Wall Street: Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση λόγω της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων

Wall Street: Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση λόγω της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων

Οι μετοχές στη Wall Street ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης (19/5) με απώλειες, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίασή του, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων άρχισε να απειλεί το ανοδικό «μομέντουμ» της αγοράς.

 

 

 

 

Πιο αναλυτικά λοιπόν, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,71% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 7,350.62 μονάδες, ενώ αντίστοιχη πτώση κατά 0,71% σημείωσε και ο Dow Jones κλείνοντας τελικά στις 49,334.11 μονάδες. Στο ίδιο φόντο, πτωτικά έκλεισε και ο Nasdaq κατά 0,84% στις 25,870.71 μονάδες.

«Πιέσεις» από την αγορά ομολόγων

Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων προσέθεσε νέα ανησυχία στην ανοδική πορεία των μετοχών.

Ειδικότερα, η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έφτασε στο 5,198%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 19 ετών.

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου – που αποτελεί βασικό δείκτη για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και για το κόστος των πιστωτικών καρτών – αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 4,687%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2025.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος των αποδόσεων ακολούθησε μια σειρά οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν ενίσχυσε τις τιμές του πετρελαίου.

Τα υψηλότερα επιτόκια σε πιστωτικές κάρτες και στεγαστικά δάνεια ενδέχεται να περιορίσουν την καταναλωτική δαπάνη, ενώ παράλληλα μπορούν να επιβραδύνουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και να αναδείξουν τις υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις που έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα σε αρκετές μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών.

«Οι λεγόμενοι “bond vigilantes” βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δράση», δήλωσε ο Will McGough. «Όλοι θεωρούν πλέον ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό τον οποίο η Fed ίσως έχει υποτιμήσει».

Σημειώνεται ότι ο όρος “bond vigilantes” χρησιμοποιείται για θεσμικούς επενδυτές που πωλούν κρατικά ομόλογα ως ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντι σε πληθωριστικές νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Ο McGough πρόσθεσε ότι οι αγορές ενδέχεται να στέλνουν μήνυμα πως η Federal Reserve έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ενόψει της ορκωμοσίας του Κέβιν Γουόρς ως νέου προέδρου της Fed την Παρασκευή.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι κάθε νέος επικεφαλής της Fed δοκιμάζεται αρχικά από τις αγορές», δήλωσε στο ίδιο φόντο ο McGough στο CNBC. «Αν πιστεύει κανείς σε αυτό το αφήγημα, τότε οι bond vigilantes φαίνεται ότι ήδη τον δοκιμάζουν».

Όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 0,60% παραμένοντας όμως πάνω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι και συγκεκριμένα στα 111,44. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) σημειώνουν μικρή άνοδο 0,11% στα 104,49 δολάρια το βαρέλι. 

Παράλληλα, όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός εμφανίζεται αποδυναμωμένος κατά 1,57% στα 4,486.12 δολάρια η ουγγιά. 

Μεικτή εικόνα στις μετοχές ημιαγωγών

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών εμφάνισαν μεικτή εικόνα, καθώς οι πιέσεις των προηγούμενων ημερών άρχισαν να αποκλιμακώνονται.

Ο δείκτης Philadelphia Semiconductor Index είχε νωρίτερα σημειώσει πτώση άνω του 1%, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών λόγω ανησυχιών για τις υψηλές αποτιμήσεις και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε data centers. Ωστόσο, στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές του και έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.

Η μετοχή της Nvidia, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης, παρουσίαση έντονη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίστοιχα, η Micron Technology ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο, αντιστρέφοντας τις αρχικές απώλειες μετά το άνοιγμα της αγοράς. Η Qualcomm έκλεισε με πτώση άνω του 3%, ενώ η Broadcom υποχώρησε κατά 2%.

«Πρόκειται για μια απολύτως δικαιολογημένη ανάπαυλα μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι», δήλωσε ο Jed Ellerbroek στο CNBC. Όπως πρόσθεσε, «είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η διόρθωση συμβαίνει λίγες μόλις συνεδριάσεις πριν η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο ανακοινώσει αποτελέσματα και προβλέψεις που αναμένονται εξαιρετικά ισχυρές».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα πριν από τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι αμερικανικές μετοχές κινούνταν έντονα ανοδικά, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο Dow Jones είχε προσωρινά επιστρέψει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 50.000 μονάδων.

