Tuesday, January 20, 2026
6 C
Athens

Wall Street: Εξαήμερο ανοδικό σερί για S&P500 χάρη στην…κυβέρνηση Τραμπ

Wall Street: Εξαήμερο ανοδικό σερί για S&P500 χάρη στην…κυβέρνηση Τραμπ

Το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βελτιώθηκε μετά από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών – μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ – ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε καλό δρόμο για το «κλείσιμο» εμπορικών συμφωνιών.

Έτσι, η συνεδρίαση της Τρίτης (29/4) έκλεισε στα «πράσινα», αφού οι επενδυτές αναθάρρησαν θεωρώντας πως βλέπουν φως στον ορίζοντα, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες να καταγράψουν άνοδο. Ο S&P 500, μάλιστα, ολοκλήρωσε την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί του από τον Μάρτιο του 2022.

Στο ταμπλό, λοιπόν, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 40.527 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 5.560 μονάδες και ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,55% φτάνοντας τις 17.461 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν κι άλλο έδαφος, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει στο 4,17%.

«Έχω μια συμφωνία ολοκληρωμένη, ολοκληρωμένη, ολοκληρωμένη, ολοκληρωμένη, αλλά πρέπει να περιμένω τον πρωθυπουργό τους και το κοινοβούλιό τους να δώσουν την έγκρισή τους, κάτι που αναμένω σύντομα», δήλωσε στο CNBC ο Χάουαρντ Λούτνικ, κάνοντας… ενέσεις στην Wall Street. Βέβαια, το γεγονός ότι απέφυγε να κατονομάσει τη χώρα με την οποία έχει προχωρήσει σε συμφωνία, ανέκοψε κάπως τη φόρα των δεικτών και δεν συνέβαλε σε μεγαλύτερη εκτόξευσή τους.

Πάντως, σύμφωνα με το CNBC, στα «πηγαδάκια» της αγοράς οι αναλυτές πόνταραν πιθανότατα σε συμφωνία με την Ινδία, δεδομένου πως νωρίτερα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ινδία «πάνε καλά» και ίσως τελεσφορήσουν.

Στο ίδιο κλίμα, μάλιστα, ήταν σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε πως προχωρούν οι συνομιλίες με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι όσο γρήγορα ή όσο αργά κυλήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το κλίμα στην αγορά. «Μέχρι να υπάρξει κάποια πρόοδος στο μέτωπο του εμπορίου, δεν νομίζω ότι έχει σημασία οτιδήποτε άλλο», εξήγησε στο CNBC ο Ρος Μέιφιλντ, της Baird, προσθέτοντας ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 5.100 και 5.700 μονάδων όσο οι επενδυτές αναμένουν πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες.

Στο μέτωπο των εταιρειών, η Amazon ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα εμφανίζει στους καταναλωτές το κόστος των δασμών, ενώ η Apple, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής iPhone στις ΗΠΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Amazon κατάφερε να ξεπεράσει τις έντονα αρνητικές πιέσεις και να ανακάμψει, μετά την υπαναχώρηση της στο ζήτημα της αναγραφής του κόστους των δασμών στις τιμές των προϊόντων της.

Η αρχική πληροφορία προκάλεσε σάλο και την οργισμένη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο, με το NBC να υποστηρίζει μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε προσωπικά στον Τζεφ Μπέζος για να παραπονεθεί. Τελικά η εταιρεία ξεκαθάρισε πως – ακόμη κι αν το σκεφτόταν για κάποια προϊόντα στην πιο φτηνή πλατφόρμα του Amazon Haul – δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο τεχνολογικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου θα παραμείνει, ωστόσο, στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα των Big Tech που θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου μέσα στην εβδομάδα. Η Amazon δημοσιεύει αποτελέσματα μαζί με την Apple την Πέμπτη, ενώ θα προηγηθούν μια μέρα πριν οι Meta και Microsoft, τέσσερις κολοσσοί που από μόνοι τους αναλογούν περίπου στο 20% του S&P 500.

Παράλληλα, και ο κλάδος αυτοκινήτου βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν αν οι πληροφορίες του Τύπου που θέλουν τον Ντοναλντ Τραμπ να μετριάζει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών θα επιβεβαιωθούν.

Πάντως και στη σημερινή συνεδρίαση τη μεγαλύτερη δυναμική παρουσίασε το Netflix, που μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, συμπλήρωσε αισίως ένα κερδοφόρο σερί οκτώ συνεδριάσεων, που ανέβασε κοντά στο 20% τα κέρδη της μετοχής για το μήνα.

Στον αντίποδα οι απογοητευτικές επιδόσεις έστειλαν καθοδικά τη μετοχή του Spotify, της Royal Caribbean, της Regeneron, της Universal Health Services και της BP.

Αγωνία εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Παρά τη βελτίωση στο μέτωπο των δασμών, η αβεβαιότητα γύρω από την ευρύτερη πορεία της οικονομία παραμένει, με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Ήδη νωρίτερα η αγορά αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις συνέπειες των δασμών. Συγκεκριμένα, ο Conference Board υποχώρησε κατά 7,9 μονάδες, στις 86,0 τον Απρίλιο, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αγορά εργασίας παρουσιάζει τα πρώτα σαφή σημάδια κόπωσης με τις κενές θέσεις εργασίας να πέφτουν πολύ κάτω του αναμενόμενου στα 7,192 εκατομμύρια.

Συνολικά μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει ένας «βομβαρδισμός» στοιχείων αναφορικά με την εικόνα της αγοράς εργασίας με αποκορύφωμα το Jobs Report της Παρασκευής, την κατεύθυνση του πληθωρισμού, την κατάσταση της μεταποίησης και βέβαια τις αντοχές της οικονομίας. Μάλιστα, τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη για τους ρυθμούς ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου δεν αναμένονται να είναι θετικά φουντώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση, αν όχι και ύφεση της οικονομίας.

