Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα με κέρδη λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων στη επικείμενη συνεδρίασή της.
Ταυτόχρονα, πρόσθετη στήριξη για τις τιμές προήλθε από το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού παραμένει κλειστό μετά τον τυφώνα Francine. Περίπου το 25% της παραγωγής πετρελαίου και το 28% της παραγωγής φυσικού αερίου παραμένουν κλειστά μετά την προσγείωση του Francine την περασμένη Τετάρτη στη Λουιζιάνα.
Την ίδια ώρα, οι ειδήσεις σχετικά με μια πιθανή νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις τιμές, αλλά χάρη στην πολύ μικρότερη δημοσιότητα του περιστατικού και την προφανώς γρήγορη αντίδραση της Μυστικής Υπηρεσίας, οι αναφορές δεν έκαναν «θραύση», ωθώντας το δολάριο υψηλότερα ή χαμηλότερα ή επηρεάζοντας τις τιμές του πετρελαίου.
Έτσι λοιπόν, το Brent κινείται ανοδικά κατά 0,37% στα 71,92 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,39% στα 69,04 δολάρια το βαρέλι. Το φυσικό αέριο κινείται, πτωτικά 0,43% στα 2.295 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Οι αγορές επικεντρώνονται στις επερχόμενες αποφάσεις πολιτικής της FOMC (Federal Open Market Committee) και οι έμποροι είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικοί», δήλωσε η ανώτερη αναλύτρια αγοράς της Phillip Nova Priyanka Sachdeva, προσθέτοντας ότι οι τιμές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από κάποιες ανησυχίες για την προσφορά, δεδομένης της εκτός λειτουργίας δυναμικότητας στον Κόλπο του Μεξικού.
Ένας βασικός παράγοντας που θα κυριαρχήσει στην αγορά αυτή την εβδομάδα είναι το πόσο «επιθετική» θα είναι η μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μετά τη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Fed fund δείχνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο η Fed να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το CME FedWatch. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Την ίδια στιγμή, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα φαίνεται να είναι πιο άσχημα νέα για τη ζήτηση πετρελαίου. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ρυθμό ανάπτυξης 4,5% για τον Αύγουστο. Για τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αυτό ήταν απόδειξη σταθερής ανάπτυξης. Για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.
Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν επίσης τον Αύγουστο, αλλά, και πάλι, πιο αδύναμα από ό,τι πολλοί περίμεναν, ενισχύοντας την υπόθεση για πιο επιθετικά κίνητρα, όπως τα χαρακτήρισε το Reuters. Μάλιστα, το Bloomberg επικαλέστηκε τον αναλυτή της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, λέγοντας ότι το Πεκίνο μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, όπως έκανε πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν αύξησε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για να στηρίξει την ανάπτυξη.