Tuesday, April 29, 2025
15.6 C
Athens

Απώλειες των ΗΠΑ στην Υεμένη: Επτά MQ-9 Reaper και ένα F/A-18E σε πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχασαν επτά drones τύπου MQ-9 Reaper —αξίας 30 εκατομμυρίων έκαστο— στην περιοχή της Υεμένης από τα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο των εντατικών αεροπορικών επιχειρήσεων που διεξάγουν εναντίον των ανταρτών Χούθι, είπε χθες Δευτέρα αμερικανός αξιωματούχος.

“Επτά MQ-9 κατέπεσαν από τη 15η Μαρτίου”, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν διευκρίνισε τα αίτια των απωλειών αυτών, η πιο πρόσφατη από τις οποίες καταγράφτηκε κατ’ αυτόν την 22η Απριλίου.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του τύπου, με πλήθος αισθητήρων, που χρησιμοποιούνται τόσο για επιτήρηση, όσο και για επιθέσεις, είχαν αθροιστικά αξία 210 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις απώλειες αεροσκαφών προστέθηκε χθες αυτή μαχητικού που έπεσε στο νερό κατά τη διάρκεια ελιγμού του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman, στην Ερυθρά Θάλασσα. Στο ατύχημα τραυματίστηκε ναύτης. Κατά πληροφορίες ΜΜΕ, το συμβάν σημειώθηκε καθώς το πελώριο πλοίο έκανε αμυντικό ελιγμό, κατά τη διάρκεια επίθεσης των Χούθι.

Το αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τύπου F/A-18E (Boeing) κόστιζε 67 εκατομμύρια δολάρια το ένα το 2021.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν σχεδόν καθημερινά τους Χούθι από τη 15η Μαρτίου στο πλαίσιο της επιχείρησης “Rough Rider” προκειμένου όπως λένε να εξαλείψουν την απειλή που εγείρουν οι αντάρτες για τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι, κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ότι βομβάρδισαν κέντρο κράτησης στη Σαάντα, λίκνο και προπύργιό τους στον βορρά, σκοτώνοντας 68 αφρικανούς μετανάστες που ήταν έγκλειστοι εκεί.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ή στον Κόλπο του Άντεν από τα τέλη του 2023, λέγοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή από τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Αναλαμβάνουν εξάλλου συχνά την ευθύνη για εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πως οι πύραυλοι αυτοί αναχαιτίζονται και καταρρίπτονται.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE