Έρευνα EY: 9 στους 10 Έλληνες ψάχνονται για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας – Μόνο το 18% βλέπει βελτίωση από το νέο σύστημα

Εννέα στους δέκα (91%) Έλληνες καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για λύσεις που μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Αντίστοιχα, σχεδόν το ίδιο ποσοστό (90%) παρακολουθούν πιο στενά την κατανάλωση ενέργειας, αν και η πλειοψηφία θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης, με το 93% να δηλώνουν ότι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διαχειριστούν ή να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Αυτά προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα της EY, Navigating the Energy Transition, η οποία διαπιστώνει ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν αντιμετωπίζεται πλέον από τους καταναλωτές απλώς ως οικονομική επιβάρυνση, αλλά ως παράγοντας που επηρεάζει συνολικά την ποιότητα ζωής τους.

Η έρευνα- στην συμμετείχαν 798 καταναλωτές από την Ελλάδα, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, το δείγμα ανήλθε συνολικά σε 17.200 καταναλωτές από 20 χώρες- αναδεικνύει ότι οι πιέσεις που συνδέονται με την ακρίβεια και το ευμετάβλητο και πολύπλοκο περιβάλλον, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο οικοσύστημα ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας και οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν την «ενεργειακή ευημερία», δηλαδή τη συνολική εμπειρία του εκάστοτε καταναλωτή, η οποία σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο εκείνος σκέφτεται, αισθάνεται και δρα όσον αφορά την ενέργεια.

Πρόκειται για ένα πλέον καθοριστικό ζήτημα, το οποίο υπερβαίνει την ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση και το κόστος, και, τελικά, συνδέεται με την προσωπική ευημερία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.

Σήμερα, μόλις το 18% των καταναλωτών στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι το υπό διαμόρφωση ενεργειακό σύστημα βελτιώνει την ευημερία τους.

Από την έρευνα γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων διαχείρισης ενέργειας, ιδιαίτερα για επιλογές που προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο.

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες από την Ελλάδα (91%) δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για λύσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ, σχεδόν σε ίδιο ποσοστό (90%), παρακολουθούν πιο στενά την κατανάλωση ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, οι μισοί (50%) δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι.

Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές αισθάνονται ότι εξαντλούν τα περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες καταναλωτές του δείγματος δηλώνουν ότι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διαχειριστούν ή να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την διαχείριση της ενέργειας

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στη διαχείριση της ενέργειας δεν καθορίζονται μόνο από το κόστος της.

Οι διακυμάνσεις στους λογαριασμούς, οι απροσδόκητες χρεώσεις, το μέγεθος του νοικοκυριού και η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές τιμές, διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την αντίληψή τούς για το κατά πόσο είναι προσιτή η ενέργεια ή όχι.

«Ναι» στην ψηφιακή εξυπηρέτηση

Την ίδια στιγμή, η έρευνα καταγράφει και μία σημαντική στροφή των καταναλωτών προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση, καθώς οι λύσεις που αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναδεικνύονται σε κρίσιμο μοχλό για τη διαχείριση του κόστους ενέργειας, ενισχύοντας το αίσθημα ελέγχου και εμπιστοσύνης.

Επτά στους δέκα Έλληνες καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα της EY (70%) δηλώνουν ότι προτιμούν να εξυπηρετούνται μέσω ψηφιακών καναλιών, όποτε αυτό είναι δυνατό, ποσοστό απόλυτα συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας.

Μάλιστα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες καταναλωτές (75%) χρησιμοποιούν ήδη εργαλεία με δυνατότητες AI για ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, ενώ σε διεθνές επίπεδο, το εν λόγω ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες (61%).

Οι Έλληνες καταναλωτές ιδιαίτερα, εμφανίζονται έτοιμοι για μια πιο «έξυπνη» εμπειρία ενέργειας: το 73% των ερωτηθέντων δηλώνουν πρόθυμοι να επιτρέψουν στο AI να παρακολουθεί την ενεργειακή τους κατανάλωση, εφόσον αυτό συνοδεύεται από έγκαιρες ειδοποιήσεις, σαφέστερη πληροφόρηση και πρακτικές συμβουλές για τη μείωση του κόστους. Συγκριτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες (66%).

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στις νέες τεχνολογίες αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα. Διεθνώς, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι η ακρίβεια των πληροφοριών, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για τη χρήση λύσεων ενέργειας που αξιοποιούν AI. Γίνεται, λοιπόν, σαφές, ότι ο τρόπος με τον οποίο οι πάροχοι ενέργειας αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, θα διαμορφώσει, σε μεγάλο βαθμό, το επίπεδο εμπιστοσύνης στο ενεργειακό οικοσύστημα και, κατ’ επέκταση, θα επηρεάσει την ενεργειακή ευημερία των καταναλωτών.

Οι προτεραιότητες για τους παρόχους ενέργειας

Όπως σημειώνεται, η έρευνα αναδεικνύει τρεις σαφείς προτεραιότητες για τους παρόχους ενέργειας, οι οποίοι καλούνται:

  • Να επανασχεδιάσουν την εμπειρία ενέργειας για τους καταναλωτές, τοποθετώντας στο επίκεντρο την ενεργειακή ευημερία, προσφέροντας μακροπρόθεσμη αξία, προβλεψιμότητα κόστους, εμπιστοσύνη και μεγαλύτερο έλεγχο, πέρα από απλά βραχυπρόθεσμα μέτρα οικονομικής ανακούφισης.
  • Να απλοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να επεκτείνουν την αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών AI, που παρέχουν εξατομικευμένη και προληπτική υποστήριξη, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο.
  • Να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, συνεισφέροντας στην κοινωνική ευημερία.

