Επιστολή HALC προς Μ. Ρούμπιο: Να απορρίψουν δημόσια οι ΗΠΑ το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Να απορρίψει δημόσια το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να ξεκαθαρίσει ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα εις βάρος τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ζητά από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), προειδοποιώντας ότι οι τουρκολιβυκές διεκδικήσεις θέτουν σε κίνδυνο και αμερικανικά ενεργειακά και στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σε επιστολή προς τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το HALC, του οποίου εκτελεστικός διευθυντής είναι ο Έντι Ζεμενίδης, ασκεί κριτική στην πρόσφατη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζοντας ότι είναι ασθενέστερη από τη θέση που είχε διατυπώσει η Ουάσιγκτον το 2019.

 Η παρέμβαση έρχεται μετά την επικύρωση του μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις 20 Οκτωβρίου, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέφερε στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της συμφωνίας για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις και τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η οργάνωση αντιπαραβάλλει την αμερικανική στάση με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στις 21 Οκτωβρίου, με τη στήριξη και των 27 κρατών μελών, επανέλαβε ότι το μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και είναι “άκυρο και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη”. Αντίστοιχες αντιρρήσεις, όπως επισημαίνει, έχουν διατυπώσει η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Αντίθετα, στην απάντησή του στις 22 Οκτωβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθάρρυνε την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων καλής πίστης και τον διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Το HALC υπενθυμίζει ότι το 2019, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο, η αμερικανική διπλωματία είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία “αντιπαραγωγική και προκλητική”.

Κατά το HALC, η αποφυγή σαφούς αμερικανικής τοποθέτησης επί της νομικής διάστασης του μνημονίου ενέχει τον κίνδυνο να ερμηνευθεί από την Άγκυρα και την Τρίπολη ως σιωπηρή αποδοχή των διεκδικήσεών τους.

Στο επίκεντρο οι αμερικανικές ενεργειακές επενδύσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσία αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κρήτη.

Η επιστολή αναφέρεται στις συμβάσεις που υπέγραψε τον Φεβρουάριο η Chevron για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τέσσερις υπεράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, με ποσοστό συμμετοχής 70%, συμπεριλαμβανομένων των οικοπέδων “Νότια Κρήτη 1” και “Νότια Κρήτη 2”.

Όπως επισημαίνεται, η Λιβύη έχει διαμαρτυρηθεί επισήμως για τις ελληνικές έρευνες στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει υποστηρίξει ότι τα οικόπεδα της Chevron επικαλύπτονται με τη θαλάσσια ζώνη που το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποδίδει στη Λιβύη.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην ExxonMobil, η οποία διαθέτει δικαιώματα έρευνας ως διαχειρίστρια σε δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σεισμικές έρευνες από το 2022.

Το HALC συνδέει τις συγκεκριμένες επενδύσεις με την προσπάθεια της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και με την ευρύτερη αμερικανική ενεργειακή στρατηγική στην περιοχή.

Επικαλούμενη μάλιστα την ίδια την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία η επίλυση των θαλάσσιων διαφορών ανοίγει τον δρόμο για εμπορικές επενδύσεις και έρευνες, η οργάνωση υποστηρίζει ότι η αμφισβήτηση των θαλάσσιων ορίων δημιουργεί αβεβαιότητα για τις αμερικανικές εταιρείες που καλούνται να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια σε έρευνες μεγάλου βάθους.

Η στρατηγική σημασία της Σούδας

Η επιστολή επεκτείνει το ζήτημα και στον τομέα της ασφάλειας, επικαλούμενη τη σημασία της αμερικανικής ναυτικής εγκατάστασης στη Σούδα, μιας από τις σημαντικότερες υποδομές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το HALC, οι προσπάθειες αμφισβήτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας γύρω από την Κρήτη εντείνουν την αστάθεια στο περιβάλλον ασφαλείας της βάσης και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο αμερικανικά αμυντικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση καλεί τον Μάρκο Ρούμπιο να επιβεβαιώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζωνών που παράγουν τα νησιά, και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα και την Τρίπολη ότι οι μονομερείς θαλάσσιες διεκδικήσεις δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τις νόμιμες ερευνητικές δραστηριότητες αμερικανικών εταιρειών.

Ζητά επίσης τον συντονισμό της Ουάσιγκτον με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους περιφερειακούς εταίρους της, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση απέναντι στο μνημόνιο.

“Η Τουρκία και η Λιβύη δεν πρέπει να αφεθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα εις βάρος ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, των αμερικανικών συμφερόντων ασφαλείας και των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στα ελληνικά ύδατα”, τονίζει το HALC, καταλήγοντας ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εξίσου σαφής με εκείνη της Ευρώπης.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Βραζιλία: Σημείο αναφοράς για τον Παγκόσμιο Νότο ή θα μπει σε τροχιά Τραμπ; – Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών

Ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρο οδεύουν προς τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα με ποσοστά που παραπέμπουν σε τεχνική ισοπαλία, καθώς σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο μεγαλύτερος γιος του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, συγκεντρώνει το 47% των προτιμήσεων σε σύγκριση με

Τίρανα: Αρένα βίαιων συγκρούσεων η αλβανική πρωτεύουσα – Επιθέσεις σε δημόσια κτίρια

Χαοτική παραμένει η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πέτρες, τούβλα, μολότοφ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, φωτιές και επιθέσεις σε δημόσια κτήρια, συνθέτουν πολεμικό σκηνικό. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότοφ στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου τυλίχτηκε στις φλόγες η είσοδος, στην Τράπεζα Αλβανίας, αλλα

Ιορδανία: Σε 9 αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση σε εκκλησία

Δύο άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί στη χθεσινή επίθεση εναντίον ενός ναού στο νότιο τμήμα της Ιορδανίας υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 9, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας Ιμπραχίμ αλ Μπντουρ. "Ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση εναντίον της εκκλησίας του χωριού Χαμούντ", στο κυβερνείο Καράκ, "ανέβηκε

Ιράν: Ο επικεφαλής των δικαστικών αρχών συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη Μοτζταμπά Χαμενεΐ

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν απόψε ότι ο επικεφαλής τους, ο Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, είχε μια σπάνια συνάντηση με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την άνοιξη, όταν ανέλαβε το αξίωμα. Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ διαδέχτηκε τον Μάρτιο τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε

Γαλλία: Οικονομική βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, με τις εικόνες βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων να αποτελούν την ορατή πλευρά ενός πολύ βαθύτερου προβλήματος. Πίσω από την κοινωνική αναταραχή βρίσκεται ένα οικονομικό μοντέλο που δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις

Γαλλία: Παρατάθηκε η κράτηση του υπόπτου για την επίθεση στην Τραπ

Η προσωρινή κράτηση του άνδρα που φέρεται ότι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους τέσσερις την Παρασκευή στο προάστιο Τραπ του Παρισιού παρατάθηκε σήμερα, μετά την πρώτη κατάθεση που έδωσε, ενώ έχουν προσαχθεί άλλα τέσσερα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ανέφερε η εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία (Pnat). Η κατάσταση της υγείας του υπόπτου Κέβιν Τ. "κρίθηκε συμβατή

Γερμανία: Σε ψυχιατρικό ίδρυμα ο ύποπτος για τον εμπρησμό στη “Φωλιά του Αετού”, την εξοχική κατοικία του Χίτλερ στις Άλπεις

Ένας ύποπτος που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα συνελήφθη σήμερα, μετά τη φωτιά στο πρώην ορεινό καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ, γνωστό με την ονομασία "Φωλιά του Αετού" στις βαυαρικές Άλπεις, με την αστυνομία να κάνει λόγο για πιθανό εμπρησμό από πρόθεση.  Περίπου 200 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να κατασβήσουν την πυρκαγιά στο Κέλσταϊνχαους, ένα κτίριο σε υψόμετρο άνω

Ουκρανία: 3 νεκροί και 8 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε πολυκατοικία στο Ντνιπροπετρόφσκ

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, ενώ τουλάχιστον άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα 11χρονο κορίτσι, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής. Από την πυρκαγιά προκλήθηκε πυρκαγιά στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Ζημιές αναφέρθηκαν επίσης σε ένα κατάστημα και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. 

Related Articles

Popular Categories