Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιαπωνίας θα χάσει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, έδειξαν τα exit polls προαναγγέλλοντας πολιτική αναταραχή στη χώρα, λόγω και της αστάθειας στην αγορά ομολόγων και 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Τόκυο και Ουάσιγκτον.
Ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Ιαπωνία δεν οδηγεί αυτομάτως στην πτώση της ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα, ασκεί στον Ιάπωνα πρωθυπουργό σοβαρές πιέσεις, δεδομένου ότι έχει χάσει επίσης τον έλεγχο της πιο ισχυρής Κάτω Βουλής από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Ισίμπα και το κόμμα εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό Κομέιτο χρειάζονται 50 έδρες για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Άνω Βουλής που αποτελείται από 248 έδρες.
Η αημερινή εκλογική διαδικασία έγινε για τις μισές έδρες του σώματος.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να εξασφαλίσει 32 έως 51 έδρες, σύμφωνα με exit poll του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NHK.
Άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα προβλέπουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξασφαλίσει 41-43 έδρες.
Εάν ο συνασπισμός πάντως πάρει λιγότερες από 46 έδρες, θα καταγράψει το χειρότερο αποτέλεσμά του από τη δημιουργία του, το μακρινό 1999 η οποία θα προστεθεί στην επίσης χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 χρόνων που κατέγραψε στις εκλογές της Κάτω Βουλής τον Οκτώβριο.
Έτσι ο Ισίμπα θα καταστεί ευάλωτος σε προτάσεις μομφής που είναι δυνατό να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και να προκαλέσουν νέες γενικές εκλογές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν μειώσεις φόρων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών αναμένεται να σημειώσουν εκλογικά κέρδη, δείχνουν τα exit polls, καθώς η άνοδος των τιμών καταναλωτή – ιδιαίτερα η αύξηση των τιμών του ρυζιού – αποτελεί βασικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους.
“Το LDP έπαιζε σε μεγάλο βαθμό άμυνα σε αυτές τις εκλογές και βρέθηκε στη λάθος πλευρά για ένα ζήτημα που είναι σημαντικό για τους ψηφοφόρους”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόλινγκ, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα περισσότερα νοικοκυριά θέλουν μείωση των φόρων κατανάλωσης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το κυβερνών LDP. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το εκμεταλλεύτηκαν και ενίσχυσαν τη θέση τους.
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ζητά δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση καθώς ανησυχεί για τη μεγάλη αστάθεια της ιαπωνικής αγοράς κρατικών ομολόγων, που δηλώνει ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Ιαπωνίας να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της που είναι το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του ιαπωνικού δημοσίου βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα τους από το 2008, ενώ οι αποδόσεις του 20ετούς και του 30ετούς έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα τους από το 1999, έχοντας σημειώσει άνοδο 20 μονάδων βάσης μέσα στον τελευταίο μήνα.
Προσθέτοντας στην ανησυχία γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Ιαπωνία έχει στη διάθεσή της μόλις 10 μέρες, ως την 1η Αυγούστου για να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ που αποτελούν τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά.
Πηγή: Reuters