#Wall_Street #Dow_Jones #S&P_500 #Nasdaq #brent #WTI #χρυσός

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Σχέδιο της Κομισιόν για τα λιπάσματα – Αγροτικές κινητοποιήσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για τα Λιπάσματα, μια πρωτοβουλία για τη στήριξη των αγροτών που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος και ελλείψεις λιπασμάτων, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές. Η παρουσίαση έγινε εν μέσω αγροτικών διαμαρτυριών, καθώς αγρότες από τη Γαλλία παρέταξαν τα τρακτέρ τους

Axios: Ο Τραμπ είχε συνάντηση για τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν λίγο μετά το “πάγωμα” των επιθέσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε μια συνάντηση με την κορυφαία ομάδα εθνικής ασφαλείας του το βράδυ της Δευτέρας, η οποία είχε αντικείμενο την ενημέρωση του σχετικά με τις στρατιωτικές του επιλογές για το Ιράν, μεταδίδει το Axios επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις επιθέσεις κατά του Ιράν

ΚΚΕ: Η απόσυρση των Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο «αφορά την προστασία ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη»

Προσθέστε το enikos.gr στην Google «Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για απόσυρση των συστοιχιών Patriot από την Κάρπαθο και το Διδυμότειχο επιβεβαιώνει αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει το ΚΚΕ, ότι η μεταφορά τους αφορούσε την προστασία των υποδομών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη από πιθανά αντίποινα, εξαιτίας της ελληνικής

Ανώτατος Διοικητής ΝΑΤΟ: Δεν θα εγκατασταθούν προς το παρόν αμερικανικοί Tomahawk επί γερμανικού εδάφους

Ο Αμερικανός στρατηγός και Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Αλέξους Γκρίνκεβιτς επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταστήσουν προς το παρόν πυραύλους Tomahawk στη Γερμανία. Η προηγουμένως προγραμματισμένη ανάπτυξη ενός λεγόμενου "Τάγματος Πυρών Μεγάλης Εμβέλειας" δεν θα ξεκινήσει, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος είναι επίσης και ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ

Eπικοινωνία Φον ντερ Λάιεν-Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Ιράν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις

"Η ΕΕ εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας για αποκλιμάκωση και μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης με το Ιράν", τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκαν επίσης η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό. Very good call with President @RTErdogan.

Μαρία Καρυστιανού: Λήγει το αυτόφωρο για τον Καραχάλιο, γιατί δεν τον βρήκαν ακόμη;

Μαρία Καρυστιανού: Λήγει το αυτόφωρο για τον Καραχάλιο, γιατί δεν τον βρήκαν ακόμη; Προσθέστε το enikos.gr στην Google Η Μαρία Καρυστιανού αναρωτιέται σε ανάρτησή της στο X για το γεγονός ότι ο Νίκος Καραχάλιος δεν έχει ακόμη συλληφθεί από τις Αρχές, λίγο πριν την εκπνοή του αυτοφώρου σε βάρος του, μετά τη μήνυση που κατέθεσε

WSJ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ που συνδέεται με το Ιράν στον Ινδικό Ωκεανό

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν χθες το βράδυ στον Ινδικό Ωκεανό ένα πετρελαιοφόρο που συνδέεται με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal την Τρίτη, η οποία επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. Το τάνκερ, γνωστό ως "Skywave", υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο σχετικά με το φερόμενο ρόλο του στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και

Δημοσκόπηση: Δύο στους δέκα Ρεπουμπλικάνους αποδοκιμάζουν το έργο του Τραμπ

Η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπεσε σχεδόν στο χαμηλότερο σημείο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, λόγω της μειωμένης έγκρισης που εκφράζουν στο πρόσωπό του οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos. Η τετραήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, δείχνει ότι το 35% των Αμερικανών εγκρίνει το έργο του

Related Articles

Popular Categories