26 C
Athens
April 15, 2024
Image default
MARKETS

Wall Street: Δεύτερη μέρα πτώσης- 400 μονάδες κάτω ο Dow Jones

Wall Street: Δεύτερη μέρα πτώσης- 400 μονάδες κάτω ο Dow Jones

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η συνεδρίαση της Τρίτης (2/4) στη Wall Street, καθώς οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο φθίνουν.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,00% (396,61 μονάδες) στις 39.170,24 μονάδες, ενώ στο χαμηλό ημέρας, ο δείκτης είχε χάσει πάνω από 500 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,68% στις 5.208,20 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 0,95% στις 16.240,45 μονάδες

Το δεύτερο τρίμηνο ξεκινά δύσκολα για τις μετοχές, καθώς ο πληθωρισμός είναι επίμονος, ενώ ανακοινώθηκαν ισχυρά οικονομικά στοιχεία τη Δευτέρα, στέλνοντας τις αποδόσεις υψηλότερα και μειώνοντας τις πιθανότητες η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Οι μετοχές δέχθηκαν επιπλέον πιέσεις την Τρίτη, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλά που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί πριν από πέντε μήνες. 

Αναλυτές σημειώνουν πως μία διόρθωση ήταν αναμενόμενη μετά τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, ωστόσο ο επίμονος πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ένα «χτύπημα» για τις αγορές.

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 4,90% την Τρίτη, μετά τη δημοσίευση των απογοητευτικών παραδόσεων του πρώτου τριμήνου. Οι τεχνολογικοί γίγαντες Nvidia, Alphabet και Microsoft, μερικοί από τους μεγάλους νικητές της φετινής χρονιάς, έκλεισαν, επίσης, με απώλειες.

Ο S&P 500 προέρχεται από κέρδη 10% για το πρώτο τρίμηνο, το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2019, καθώς οι επενδυτές περίμεναν μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, σχετικά άμεσα. Ο Nasdaq κέρδισε 9% το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην άνοδο των μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτή της Nvidia.

Οι απώλειες της Τρίτης έρχονται μετά την ανακοίνωση του βασικού δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και έδειξε ετήσια αύξηση 2,8%, ποσοστό που απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%. Τη Δευτέρα, ο δείκτης μεταποίησης του Institute for Supply Management έδειξε άνοδο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι πρόεδροι της Fed του Σαν Φρανσίσκο και του Κλίβελαντ, Ντάλι και Μέστερ δήλωσαν ότι αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων φέτος, αλλά δεν αναμένουν να αρχίσει η χαλάρωση σύντομα. Οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο με βάση τις συναλλαγές των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed έχουν πλέον μειωθεί σε περίπου 58,8%, από περίπου 70% πριν από μία εβδομάδα. Το ερώτημα τώρα είναι αν η δυναμική έναρξη του 2024 μπορεί να συνεχιστεί, αν η Fed παραμείνει «αμετακίνητη» στα επιτόκια.

Άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων για την προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις νέες απειλές για τον εφοδιασμό, εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και μετά την ουκρανική επίθεση σε ένα σημαντικό ρωσικό διυλιστήριο.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,72% στα 85,15 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 1,75%, στα 88,94 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων ανά βαρέλι, από την αρχή του έτους, όμως ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία φαίνεται να προκάλεσαν μια κίνηση προς τα πάνω.

#Wall_Street #nyse #απώλειες #Πτώση

Related posts

Σε υψηλό δύο μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με φόντο την ΕΚΤ

banks

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 οι ευρωαγορές

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Περιμένοντας τα μάκρο

banks

Πτώση στη Wall Street, χωρίς να απειλούνται τα εβδομαδιαία κέρδη

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο το αμερικανικό χρέος

banks