«Η προσιτή ενέργεια έχει, πλέον, εξελιχθεί σε ζήτημα ευημερίας»

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της EY Ελλάδος και Επικεφαλής της EY-Parthenon στην Ελλάδα, δήλωσε: «Σε ένα περιβάλλον συνεχών αναταράξεων στον χώρο της ενέργειας, η προσιτή ενέργεια έχει, πλέον, εξελιχθεί σε ζήτημα ευημερίας. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό, ότι, σταδιακά, η Ελλάδα προσελκύει όλο και περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, με τις ραγδαίες γεωπολιτικές αλλαγές να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι επενδύσεις αυτές είναι κρίσιμες, καθώς ωφελούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παρόχους, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ενεργειακής ευημερίας».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ζιαζιάς, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, σημείωσε: «Καθώς οι αυξήσεις και η πολυπλοκότητα της αγοράς εντείνουν την αβεβαιότητα, οι καταναλωτές δεν αναζητούν μόνο χαμηλότερο κόστος, αλλά λύσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη, την προβλεψιμότητα και τον έλεγχο της κατανάλωσης. Οι πάροχοι που θα επενδύσουν σε διαφάνεια, ουσιαστική υποστήριξη του καταναλωτή, έξυπνα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές AI, θα είναι σε θέση να προσφέρουν πραγματική αξία και, τελικά, να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προσδοκίες των καταναλωτών».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Interfax: Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα σταματήσει τις εξαγωγές ντίζελ

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται πηγές. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στους παραγωγούς καυσίμων να εξάγουν ντίζελ για

“Τα κλιματιστικά δεν θα λύσουν το πρόβλημα”, λέει οικολόγος υπουργός εν μέσω καύσωνα-ρεκόρ στη Γαλλία

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί μια "μακροπρόθεσμη πολιτική" που αφορά "ολόκληρη την οικονομία", δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μονίκ Μπαρμπύ, απαντώντας σε φωνές στη Γαλλία που υποστηρίζουν ότι μια γενικευμένη χρήση των κλιματιστικών θα μπορούσε να αποτελεί τη μόνη λύση στην ακραία ζέστη που πλήττει τη χώρα. "Σοκάρομαι με τους ανθρώπους που μου λένε

Φιλιππίνες: Σεισμός 6,5 βαθμών στο νησί Μιντανάο

Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των νότιων ακτών των Φιλιππίνων, σύμφωνα δεδομένα του του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά από έναν ισχυρό σεισμό στην ίδια περιοχή που σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους. Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 19:42 το απόγευμα (τοπική ώρα / 14:42 ώρα Ελλάδας) είχε

Θα αναγνωρίσει το Ισραήλ τη γενοκτονία των Αρμενίων;

Ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ Στην προσεχή συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, προτίθεται να υποβάλει πρόταση για να αναγνωριστεί επίσημα από το Ισραήλ η Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος σε χθεσινή εκτενή του ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική απόφαση θα προωθηθεί στην Κνέσετ, προκειμένου η

Βουλή: Κόντρα Καιρίδη – Μάντζου για τον Χάρη Δούκα – «Αποτυχημένος δήμαρχος που πολιτικολογεί ασύστολα» – «Το 2023, σας πονά, 3 χρόνια μετά…»

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τα νέα πυρά που εξαπέλυσε ο Δημήτρης Καιρίδης σε βάρος του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει κάθε δυνατότητα, εάν θεωρεί το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης τόσο καταστροφικό, όπως μας είπατε

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην αγορά της Νέας Σμύρνης – Συνομίλησε με πολίτες, έπαιξε τάβλι σε καφέ

Επίσκεψη στη Νέα Σμύρνη πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής (26/6). Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε αρχικά στο Milon Camp, όπου φιλοξενούνται καθημερινά αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος του ιστορικού αθλητικού ομίλου Νέας Σμύρνης «Ο Μίλων». Είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα γήπεδα και να

Ρωσία: Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκεί Ιβανόφ

Συνεχης ενημερωση ΔΙΕΘΝΗ Παρασκευή, 26-Ιουν-2026 15:26 Ρωσία: Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκεί Ιβανόφ Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Πρόσθεσε το capital.gr ως αξιόπιστη πηγή στην Google Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Σεργκέι Ιβανόφ πέθανε σε ηλικία 73 ετών

Ουκρανία και Ρωσία προχωρούν σε ανταλλαγή 160 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά

Η Ουκρανία και η Ρωσία προχώρησαν σήμερα σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, που αφορά 160 ανθρώπους από κάθε πλευρά, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. "Εκατόν εξήντα Ρώσοι στρατιωτικοί επαναπατρίστηκαν από ελεγχόμενο από το καθεστώς του Κιέβου έδαφος. Σε αντάλλαγμα, παραδόθηκαν 160 αιχμάλωτοι πολέμου από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις", δήλωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση. Οι

Related Articles

Popular Categories