
Οι μετοχές υποχωρούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις, όπως την ανανεωμένη απειλή δασμών έως 200% από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τον πιθανό αντίκτυπο των επιπλέων δασμών στο εμπόριο και την ευρύτερη οικονομία, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούν τις επιπτώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη μελλοντική νομισματική πολιτική. Η αντίδραση της αγοράς αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομική αβεβαιότητα, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τους κινδύνους από τις υψηλότερες τιμές και τις πιθανές αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 162 μονάδες, ή 0,39% κινούμενος στις 41.189,24 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,50% στις 5.570,89 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq Composite σημειώνει απώλειες κατά 1,03% στις 17.466,87 μονάδες.
Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του Truth Social για να απειλήσει με δασμούς 200% σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα που εισάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίποινα για τον δασμό 50% στο ουίσκι, αναφέροντας: «Αυτό θα είναι υπέροχο για τις επιχειρήσεις κρασιού και σαμπάνιας στις ΗΠΑ».
Οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ πλήττουν τις μετοχές και αυτήν την εβδομάδα.
Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται σε τροχιά για απώλειες περίπου 3% αυτήν την εβδομάδα. Ο Dow σημειώνει πτώση 3,4% την ίδια περίοδο, κατευθυνόμενος προς την χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2023. Ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς έπεσε προσωρινά σε περιοχή διόρθωσης την Τρίτη, μειωμένος κατά 10% από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.
Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές έλαβαν ενθαρρυντικά δεδομένα για τον πληθωρισμό την Πέμπτη. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για τον Φεβρουάριο – που μετρά το κόστος παραγωγής καταναλωτικών αγαθών και αποτελεί καλό δείκτη των πληθωριστικών πιέσεων – παρέμεινε αμετάβλητος εκείνον τον μήνα, σε αντίθεση με την αναμενόμενη αύξηση. Αυτό, μαζί με τα πιο ήπια από το αναμενόμενο στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Φεβρουάριο, ίσως βοήθησαν να μειωθούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την κατεύθυνση της οικονομίας και την επίδραση των δασμών στον πληθωρισμό.
Αν και οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς παρακολουθούν την πιθανότητα τεχνικής ανάκαμψης μετά την πρόσφατη πτώση, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία δεδομένα για τον πληθωρισμό πιθανώς δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε σημαντική ανάκαμψη. Οι ανησυχίες για τις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ παραμένουν σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την επενδυτική διάθεση, θέτοντας σε αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.
«Πιστεύουμε ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα είναι μείωση των επιτοκίων, αλλά είναι δύσκολο να έχουμε υψηλή εμπιστοσύνη με την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τον αντίκτυπο των δασμών», δήλωσε ο Σκοτ Χέλφσταϊν, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Global X. «Η βασική ερώτηση είναι αν οι δασμοί θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη ή στις τιμές. Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά επιτοκίων σήμανε ότι η αδύναμη ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, με τρεις μειώσεις να έχουν ήδη ενσωματωθεί για φέτος».