
Η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά δέχεται νέο σφυροκόπημα την Παρασκευή (4/4), καθώς η Κίνα αντεπιτέθηκε με νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, πυροδοτώντας φόβους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα οδηγήσει σε ύφεση.
Ο βιομηχανικός Dow Jones άνοιξε με πτώση κοντά στις 1.500 μονάδες χαμηλότερα, ή -3,68%. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 1.679,39 μονάδων την Πέμπτη. Ο S&P 500 υποχωρεί επίσης κατά 3,6% μετά την πτώση του δείκτη αναφοράς κατά 4,84% την Πέμπτη.
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 4,87% στις 15.745,07 μονάδες καθώς πολλές τεχνολογικές εταιρείες έχουν βάση τους την Κίνα.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα επιβάλει φόρο 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον δασμό σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ο οποίος ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη.
«Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να παίζει ένα παιχνίδι “τολμηρών κινήσεων” με τους εμπορικούς εταίρους, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Michael Arone, στρατηγικός επενδυτής της SPDR στην State Street Global Advisors. «Οι επενδυτές πωλούν πρώτα και ρωτούν αργότερα».
Οι εταιρείες με μεγάλα παραρτήματα στην Κίνα ηγήθηκαν των πτωτικών τάσεων στην προ-αγορά με τις μετοχές των Apple και Qualcomm να χάνουν 5% και 6%, αντίστοιχα. Η Tesla χάνει 5% και η Caterpillar 6%. Η Nvidia υποχωρεί περίπου 4%.
Οι μετοχές των τραπεζών κατακρημνίστηκαν στην προ-αγορά, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ αυξήθηκαν. Η Morgan Stanley υποχώρησε 5%, ενώ η Goldman Sachs έχασε 4,5%. Η Citigroup και η JPMorgan Chase κατέγραψαν πτώση άνω του 4%, ενώ η Wells Fargo υποχώρησε 5%.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα για λόγους ασφάλειας, ανεβάζοντας τις τιμές και μειώνοντας τα επιτόκια. Η JPMorgan, αργά την Πέμπτη, αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης φέτος στο 60% από 40%.
Η κλιμάκωση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ, οι οποίοι οδήγησαν τις μετοχές στην χειρότερη ημέρα τους από το 2020. Ο δείκτης S&P 500 επέστρεψε σε διόρθωση την Πέμπτη, με πτώση περίπου 12% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου. Ο δείκτης Russell 2000, ο οποίος επικεντρώνεται στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις, κατέρρευσε περισσότερο από 6%, αποτελώντας τον πρώτο ευρέως παρακολουθούμενο δείκτη των αμερικανικών μετοχών που εισήλθε σε αγορά αρκούδας, δηλαδή σε πτώση τουλάχιστον 20% από το τελευταίο του υψηλό.
Ο Τραμπ φαίνεται να είναι αμετάπειστος μπροστά στην αντίδραση των αγορών, δηλώνοντας την Παρασκευή στο Truth Social ότι οι «πολιτικές του δεν θα αλλάξουν ποτέ», ενώ παρότρυνε τους επενδυτές να επενδύσουν περισσότερο στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Nasdaq Composite ηγείται της καθόδου των μετοχών αυτή την εβδομάδα, με πτώση 4,5%, καθώς το σχέδιο των δασμών ώθησε τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο. Οι δείκτες S&P 500 και Dow Industrials σημείωσαν πτώση 3,3% και 2,5%, αντίστοιχα, έως τώρα για την εβδομάδα. Και οι δύο δείκτες, Nasdaq και S&P 500, κατευθύνονται για τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από τον Σεπτέμβριο του 2024 και για έκτη αρνητική εβδομάδα από τις τελευταίες επτά.
Η αναμενόμενη αναφορά για την απασχόληση του Μαρτίου έδωσε στους επενδυτές μια ανάμεικτη εικόνα για την αμερικανική οικονομία. Οι μη γεωργικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 228.000 τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Dow Jones προέβλεπαν αύξηση 140.000. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,2%, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που ήθελαν την τιμή να παραμείνει σταθερή στο 4,1%.