
Η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας επηρέασε καθοριστικά το κλίμα στη Wall Street, «διαγράφοντας» τα κέρδη που είχαν κατακτηθεί από το άνοιγμα της συνεδρίασης μέχρι και την ανακοίνωση σχετικά με τους δασμούς 104% που επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στο Πεκίνο από σήμερα (8/4) τα μεσάνυχτα.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο S&P 500 και ο Nasdaq έχασαν τα κέρδη τους και άρχισαν να διολισθαίνουν στα «κόκκινα», ενώ ο Dow Jones ήταν ο μόνος που κατόρθωσε να κρατηθεί για περισσότερη ώρα στα «πράσινα», πριν αρχίσει τις ακροβασίες. Μετά από πολλές διακυμάνσεις και μεγάλη προσπάθεια των βασικών δεικτών να διασωθούν από την κατρακύλα, ο S&P 500 και ο Nasdaq «παραδόθηκαν» τελικά στα αρνητικά πρόσημα. O Dow Jones, από την άλλη, κατάφερε να σημειώσει ελαφριά ανάκαμψη και να «πρασινίσει» ξανά.
Έτσι, λίγο πριν τις 10:00 (ώρα Ελλάδος), ο S&P 500 κινείται καθοδικά με απώλειες κοντά στο 0,20% στις 5.051 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,40% στις 15.535 μονάδες. Μόνο ο Dow Jones συνεχίζει να διατηρεί το θετικό του πρόσημο, με κέρδη της τάξης του 0,21% στις 38.047 μονάδες.
Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει θετικά, με τους δείκτες να σημειώνουν ισχυρά κέρδη μετά το τριήμερο καθοδικό σερί, το μεγαλύτερο από το 2020 και την πανδημία του κορονοϊού. Ο λόγος της ανόδου ήταν οι προσδοκίες των επενδυτών πως οι δασμοί θα περιορίζονταν και ο Λευκός Οίκος θα κατέληγε σε συμφωνίες με τους εμπορικούς του εταίρους. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση για τους τιμωρητικούς δασμούς στην Κίνα απογοήτευσε τους traders και οδήγησε στην ταχεία αποσταθεροποίηση της αγοράς.
Αυτό βέβαια επιβεβαιώνει όσους αναλυτές επέμεναν ότι η υψηλή μεταβλητότητα θα παραμείνει βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς επί μακρόν ή τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το εμπορικό τοπίο.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Τρίτη, διαπραγματευόμενες σε χαμηλά τετραετίας, καθώς οι φόβοι για ύφεση που επιδεινώθηκαν από την εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αντιστάθμισαν την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων.
Έτσι, το Brent υποχώρησε 1,39 δολάρια, ή 2,16%, στα 62,82 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) έχασε 1,12 δολάρια, ή 1,85%, στα 59,58 δολάρια ανά βαρέλι.