
Οι μετοχές ενισχύθηκαν την Παρασκευή 11/4 μετά από ένα «παγωμένο άνοιγμα», παρατείνοντας τα κέρδη τους καθώς ο Λευκός Οίκος έδειξε ανοιχτός σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ολοκληρώνοντας έτσι μια εξαιρετικά ταραχώδη εβδομάδα για τη Wall Street.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,81% στις 5.363,36 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 619 μονάδες ή 1,56% στις 40.212,71 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,06% στις 16.724,46 μονάδες.
Οι μετοχές επιτάχυναν την άνοδό τους το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «αισιόδοξος» πως η Κίνα θα επιδιώξει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εβδομάδα αυτή αποτέλεσε μία από τις πιο ευμετάβλητες περιόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Wall Street. Οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν έντονα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές υιοθέτησαν στάση αποφυγής ρίσκου, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με την εμπορική πολιτική, γεγονός που εξαφάνισε μέρος των ιστορικών κερδών της Τετάρτης, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε 90ήμερη αναστολή σε ορισμένους από τους υψηλούς «ανταποδοτικούς» του δασμούς.
Την Πέμπτη, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,46%, ενώ ο Dow των 30 μετοχών κατρακύλησε κατά 1.014,79 μονάδες ή 2,5%. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με πτώση 4,31%. Την Τετάρτη, ο S&P 500 είχε καταγράψει άνοδο 9,52%, σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Dow είχε εκτιναχθεί κατά περισσότερες από 2.900 μονάδες.
Ο Δείκτης Μεταβλητότητας του CBOE, γνωστός και ως VIX, ξεπέρασε τις 50 μονάδες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, πριν υποχωρήσει και κινηθεί κοντά στις 44 μονάδες.
Η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε την επιβολή καθολικού δασμού 10% για όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Κίνα. Για τα προϊόντα από το Πεκίνο, ο δασμός θα ανέρχεται στο 145%, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.
Η Κίνα απάντησε την Παρασκευή αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 84% σε 125%. «Ακόμα και αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς, δεν θα έχει πλέον οικονομική λογική και θα καταλήξει να αποτελεί ανέκδοτο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών σε δήλωσή του, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος Εμπορίου θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την Κυριακή για «να προσπαθήσει να υπογράψει συμφωνίες».
«Βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια αυτής της παγκόσμιας αλλαγής στο εμπορικό καθεστώς και, παρόλο που η 90ήμερη παύση των ανταποδοτικών δασμών αντιστρέφει προσωρινά την πτώση στις αγορές, παρατείνει την αβεβαιότητα», ανέφερε σε σημείωμά του την Παρασκευή ο Darrell Cronk, πρόεδρος του Wells Fargo Investment Institute.
Τα τελευταία στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα τον Απρίλιο ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τους καταναλωτές.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπερνά το 4,5% μετά την εκτίναξη της εβδομάδας— Ανησυχία σε Wall Street και Λευκό Οίκο
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω την Παρασκευή, συνεχίζοντας την έντονη ανοδική πορεία της εβδομάδας, καθώς οι απρόβλεπτες εμπορικές κινήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ώθησαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία υπέρ άλλων παγκόσμιων “ασφαλών καταφυγίων”.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά περισσότερες από 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,495%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Φεβρουαρίου. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο σχεδόν 11 μονάδων βάσης, φτάνοντας το 3,952%.
(Σημείωση: Μία μονάδα βάσης ισοδυναμεί με 0,01% και οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα από τις τιμές των ομολόγων.)
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, μετά το κλείσιμο της προηγούμενης στο περίπου 4%, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει μια έντονη αντιστροφή στη στάση των επενδυτών απέναντι στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Παραδοσιακά, οι επενδυτές στρέφονται στο χρέος των ΗΠΑ ως “ασφαλές καταφύγιο” σε περιόδους αναταραχής. Όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει αυτή την εβδομάδα, καθώς —σύμφωνα με εικασίες των χρηματιστών— η Κίνα και η Ιαπωνία φαίνεται να πουλούν αμερικανικά ομόλογα εν μέσω της αυξημένης εμπορικής έντασης.
Η ανοδική πορεία στις αποδόσεις ενδεχομένως να έχει περιπλέξει την προσέγγιση του Λευκού Οίκου στο ζήτημα του εμπορίου.
Πετρέλαιο: Αυξήθηκε άνω του 2% την Παρασκευή αλλά σημείωσε απώλειες σε εβδομαδιαία βάση
Άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται από την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από την επιβολή και την αναστολή δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,4%, φτάνοντας τα 64,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI ενισχύθηκε κατά 2,55%, στα 61,60 δολάρια το βαρέλι.
Σε εβδομαδιαία βάση, και οι δύο δείκτες αναφοράς κατέγραψαν απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Το Brent υποχώρησε κατά 4% αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στην πτώση 11% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το WTI σημείωσε πτώση 3,8%, μετά από πτώση επίσης περίπου 11% την προηγούμενη εβδομάδα .