ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.30
Η πρόοδος δεν σημαίνει ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα αλλά η πορεία έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ στη Γενεύη.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Ελβετία σε “ένα σύνολο κατευθυντήριων αρχών” που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια πιθανή συμφωνία.
Σύμφωνα εξάλλου με Αμερικανό αξιωματούχο, το Ιράν ανέφερε ότι θα υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες. “Έγινε πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα προς συζήτηση”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος στις συζητήσεις στη Γενεύη. “Οι Ιρανοί δήλωσαν ότι θα επανέλθουν τις επόμενες δύο εβδομάδες με λεπτομερείς προτάσεις για να γεφυρώσουν ορισμένες από τις διαφορές στις θέσεις μας”.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Ιρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον νέο γύρο συνομιλιών “πιο εποικοδομητικό” από αυτόν που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Ομάν.
“Συμφωνήθηκε ότι και τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τις εργασίες τους επί των σχεδίων κειμένων”, μετά την οποία θα οριστεί “ημερομηνία για μια τρίτη σύνοδο”, πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να απειλούν με χρήση βίας κατά του Ιράν, δήλωσε επίσης ο Αραγτσί.
Η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμά της, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν. Το Ιράν είναι έτοιμο να επιτρέψει την επαλήθευση του ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, τόνισε επίσης ο Πεζεσκιάν.
“Δεν επιδιώκουμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα” είπε σε μια συνέντευξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιρανικής προεδρίας. “Εάν κανείς θέλει να το επαληθεύσει, είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια επαλήθευση”, είπε.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι το Ιράν θα κλείσει προσωρινά μέρος του Στενού του Χορμούζ, μιας ζωτικής σημασίας παγκόσμιας οδού εφοδιασμού με πετρέλαιο, καθώς διεξάγει συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν στείλει μια δύναμη μάχης στην περιοχή του Κόλπου για να πιέσουν την Τεχεράνη να κάνει παραχωρήσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι “η αλλαγή καθεστώτος” στην Τεχεράνη ίσως είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί, ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεί δήλωσε σήμερα ότι οι οποίες προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση θα αποτύχουν. Με το που άρχισαν οι συνομιλίες στην Γενεύη τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τμήματα του στρατηγικής σημασίας στενού θα κλείσουν για μερικές ώρες για “λόγους ασφαλείας” καθώς οι επίλεκτες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή.
Η Τεχεράνη είχε απειλήσει κατά το παρελθόν να κλείσει το στενό του Χορμούζ για τα εμπορικά πλοία εάν δεχθεί επίθεση, μια κίνηση που θα περιόριζε το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και θα εκτίνασσε την τιμή του αργού πετρελαίου.
Στις συνομιλίες της Γενεύης οι οποίες διεξήχθησαν με την μεσολάβηση του Ομάν, συμμετείχαν, μαζί με το Αραγτσί, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, δήλωσε στο Reuters πηγή που είχε ενημερωθεί επί του θέματος.
Ομάν: “Καλή πρόοδος”
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, μεσολαβήτριας χώρας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη δεύτερη σειρά συνομιλιών που έγιναν σήμερα στη Γενεύη.
Αντιπροσωπείες του Ιράν και των ΗΠΑ είχαν σήμερα έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με σκοπό να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.
Αυτές οι “έμμεσες διαπραγματεύσεις (…) επέτρεψαν να επιτευχθεί καλή πρόοδος στον προσδιορισμό κοινών στόχων και τεχνικών ζητημάτων”, έγραψε ο Μπαντρ αλ Μπουσάιντι στο X. “Πολλά απομένουν να γίνουν και τα μέρη έφυγαν με σαφείς στόχους για την επόμενη συνάντηση”, πρόσθεσε ο ίδιος.


