Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street την Τρίτη (4/2) καθώς η ανησυχία για την επιθετική εμπορική πολιτική του Τραμπ υποχώρησε ελαφρά μετά το προσωρινό πάγωμα των δασμών σε Μεξικό και Καναδά, ενώ παράλληλα οι υψηλές αποδόσεις των εταιρειών έδωσαν ώθηση στους δείκτες, και κυρίως στον Nasdaq, ο οποίος ενισχύθηκε πολύ από την άνοδο της Palantir.
Πιο αναλυτικά, η Palantir ξεπέρασε το +20% και έκλεισε τελικά με κέρδη της τάξης του 24%, μετά την ανακοίνωση των ισχυρών μεγεθών του τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Έτσι, ο Nasdaq έκλεισε με άλμα 1,35% στις 19.654,02 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 0,72% στις 6.037,88 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε την ασθενέστερη άνοδο κατά 134,13 μονάδες ή 0,3% στις 44.556,04 μονάδες.
Παράλληλα, δίπλα στην Palantir και ο κολοσσός της Nvidia ανέβηκε κατά 1,7% στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ως προς το φόβητρο των δασμών, οι επενδυτές στη Wall Street φάνηκε να συνέρχονται κάπως, αντιλαμβανόμενοι ότι ο 47ος Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί την πολιτική προστατευτισμού ώστε να ασκήσει πιέσεις σε τρίτες χώρες, προκειμένου να εξασφαλίσει επωφελείς συμφωνίες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Jay Hatfield της Infrastructure Capital Advisors, ο οποίος εκτίμησε πως οι επενδυτές εμφανίστηκαν «υπερβολικά αρνητικοί» για τους δασμούς, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του δολαρίου τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να αντισταθμίσει ορισμένες από τις επιπτώσεις της πολιτικής προστατευτισμού του Τραμπ. Θέτει, μάλιστα, ως στόχο για το τέλος του έτους ο S&P 500 να φθάσει τις 7.000 μονάδες (+17% από το κλείσιμο της Δευτέρας).
Αυτό περιλαμβάνει και την Ευρώπη, δήλωσε ο Hatfield. Την Κυριακή, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα επιβάλει δασμούς τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αυτοί είναι πολιτικοί δασμοί, όχι οικονομικοί δασμοί, και έτσι δεν πρόκειται να διαρκέσουν» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Αυτό που πιστεύουμε, το οποίο είναι εκτός συναίνεσης, είναι ότι τελικά θα καταλήξουμε με δασμούς 5% έως 10% στα περισσότερα εισαγόμενα αγαθά και αυτό είναι ανεκτό. Αυτό περιλαμβάνει και την Ευρώπη». Όπως είπε, «οι άνθρωποι θα τρομοκρατηθούν και μετά θα συνειδητοποιήσουν, εντάξει, στην πραγματικότητα έχουμε έσοδα από αυτό».
Ενθαρρυντικά για την αγορά λειτούργησαν και τα στοιχεία από τις κενές θέσεις εργασίας, με την έκθεση JOLTS να «ανοίγει» το χορό των στοιχείων της εβδομάδας για την εικόνα της αγοράς εργασίας. Την Τετάρτη ακολουθεί η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια την Παρασκευή όλα τα φώτα θα στραφούν στο Jobs Report του Δεκεμβρίου με τον συνολικό απολογισμό του κλάδου, τα επίπεδα της ανεργίας και το ύψος των ωρομισθίων.
Η απρόσμενη, άνω του αναμενόμενου, «βουτιά» στις κενές θέσεις εργασίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα 7,6 εκατομμύρια ενίσχυσε τις προσδοκίες πως το Jobs Report της Παρασκευής θα αποτυπώσει την συνεχιζόμενη τροχιά αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας και τα μειωμένα ρίσκα από τον κλάδο με τρόπο που θα διευκολύνει σαφώς τη συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve.
Το συμβούλιο, που την περασμένη εβδομάδα, κράτησε στάση αναμονής έστειλε σήμα για παρατεταμένη παύση τους επόμενους μήνες περιμένοντας να διαπιστώσει τον αντίκτυπο των μέχρι τώρα περικοπών των επιτοκίων αλλά και τις συνέπειες των μέτρων Τραμπ. Όμως, προφανώς η ροή των στοιχείων κυρίως από την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό θα επηρεάσουν την τροχιά αυτή και τον χρόνο της επόμενης μείωσης.
Τα προγνωστικά των traders δίνουν περισσότερες πιθανότητες σε μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όμως η αγορά δεν χάνει τις ελπίδες της πως, αν τα μάκρο είναι ευνοϊκά και ο αντίκτυπος των δασμών μικρότερος, η πρώτη περικοπή της χρονιάς μπορεί να έρθει μέσα στην άνοιξη.
Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,52% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,22%.
Μεικτά πρόσημα σε πετρέλαιο και χρυσό
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 0,4% στα 76,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 72,80 δολάρια. Επιπλέον, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.874 δολάρια ανά ουγγιά.