Ήδη μετά τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος σε επίπεδο ρεκόρ, στα 162 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σειρά αναλυτών και οίκων αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την πορεία του ΑΕΠ.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, εκτιμώντας πλέον ετήσια μείωση 0,8% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 0,2%.

Η Jefferies προβλέπει πλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0,9%, ενώ και η BNP Paribas κατέβασε την πρόβλεψή της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο -0,6%.

Η Honeywell, παράλληλα, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της, ενώ η General Motors και η JetBlue απέσυραν τις προβλέψεις τους για το έτος. Η United Parcel Service ανακοίνωσε σχέδιο περικοπής 20.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο δεκάδων εγκαταστάσεων.

Πτωτικές τάσεις για πετρέλαιο και χρυσό

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 2,5% στα 64,22 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 2,7% στα 60,36 δολάρια/βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 3.328 δολάρια ανά ουγγιά.

#Wall_Street #S&P_500 #Dow_Jones #μετοχές #δασμοί #ΗΠΑ #Τραμπ

Hot this week

ΥΠΕΞ Δανίας: Ειλικρινής και εποικοδομητική η συζήτηση με τους Αμερικανούς – Οι απόψεις μας εξακολουθούν να διαφέρουν

Δηλώσεις παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας μετά το πέρας της συνάντησης της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με τον Τζέι ντι Βανς και τον Μάρκο Ρούμπιο, στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με τις απειλές του Τραμπ για το νησί της Αρκτικής. Ειδικότερα, ο Δανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συζήτηση ως "εποικοδομητική και ειλικρινή" και σημείωσε ότι "ήρθαμε στις ΗΠΑ μετά

Βρετανία: Μελετά την απάντησή της μετά την απέλαση από τη Ρωσία ενός Βρετανού διπλωμάτη

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι "εξετάζει προσεκτικά" την απάντησή της μετά την απέλαση ενός Βρετανού διπλωμάτη από τη Ρωσία, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα ήταν ένας αδήλωτος αξιωματούχος των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών. "Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει κακόβουλες και αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος του προσωπικού μας. Η

Οι τράπεζες σε σταυροδρόμι: Τα business plans που θα κρίνουν την επόμενη πενταετία

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια κομβική φάση, ίσως...

Βγαίνει στο φως ο σκιώδης στόλος των “σούπερ τάνκερ” της Βενεζουέλας μετά τη σύλληψη Μαδούρο

Ο "σκιώδης στόλος" δεξαμενόπλοιων που λειτουργούσε κρυφά στη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο αποκαλύπτεται μετά τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της χώρας, λύνοντας παράλληλα το...μυστήριο γύρω από τον τρόπο με τον οποίο το Καρακάς προσπαθούσε να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις στο βενεζουελάνικο πετρέλαιο. Το υπερδεξαμενόπλοιο Marbella, η θέση του οποίου ήταν άγνωστη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενεργοποίησε

Ιράν: Δηλώνει έτοιμο να απαντήσει “με αποφασιστικότητα” σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει "με αποφασιστικότητα" σε κάθε επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης, κατηγορώντας αυτές τις εχθρικές χώρες ότι βρίσκονται πίσω από το κίνημα αμφισβήτησης, που συνταράσσει την Ισλαμική Δημοκρατία. Σε μια δήλωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Μοχάμαντ Πακπούρ κατηγορεί επίσης τον

Η Boeing ξεπέρασε την Airbus σε πωλήσεις για πρώτη φορά από το 2018

Η Boeing ξεπέρασε σε πωλήσεις την Airbus για πρώτη φορά από το 2018, με τις παραγγελίες που έλαβε πέρυσι να αφορούν σε 1.173 αεροσκάφη.  Η Boeing παρέδωσε 63 αεροσκάφη σε πελάτες τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τις συνολικές ετήσιες παραδόσεις της σε 600 αεροσκάφη, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί εδώ και επτά χρόνια, προτού δύο θανατηφόρα δυστυχήματα και

ΗΠΑ: “Πράσινο φως” για εξαγωγές τσιπ H200 της Nvidia στην Κίνα

Το "πράσινο φως" για εξαγωγές τσιπ H200 της Nvidia στην Κίνα, άναψε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θεσπίζοντας έναν κανονισμό που πιθανότατα θα δώσει ώθηση στις αποστολές των δεύτερων πιο ισχυρών τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης του αμερικανικού γίγαντα, σύμφωνα με το Reuters.  Όπως προβλέπεται, τα τσιπ θα ελέγχονται, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι τεχνικές δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης τους πριν από την αποστολή

Γκίλφοϊλ: Στην Ελλάδα ο Στίβεν Μιράν – Πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα από εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Fed

"Καλωσορίζω στην Ελλάδα τον φίλο μου, Δρ. Στίβεν Μιράν, έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και του χρηματοπιστωτικού συστήματος", ανέφερε στο "Χ" η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.     "Είναι η πρώτη φορά που ένα εν ενεργεία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα —

Reuters: Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τη μεταπολεμική ηγεσία της Γάζας – Τα ονόματα στο τραπέζι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη με στην επόμενη φάση του σχεδίου του για το μέλλον της Γάζας, ανακοινώνοντας τη σύνθεση του οργάνου που θα διοικήσει το ρημαγμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τέσσερις παλαιστινιακές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. Το Ισραήλ και η Χαμάς υπέγραψαν τον Οκτώβριο "σχέδιο 20 σημείων" του Τραμπ, το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »