
Οι αμερικανικές μετοχές εμφάνισαν διακυμάνσεις την Τρίτη 15/4 μετά από δύο ημέρες συνεχόμενων κερδών, καθώς οι επενδυτές ανέλυαν τα τελευταία αποτελέσματα κερδών του πρώτου τριμήνου και αξιολογούσαν τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων.
Η δραστηριότητα της ημέρας χαρακτηρίστηκε από ήπιες διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων. Ο Δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 156 μονάδες, ή 0,38% στις 40.368,96 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,17% στις 5.396,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κατέγραψε πτώση 0,05% στις 16.823,17 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκε στο 4,33%, ενώ το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε σταθερό απέναντι σε μεγάλες νομισματικές μονάδες, υποδεικνύοντας μια σταθεροποίηση στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων.
Οι ήπιες κινήσεις της Τρίτης ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις έντονες διακυμάνσεις που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο Δείκτης Μεταβλητότητας Cboe (VIX), γνωστός και ως «δείκτης φόβου» του Wall Street, υποχώρησε κάτω από τις 30, μετά από υψηλό γύρω από τις 60 την περασμένη εβδομάδα.
Παρά την ελαφριά υποχώρηση, η αγορά παραμένει ευαίσθητη σε εξελίξεις γύρω από την εμπορική πολιτική, με τα επικείμενα οικονομικά δεδομένα και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών να αναμένονται για να επηρεάσουν τη διάθεση των επενδυτών τις επόμενες εβδομάδες.
Η Bank of America και η Citigroup σημείωσαν άνοδο άνω του 4% και 2%, αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση καλύτερων εκ των αναμενόμενων κερδών για το πρώτο τρίμηνο. Οι μετοχές των τραπεζών γενικότερα παρείχαν ανοδική ώθηση, με το ETF SPDR S&P Bank (KBE) να ενισχύεται σχεδόν 2%.
Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις κερδών για αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τις United Airlines και Netflix. Εκτός από τα αποτελέσματα, οι μετοχές της Boeing υποχώρησαν κοντά στο 2% μετά την αναφορά του Bloomberg ότι το Πεκίνο διέταξε τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να μην παραλάβουν περισσότερα αεροσκάφη της εταιρείας.
Πάντως, παρά τα πρόσφατα κέρδη, οι τρεις βασικοί δείκτες εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακτήσουν τις απώλειες που καταγράφηκαν μετά την αρχική ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου. Ο Dow και ο Nasdaq έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 3%, ενώ ο S&P 500 έχει πτώση μεγαλύτερη από 4%.
«Το χειρότερο σενάριο έχει απομακρυνθεί», δήλωσε ο Λάρι Τενταρέλι, ιδρυτής της Blue Chip Daily Trend Report. Ωστόσο, «το πρόβλημα είναι ότι μπορούμε να πάρουμε μια είδηση οποιαδήποτε στιγμή και η αγορά να πέσει 3%».
Πετρέλαιο: Πτώση λόγω πρόβλεψης ζήτησης από την ΙΕΑ
Απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο την Τρίτη καθώς Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ακολούθησε τον OPEC στην υποβάθμιση των προβλέψεών του για τη ζήτηση «μαύρου χρυσού» στα 730.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος από 1,03 εκατ. bpd νωρίτερα και σε 690.000 bpd το 2026, λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.
Τα futures του αργού Brent υποχώρησαν 0,32%, κλείνοντας στα 64,67 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate απώλεσε 0,33% της αξίας του φθάνοντας στα 61,33 δολάρια το βαρέλι.