Γουίλιαμς (Fed): Δεν βλέπει την ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων το 2027

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, Τζον Γουίλιαμς δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί σκόπιμη μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ωστόσο επί του παρόντος δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί η κεντρική τράπεζα να αυξήσει ξανά τα επιτόκια το 2027, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

“Δεν έχω αλλάξει άποψη σχετικά με το ότι η κατάλληλη προσέγγιση ενδέχεται να είναι μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων [το 2026]”, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg στα γραφεία της Fed στη Νέα Υόρκη. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστεύω, αυτή τη στιγμή, ότι θα χρειαζόταν να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες” στη συνέχεια. 

Ο Γουίλιαμς ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις πως ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί “σημαντικά” και θα πλησιάσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed το επόμενο έτος, καθώς εξασθενούν οι επιπτώσεις από τους δασμούς και το σοκ στις τιμές της ενέργειας.

Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός επιβραδύνει, αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από την ανάπτυξη υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη, σημείωσε ο ίδιος.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν ελαφρά πτώση μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων —που είναι οι πλέον ευαίσθητες στην πορεία των επιτοκίων της Fed— να διαγράφουν την άνοδο έως και τριών μονάδων βάσης που είχαν καταγράψει νωρίτερα.

Οι δηλώσεις του Γουίλιαμς τον ευθυγραμμίζουν με τη διάμεσο των προβλέψεων για τα επιτόκια που δημοσιοποίησαν αξιωματούχοι της Fed, αφού συμφώνησαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, άλλοι συνάδελφοί του —όπως η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Beth Hammack και της Lorie Logan από τη Fed του Ντάλας— έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν πως θα απαιτηθεί περισσότερες από μία επιπλέον κινήσεις για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.

Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και άλλες δύο φορές το 2027.

Ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης σημείωσε πάντως το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από τις προβλέψεις του, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον πληθωρισμό.

“Είμαστε ακόμα στα μέσα Οκτωβρίου”, είπε. “Η οικονομία επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και εμείς απλώς πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα”.

Τα μέλη της Fed θα λάβουν μια νέα έκθεση για τον δείκτη των τιμών καταναλωτή την Τετάρτη —την τελευταία πριν από τη συνεδρίασή τους στις 27-28 Οκτωβρίου.

Ο Γουίλιαμς ανέφερε επίσης ότι “υποστήριξε σθεναρά” την αύξηση του Σεπτεμβρίου, αφού δύο παράγοντες είχαν αλλάξει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Πρώτον, οι αρχικές προσδοκίες ότι η σύγκρουση με το Ιράν θα μπορούσε να επιλυθεί και οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρούσαν, αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. Επιπλέον, η διαφορά (spread) μεταξύ των τιμών του αργού πετρελαίου και των τιμών των διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

“Έχουμε δει, νομίζω, ένα επιπλέον σοκ, αν θέλετε, ή μια επιπλέον εκδήλωση αυτών των εξελίξεων με τη μορφή πολύ υψηλότερου κόστους στα καυσίμα”, είπε.

Αυτό, όμως, δεν έχει μεταβάλει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του για τις τιμές.

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δρουν αποπληθωριστικές δυνάμεις”, δήλωσε. “Σίγουρα είχαμε τις επιπτώσεις των δασμών και των τιμών της ενέργειας, και τώρα έχουμε και την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, ορισμένα από αυτά τα στοιχεία, κατά τη γνώμη μου, δεν υποδεικνύουν ανοδική πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει”.

Σημαντικό είναι, όπως πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά εργασίας παρουσιάζει ανισορροπία και συμβάλλει στον πληθωρισμό.

“Δεν πρόκειται για μια οικονομία που υπερθερμαίνεται συνολικά”, δήλωσε. “Δεν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η πρόσθετη πληθωριστική πίεση οφείλεται σε παράγοντες πέρα ​​από τα συγκεκριμένα σοκ που βιώνουμε”.

Αναγνώρισε πάντως ότι η ζήτηση που σχετίζεται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης υπερβαίνει την προσφορά και ότι αυτή η ανισορροπία δεν πρόκειται να αποκατασταθεί άμεσα.

“Είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι ένας επιμέρους κλάδος της οικονομίας φαίνεται να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και θα συνεχίσει να κινείται με αυτούς τους ρυθμούς για αρκετό διάστημα”, είπε. “Πιστεύω, όμως, ότι το ζητούμενο είναι να εξετάζουμε τη συνολική εικόνα της οικονομίας”.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει τελικά οφέλη στην παραγωγικότητα, τα οποία θα λειτουργήσουν αποπληθωριστικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΗΠΑ: 12 Γερουσιαστές κατήγγειλαν τη συμφωνία για την αγορά ρωσικού ντίζελ – “Δώρο στον αντίπαλο” και “προδοσία των συμμάχων μας”

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, εκ των οποίων οι μισοί είναι Ρεπουμπλικάνοι, κατήγγειλαν σήμερα τη συμφωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αγορά ρωσικού ντίζελ, κάνοντας λόγο για "προδοσία του ουκρανικού λαού" και αυξάνοντας τις πιέσεις στον Λευκό Οίκο ώστε να ανακαλέσει την άρση των κυρώσεων στη Μόσχα. "Η συμφωνία στην οποία καταλήξατε με τον πρόεδρο (της

Διυλιστήριο σαουδαραβικής ιδιοκτησίας έχει μέρος του αργού που μετέφερε δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε κυβερνοεπίθεση

Το διυλιστήριο της Saudi Aramco στο Τέξας έχει στην κυριότητά του μέρος του αργού που μετέφερε ένα δεξαμενόπλοιο, το οποίο δέχθηκε κυβερνοεπίθεση ενώ κατευθυνόταν προς τις ΗΠΑ. Περίπου το ήμισυ των 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που μετέφερε το VL Prosperity παραδόθηκε στη Motiva Enterprises LLC, θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό και

Τουρκία: Στο στόχαστρο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ – Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του

Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, τόσο για τις συναντήσεις του με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών στην Κωνσταντινούπολη, όσο και για την επιλογή του να διαμένει εκτός Άγκυρας. Ο Ναμίκ Ταν, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γενί Παρτί, κατηγορεί τον Αμερικανό διπλωμάτη ότι υπερβαίνει τον θεσμικό του

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε δύο πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος υποστηρίζει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, ανακοίνωσε απόψε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου. "Αναχαίτιση και καταστροφή ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε η τρομοκρατική πολιτοφυλακή Χούθι προς το Νταρχάν" ανέφερε ο συνασπισμός

Τουρκία: Αισιοδοξία για τα έξι F-35 και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA

Αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει θετική απάντηση από τις ΗΠΑ για έξι μαχητικά F-35, αλλά και ότι θα αρθούν σύντομα οι αμερικανικές κυρώσεις CAATSA, εξέφρασε ο Τούρκος υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Αλπασλάν Καβακλίογλου. Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του CNNTürk στις ΗΠΑ, Γιουνούς Πακσόι, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας υποστήριξε ότι το ιδιαίτερα καλό κλίμα στις σχέσεις

Ζαχάροβα: Η Μόσχα λυπάται για τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να υπονομεύσει την ασφάλεια της χώρας μετά τη σύλληψη δημοσιογράφου

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι λυπάται γι αυτό που χαρακτήρισε ως προσπάθειες της Ιαπωνίας να υπονομεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας, σχολιάζοντας την κράτηση ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου που κατηγορείται για τη συλλογή πληροφοριών για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και κατασκοπεία σε μια χρονική περίοδο που οι σχέσεις με το Τόκιο βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Η εκπρόσωπος

Ιράν: Δύο πλοία χτυπήθηκαν από “βλήματα άγνωστης προέλευσης” στο Ορμούζ

Ένα δεξαμενόπλοιο και ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτυπήθηκαν από βλήματα άγνωστης προέλευσης στα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε απόψε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών UKMTO. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, είναι σε εξέλιξη έρευνες για τα συμβάντα. Δεν διευκρινίστηκε αν από τις επιθέσεις προκλήθηκαν ζημιές ή θύματα. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – Δεν υπήρξε προειδοποίηση

Μια σειρά εκρήξεων συγκλόνισε την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters, χωρίς να έχει εκδοθεί εκ των προτέρων καμία προειδοποίηση ή συναγερμός. Ο Ντμίτρο Λίτβιν, σύμβουλος του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι

Related Articles

Popular Categories