Αυλαία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Μηνύματα ενότητας και καθαρό «όχι» στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ – Μάχη για την Κεντρική Επιτροπή

Με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη και την κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη των 271 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και περιφερειακών συμβουλίων ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή οι εργασίες του 4ου τακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Η ανάδειξη του νέου οργάνου πυροδοτεί έντονες διεργασίες και ζυμώσεις, καθώς τα στελέχη επιχειρούν την ισχυροποίηση της παρουσίας τους. Όλα τα «στρατόπεδα» βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση, επιχειρώντας να καταγράψουν τη μέγιστη δυνατή επιρροή στους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν από την κάλπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου, αναμένεται να κάνει κάλεσμα συσπείρωσης και θα ζητήσει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για πάει παντού το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα και στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν προκειμένου να πετύχει το ΠΑΣΟΚ τους εκλογικούς του στόχους.
Το Σάββατο, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών εγκρίθηκαν ομόφωνα οι πολιτικές θέσεις, η διακήρυξη και το πρόγραμμα του κόμματος, ενώ με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό.
Οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος στις ομιλίες τους, χθες, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας θεσμική ανασυγκρότηση και αλλαγή πορείας για τη χώρα. Κυρίαρχο στοιχείο πάντως στις ομιλίες των συνέδρων αναδείχθηκε το κλίμα ενότητας και η ανάγκη για κοινή συστράτευση, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα κατά της εσωστρέφειας.
Ικανοποίηση Ανδρουλάκη για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Το κλίμα του συνεδρίου είναι ενωτικό και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εργασίας του συνεδρίου. Μάλιστα, επισκέφθηκε το Κέντρο Τύπου στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και είπε χαρακτηριστικά σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους: «Τα πράσινα πάνε καλά» αναφερόμενος τόσο στο συνέδριο του κόμματος όσο και στη χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μονακό για τη Euroleague.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις αλλαγές που προωθούνται στο καταστατικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το σημαντικό είναι η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο φορέα ώστε να μπορεί να διεκδικήσει το μπόνους της πρώτης θέσης στις εκλογές.
Στο κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης σημειώνεται ότι δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία σε όλες τις εκδοχές της.
Συγκεκριμένα:
- Ομόφωνη απόφαση των πολιτικών θέσεων – «Καμία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ».
- Ομόφωνη απόφαση για τις προγραμματικές θέσεις
- Συντριπτική πλειοψηφία στις καταστατικές αλλαγές – Ψήφισαν κατά μόλις 8 σύνεδροι.
- Ως προς το καταστατικό, εγκρίθηκε η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ενιαίο κόμμα. Διασφαλίζεται η ποσόστωση των διαφορετικών τάσεων του κόμματος.
Ιστορικά στελέχη του κόμματος σχολίαζαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για ένα συγκρουσιακό συνέδριο.

