
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά από μία έντονα ευμετάβλητη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν το θρίλερ που εκτυλισσόταν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ενδοσυνεδριακά σημειώθηκε, αρχικά, μία σύντομη υποχώρηση μετά τη σύγκρουση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Όσο εξελισσόταν η λογομαχία, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, ο δείκτης φόβου στη Wall Street, εκτινάχθηκε έως και 4,8% στις 22,15, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 27 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, τελικά όλοι οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν με αξιόλογα κέρδη άνω του 1%. Έτσι, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,59% και έκλεισε στις 5.954,50 μονάδες, o Dow Jones σημείωσε άνοδο 601,41 μονάδων ή 1,39%, κλείνοντας στις 43.840,91 μονάδες και ο Nasdaq Composite κέρδισε 1,63% και διαμορφώθηκε στις 18.847,28 μονάδες.
Συνολικά, η εικόνα του Φεβρουαρίου για τη Wall Street ήταν αρνητική. Πιο αναλυτικά, ο Nasdaq υποχώρησε περίπου 4%, λόγω κυρίως της πτώσης 3,4% αυτή την εβδομάδα. Ακόμη, ο S&P 500 έχασε 0,9%, ενώ ο Dow κατάφερε να σημειώσει κέρδη 1% αυτήν την εβδομάδα. Και οι δύο έχασαν σχεδόν 1,3% και 1,5% στον μήνα αντίστοιχα.
Στον απόηχο της σύγκρουσης Τραμπ-Ζελένσκι, ο επενδυτής Jim Lebenthal της Cerity Partners εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας πως ενοχλήθηκε από αυτό που είδε. «Αν οι πολιτικές στις εξωτερικές υποθέσεις είναι τώρα για να ενδυναμώσουν τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό για το χρηματιστήριο. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε.
Πάντως, πέραν των παραπάνω, η αγορά έδειξε αυτήν την εβδομάδα να μην περίμενε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για τους δασμούς, ενώ τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία “αναβοσβήνουν” προειδοποιητικά σημάδια. Η πτώση της τάξης του 8,5% στον τεχνολογικό τιτάνα Nvidia στη συνεδρίαση της Πέμπτης, έχει επηρεάσει επίσης το επενδυτικό κλίμα.
«Ο Φεβρουάριος είναι μια εποχικά ασταθής περίοδος για τις μετοχές και αυτή η ιστορική τάση εμφανίζεται αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Michael Landsberg, επικεφαλής επενδύσεων στη Landsberg Bennett Private Wealth Management. «Οι επενδυτές αναζητούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους δασμούς, τον αυξημένο πληθωρισμό και την κατάσταση του καταναλωτή».
Κρίσιμα τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού σήμερα, καθώς οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 30,7 δισ. δολάρια ή 0,2% σε μηνιαία βάση. Ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ σημείωσε άνοδο 2,5% σε ετήσια βάση.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης ήταν κατά 0,3% υψηλότερος τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 2,6% υψηλότερος από πέρυσι. Τον Ιανουάριο, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 221,9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 0,9%, και το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα (DPI) αυξήθηκε κατά 0,9% ή 194,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 1,2% στα 73,16 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 1% στα 69,65 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,3% στα 2.858 δολάρια ουγγιά.
Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,23% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4%.