Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δέχθηκαν βαρύ πλήγμα αυτή την εβδομάδα, υποφέροντας από τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και από φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Το ράλι της Τετάρτης, μετά τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ για πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ήταν βραχύβιο, αφού η μηνιαία έκθεση απασχόλησης ήταν κάτω των προσδοκιών, σπέρνοντας, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το MarketScreener, ακόμη περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική τροχιά των επιτοκίων και την οικονομία των ΗΠΑ.
Τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης για το πετρέλαιο
Στον τομέα της ενέργειας, συνεχίστηκε η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, για τέταρτη συνεχή εβδομάδα. Η αγοραστική άνοδος της Τετάρτης, που προκλήθηκε από την απότομη αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει την τάση. Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν αναζωπύρωσε τον κίνδυνο κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, όμως, προς το παρόν, η αγορά υποβιβάζει αυτές τις εντάσεις στο παρασκήνιο και επικεντρώνεται στη ζήτηση και στην παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Ταυτόχρονα, η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ συνεδρίασε και συνέστησε να μην αλλάξει η πολιτική του διευρυμένου καρτέλ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ενοποίηση στον κλάδο των βιομηχανικών μετάλλων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα δεν προκαλούν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον για τα μέταλλα, εξηγώντας τον… λήθαργο του χαλκού, ο οποίος διαπραγματεύεται στο Λονδίνο στα 9.052 δολάρια.
Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, τα πάει καλά χάρη σε έναν συνδυασμό αυξανόμενης αποστροφής κινδύνου και πτώσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, διαπραγματευόμενο περίπου στα 2.462 δολάρια η ουγγιά.
Οι φόβοι ύφεσης επιστρέφουν
Στα μάκρο το κλίμα είναι επίσης επιβαρυμένο. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι από τα στοιχεία που δείχνουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και για δύο περαιτέρω χαλαρώσεις μέχρι το τέλος του έτους. Άλλωστε, τουλάχιστον η αγορά ομολόγων φαινόταν να συμφωνεί με την αγορά μετοχών: το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ έπεσε κάτω από το όριο του 4% το επιβεβαιώνει.
Παρόλα αυτά, η σκιά της οικονομικής επιβράδυνσης επανήλθε βίαια, εκτοξεύοντας τις εντάσεις στα ύψη. Μεταξύ των μέτριων στατιστικών των ΗΠΑ, των πολιτικών και εμπορικών εντάσεων, της μη ανάκαμψης της Κίνας και των καταναλωτών που αρχίζουν να υποφέρουν, ο κατάλογος των αντίθετων ανέμων μεγαλώνει. Η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, δείχνει ότι οι μισθοί εκτός αγροτών αυξήθηκαν κατά 114.000 έναντι προσδοκιών για 175.000, το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 4,3% έναντι προσδοκιών για 4,1% και οι ωριαίοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,2% έναντι προσδοκιών για 0,3%.
Στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε την ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων για να βοηθήσει την ανάκαμψη. Στην Ασία, η Ιαπωνία είχε μια δύσκολη εβδομάδα μετά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της BOJ. Αν και ήταν ευρέως αναμενόμενο, η απόφαση ωστόσο προκάλεσε «βουτιά» στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.
Σημαντική η εβδομάδα που έρχεται
Με τους φόβους για την οικονομική δυναμική των ΗΠΑ να εντείνονται, ο δείκτης υπηρεσιών ISM Ιουλίου, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, αποκτά επιπλέον σημασία.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις τιμές παραγωγού στην Κίνα για τον Ιούλιο, που κυκλοφορούν την Πέμπτη, θα είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς.
Ο ρυθμός των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων επιβραδύνεται την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά αναμένεται από μια σειρά σημαντικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Novo Nordisk, Siemens, Deutsche Telekom και Allianz.