Friday, February 7, 2025
7.5 C
Athens

ΕΦΚΑ: Restart αξιοποίησης 5 ακινήτων-«φιλέτων». Επιταχύνονται οι διαγωνισμοί

Επανεκκίνηση στην αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας, μέσω της επιτάχυνσης των διαγωνισμών για μια σειρά από «φιλέτα» του Φορέα, που βρίσκονται κύρια στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλάζει το σύνολο των μελών της Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, που είχε συσταθεί επί υπουργείας Κωστή Χατζηδάκη. Η νυν υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις τόσο της προέδρου, Κατερίνας Τζωάννου, όσο και των εννέα μελών του ΔΣ της Εταιρείας, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε η αποδοτικότητα έργου που θα έπρεπε.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την τοποθέτηση νέων μελών και προέδρου στην Εταιρία, θα υπάρξει προώθηση των διαδικασιών που αφορούν διαγωνισμούς που εκκρεμούν ή οριστική παραχώρηση έργων, για μίσθωση κτιρίων, μέσω της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων, που λειτουργεί εντός του ΕΦΚΑ.

Ήδη, έχουν οριοθετηθεί τα πρώτα πέντε εμβληματικά κτίρια – φιλέτα, που η ολοκλήρωση της καλύτερης αξιοποίησής τους, αποτελεί βασικό στόχο της διοίκησης. Αυτά είναι:

  • Κριεζώτου 8-10 (και Ζαλοκώστα): Πρόκειται για κτίριο στο οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο. Υπάρχει πρόσθετος χώρος όμως, που θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία υπαίθριου πάρκινγκ. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή μίσθωση του χώρου.
  • Κτίριο Φωκά – Οδός Σταδίου: Πρόκειται για τον εμβληματικό κτίριο όπου φιλοξενούσε τα καταστήματα Φωκάς και ανήκει στον ΕΦΚΑ. Εκεί, ο στόχος είναι η δημιουργία τετράστερου ξενοδοχείου. Χρειάζονται όμως να γίνουν εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης του χώρου, με τη συνολική επένδυση να υπερβαίνει τα 3,8 εκατ. ευρώ.
  • Αξαρλιάν 7 και Λέκκα: Ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για το τριώροφο διατηρητέο κτίριο που υπάρχει εκεί, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Στόχος είναι εκεί να δημιουργηθεί ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και η μίσθωση του κτιρίου θα είναι 20 έτη, με δικαίωμα παράτασης για μία επιπλέον 10αετία. Πρόκειται για επένδυση που φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Αναμένεται η επιλογή του πλειοδότη που θα αναλάβει την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου.
  • Πραξιτέλους 16 και Παπαρρηγοπούλου: Στο κτίριο θα φιλοξενηθούν καταστήματα στο ισόγειο, αλλά και ξενοδοχείο στους υπόλοιπους ορόφους. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως η επένδυση θα ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ. Ήδη όμως έχει υπάρξει υπαναχώρηση από τις αρχικές βλέψεις και πλέον εκτιμάται ότι η επένδυση μπορεί να ολοκληρωθεί με μια δαπάνη, που θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Αγ. Κωνσταντίνου: Πρόκειται για το κτίριο των 17.000 τμ που αρχικά υπήρχε η πρόθεση να μεταφερθούν εκεί, το σύνολο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, που είναι διάσπαρτες στην Αττική. Κρίθηκε όμως ότι είναι μάλλον προτιμότερο να δοθεί για να δημιουργηθούν εκεί μια σειρά από καταστήματα.

Συνολικά, ο ΕΦΚΑ έχει στο χαρτοφυλάκιό του 515 ακίνητα ανά την Επικράτεια. Από αυτά, τα 230 είναι πλήρη κτίρια, ενώ υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια. Επίσης, ο Φορέας κατέχει 69 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια.

Από το σύνολο των κτιρίων που βρίσκονται στη διάθεση του ΕΦΚΑ, το 30% αξιοποιείται για να στεγάζονται οι διάφορες υπηρεσίες του Φορέα,  πανελλαδικά. Άλλο ένα 28% χρησιμοποιείται ώστε να έχουν στέγη δωρεάν, διάφορες υπηρεσίες υγείας. Εκμισθωμένα είναι περίπου το 18%, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό εκείνων των κτιρίων που θεωρούνται ακόμα ως αναξιοποίητα.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE