες λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν από απόψε οι αναχωρήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο DXB και από το αεροδρόμιο DWC0 (Dubai World Central - Al Maktoum International).

Πούτιν για θάνατο Χαμενεΐ: Κυνική δολοφονία που παραβιάζει κάθε ηθική και το Διεθνές Δίκαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ ως "κυνική παραβίαση" της ηθικής και του νόμου. Σε επιστολή προς τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζέσκιαν, που δημοσιεύθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε "τα βαθιά του συλλυπητήρια για τη

Διάγγελμα Τραμπ μετά τους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών: “Θα εκδικηθούμε με το πιο σκληρό πλήγμα” στο ιρανικό καθεστώς – Νέο κάλεσμα στο λαό του Ιράν

Νέο διάγγελμα δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την πλατφόρμα του Truth Social, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα "εκδικηθούν" τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών και θα "επιφέρουν το πιο σκληρό πλήγμα" στο ιρανικό καθεστώς. Αναγνώρισε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αμερικανικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, ο οποίος

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στην Κύπρο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι

Axios: Νετανιάχου και Τραμπ άρχισαν να σχεδιάζουν την κοινή επίθεση κατά του Ιράν τον Δεκέμβριο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συζητούν τις λεπτομέρειες ενός ακόμη πλήγματος κατά του Ιράν στα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην κατοικία του προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios. Ο Νετανιάχου άρχισε μια συζήτηση για τη συνέχεια του πολέμου των 12

Κίνα: Να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Δεν είχαμε ενημερωθεί από πριν για τις επιθέσεις

Τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για παράπλευρες επιπτώσεις από τη σύγκρουση για τις γειτονικές χώρες, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου. Το Πεκίνο πιστεύει στην περιφερειακή ασφάλεια των χωρών και

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων το Ντουμπάι – Πανικός, τραυματίες και φόβοι για τον τουρισμό

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων βρέθηκε και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Ντουμπάι. Ιρανικό πλήγμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι οδήγησε σε εκκένωση τερματικού σταθμού και αναστολή όλων των πτήσεων. Βίντεο που κυκλοφόρησαν διεθνώς καταγράφουν επιβάτες να τρέχουν μέσα από γεμάτους καπνούς διαδρόμους του αεροδρομίου, που είναι ένα  από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Dubai

Τουλάχιστον 150 δεξαμενόπλοια έριξαν άγκυρα στα ανοικτά των στενών του Ορμούζ μετά τα σημερινά πλήγματα κατά δύο τάνκερ

Τουλάχιστον 150 δεξαμενόπλοια μεταξύ των οποίων πλοία που μεταφέρουν αργό και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έριξαν άγκυρα στα ανοικτά στον Κόλπο πέρα από το Στενό του Χορμούζ και δεκάδες άλλα παραμένουν στάσιμα στην άλλη πλευρά του σημείου, όπως δείχνουν ναυτιλιακά στοιχεία σήμερα, μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν που βύθισαν

Τραμπ στο Axios: Μπορώ να το τραβήξω ή να το τελειώσω σε 2 με 3 μέρες – Θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει το...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι έχει αρκετές "διεξόδους" από την "Επιχείρηση Επική Οργή", τη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράν που ξεκίνησε νωρίς το Σάββατο το πρωί. "Μπορώ να το παρατείνω και να αναλάβω όλο το πράγμα, ή να το τελειώσω σε δύο ή τρεις ημέρες και να πω στους Ιρανούς:

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »