Σε εξέλιξη βρίσκεται ο μεγάλος αγώνας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, τονίζει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.
Ακολούθως οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως «τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και η προωθούμενη από ΕΕ και κυβέρνηση πολιτική συγκέντρωσης της γης σε λίγες, μεγάλες, καθετοποιημένες επιχειρήσεις, κάνουν όλο και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην παραγωγή, στα χωριά τους».
«Οι βιοπαλαιστές αγρότες απαιτούν να στηριχτεί άμεσα το εισόδημά τους»
Συνεχίζουν λέγοντας πως «η ΚΑΠ που συναποφασίζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά, απορρίπτει τις εγγυημένες από το κράτος τιμές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο ευνοούνται τα καρτέλ της μεταποίησης και της εμπορίας που αγοράζουν τα προϊόντα των αγροτών σε «ανοιχτές» τιμές, πολλές φορές κάτω του κόστους παραγωγής, και στη συνέχεια τα πωλούν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση.
Σύμφωνα με τους ίδιους, «οι βιοπαλαιστές αγρότες απαιτούν να στηριχτεί άμεσα το εισόδημά τους που συρρικνώνεται περαιτέρω, αφού στις μειωμένες τιμές έρχεται να προστεθεί η μεγάλη μείωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω φυσικών καταστροφών και ασθενειών, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη. Επίσης διεκδικούν να μπει πλαφόν στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ ώστε αυτά να είναι προσιτά στον λαό».
«Οι αποζημιώσεις που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δώσει δεν καλύπτουν το ύψος των ζημιών»
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες ισχυριζόμενη ότι ικανοποίησε τα αιτήματά τους. Αντί για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία που διεκδικούν οι αγρότες και το οποίο σταθερά όλες οι κυβερνήσεις εξασφαλίζουν στους εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ τους επέστρεψε, υπό την πίεση των περυσινών μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων, μόλις 100 εκατομμύρια από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές είναι χωρίς όφελος για τους αγρότες, καθώς δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στη μείωση του κόστους παραγωγής, από τη στιγμή που οι ίδιοι, ως ενδιάμεσοι που πωλούν προϊόντα τους με ΦΠΑ 13%, είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν τη διαφορά του ΦΠΑ στην εφορία».
Προσθέτουν ότι «οι δε αποζημιώσεις που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δώσει δεν καλύπτουν το ύψος των ζημιών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμα εκκρεμούν τα διάφορα προγράμματα αποκατάστασης του αγροτικού κεφαλαίου όπως το λεγόμενο μέτρο 5.2 που αφορά «την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου» για τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί από φαινόμενα όπως ο Daniel, οι πυρκαγιές, η ξηρασία αλλά και οι ζωονόσοι ευλογιά και πανώλη που αποδεκάτισαν τους αιγοπροβατοτρόφους».
Ακόμη, υπογραμμίζουν πως «περαιτέρω αύξηση του κόστους άρδευσης και ύδρευσης πρόκειται να επιφέρει η προώθηση από την κυβέρνηση της ΝΔ της εμπορευματοποίησης του νερού με την εμπλοκή ιδιωτών και μέσω ΣΔΙΤ, τη σύσταση ΑΕ, τη στιγμή που αναγκαία έργα υποδομής δεν πραγματοποιούνται, ενώ υπάρχοντα έργα δεν συντηρούνται, όπως στην περίπτωση της Κωπαΐδας, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες. Χαριστική βολή αποτελούν και οι διάφορες συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες (βλ. Mercosur), που θα αυξήσουν περαιτέρω τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σε πολλές περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας, και τις «ελληνοποιήσεις» που πλήττουν το εισόδημα των παραγωγών εξαιτίας και της υποστελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών ως αποτέλεσμα της πολιτικής της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας».
Βάσει αυτών οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι:
– Στα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων στην Ελλάδα που έχουν την αιτία τους στην ασκούμενη πολιτική με επίκεντρο την ΚΑΠ και τα οποία τους βγάζουν στο δρόμο του αγώνα;
– Στα αιτήματα των αγροτοπαραγωγών για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους εξαιτίας μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, φτηνό ρεύμα και νερό, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, εγγυημένες από το κράτος τιμές στον αγρότη και πλαφόν στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, μέτρα κατά των «ελληνοποιήσεων», σύνδεση της επιδότησης με την πραγματική γεωργική παραγωγή και το πραγματικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχο των ζωονόσων, αύξηση των αγροτικών συντάξεων;».