Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τα σημεία «SOS» για την αποφυγή φορο-πέναλτι 22%

Περίπου 40 ημέρες μάς χωρίζουν για να αποχαιρετήσουμε το 2025 και μαζί του τελειώνει ο χρόνος για τους φορολογούμενους προκειμένου να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό αυτό, τότε θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί.

Με βάση τα όσα ισχύουν:

  • Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος, καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του. Οι δαπάνες αυτές, για να αναγνωριστούν, θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
  • Τo ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.
  • Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2025 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.
  • Σε κάθε περίπτωση, φορολογούμενος ο οποίος δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22% το 2026, όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2025.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα χαμηλότερο από το τεκμαρτό, καθώς η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος που θα υπολογιστεί από την εφορία βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται δαπάνες όπως αγορά τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δίκυκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.α.).

Οι ιατρικές δαπάνες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής. Επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

Ο φορολογούμενος, προκειμένου να εξασφαλίσει την έκπτωση, θα πρέπει να πληρώνει με κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δύσκολα εκδίδουν αποδείξεις. Για τις αποδείξεις αυτής της κατηγορίας το 30% θα εκπίπτει από το εισόδημα που θα δηλώσει και με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί, αλλά και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για το εάν θα κάλυψαν ή όχι μέχρι το τέλος του έτους το 30% του φετινού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς απαλλάσσονται πλήρως από το μέτρο.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο Τραμπ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο

Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να μην μπορεί να αποφύγει αγωγές που τον καθιστούν νομικά υπεύθυνο για το χάος που διατάραξε προσωρινά τη διαδικασία επικύρωσης των εκλογών του 2020 από το Κογκρέσο. Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσιγκτον, Amit Mehta, απέρριψε την Τρίτη τη

Reuters: Ζελένσκι και Ρούτε είχαν συνομιλίες με Αμερικανούς διαπραγματευτές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης συνομιλίες με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές, δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει γνώση του θέματος. Σύμφωνα με την πηγή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο Στηβ Γουίτκοφ, και τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και τον

Μαρία Καρυστιανού: Ανακοίνωσε το κόμμα της – «Ξεκινάμε για την ελπίδα»

Με μία ανάρτηση που έκανε πριν από λίγο στα social media, η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε και επίσημα το νέο κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ξεκινάμε πρώτη του μήνα για την πρωτιά στη δράση για ΑΛΗΘΕΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Από το «Εγώ» στο «Εμείς»». «Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία ενός τόπου που η σιωπή γίνεται πιο βαριά από την

Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας

Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας 18:44, Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 πολιτική Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη 1η Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τις επισκέψεις του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους 121.000 αγρότες ειδικού καθεστώτος – Πώς γίνεται η αίτηση

Ξεκίνησε η ψηφιακή διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς. Η διαδικασία αφορά παραστατικά που εκδόθηκαν το 2025, σύμφωνα με την απόφαση 1029/2023 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι δικαιούχοι αγρότες μπορούν να υποβάλουν

Ο Βανς επικοινώνησε με μεσολαβητές από το Πακιστάν για τον πόλεμο στο Ιράν – “Ανυπόμονος ο Τραμπ”

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, επικοινώνησε με μεσολαβητές από το Πακιστάν σχετικά με τη σύγκρουση στο Ιράν ακόμη και την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε το Reuters, ένδειξη του επεκτεινόμενου ρόλου του στις προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης. Κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Τραμπ, ο Βανς μετέφερε ιδιωτικά ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός

Ουκρανία: Επίθεση σε ρωσικό εργοστάσιο εξαρτημάτων πυραύλων στο Μπριάνσκ

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε ένα ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων πυραύλων στην περιοχή Μπριάνσκ, ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού. Οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους εντός της Ρωσίας, στοχεύοντας την παραγωγή όπλων, καθώς και εγκαταστάσεις του ενεργειακού και πετρελαϊκού τομέα. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κ. Πιερρακάκης: Τα μέτρα που ενεργοποιούνται σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας διαρκούς στήριξης

Σε δήλωση για την αύξηση από σήμερα του κατώτατου μισθού προέβη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι τα μέτρα που ενεργοποιούνται σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας διαρκούς στήριξης. Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση στον κατώτατο μισθό τόσο
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img