Σήμα κινδύνου στους καταναλωτές στέλνουν οι Ευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών: «Εάν εφαρμοστούν οι περικοπές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δαπάνες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα προϊόντα από την ύπαιθρο θα γίνουν πιο ακριβά. Και φυσικά, οι εισαγωγές τροφίμων θα εκτοξευθούν στα ύψη με ό,τι αυτό σημαίνει για την ακρίβεια στα ράφια και τον πληθωρισμό», τονίζουν στη Ναυτεμπορική εκπρόσωποι ευρωπαϊκών αγροτικών φορέων, στις Βρυξέλλες.
Ήδη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% από 1,9%,αλλά υπήρξε μεγαλύτερη άνοδος στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (4,6% από 4,3%).
Για τη χώρα μας επίσης η Eurostat κατέγραψε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξηση του πληθωρισμού στο 3,6%, από 3,3% τον Μάιο και 2,6 τον Απρίλιο. Υπήρξε βέβαια ένα «φρένο» στα τρόφιμα (2,5% από 2,8%),αλλά μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί.
Ο οικονομολόγος Χαβιέ Σαντακρούζ, προειδοποιεί:« Η ΚΑΠ είναι ένας μηχανισμός που ανέκαθεν χρησίμευε για τη μείωση των τιμών των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων. Εάν οι επιδοτήσεις μειωθούν, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο αυτάρκης θα γίνει η ΕΕ ».
Ο Ισπανός οικονομολόγος εξηγεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εξάρτηση σε όλη την ευρωζώνη από τα εισαγόμενα προϊόντα και αυτά θα γίνουν πιο ακριβά. Μέχρι σήμερα, το ζήτημα των εισαγωγών δεν ήταν τόσο σημαντικό, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μεσοπρόθεσμα».
Οι εκπρόσωποι των αγροτών προσθέτουν μάλιστα: «Θα τρώμε επίσης τρόφιμα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες όπου τα πρότυπα ποιότητας και εκμετάλλευσης δεν είναι υψηλά».
Πρόσθετο βάρος στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει την αγροτική πολιτική, ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη για τη βοήθεια στους αγρότες και τις επιδοτήσεις. «Αυτό θα επηρεάσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και οι πολίτες θα καταλήξουν να πληρώνουν τις δραματικές περικοπές στην ΚΑΠ. Την ίδια ώρα ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με τους δασμούς » που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ.
«Ακόμα κι αν η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την αμερικανική κυβέρνηση αποφέρει αποτελέσματα, οι δασμοί δεν θα υποχωρήσουν πολύ κάτω από 30%», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Βολή κατά της ΕΚΤ
Η Κομισιόν θέλει να περικόψει μάλιστα κατά 22% ή 86 δις, τις αγροτικές δαπάνες, σε μια εποχή που, παρά την ευαίσθητη γεωπολιτική κατάσταση, η ΕΚΤ έχει καταφέρει να μειώσει τα επιτόκια στο 2% για να ενισχύσει την αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. «Συνεπώς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι κάθε αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες της Κριστίν Λαγκάρντ», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
«Η ελπίδα μας βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», λένε οι εκπρόσωποι των αγροτών. Είναι θετικό το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψαν από την πρώτη στιγμή τα σχέδια της Φον ντερ Λάιεν.