ΗΠΑ: Περίπου στα 2 τρισ. δολάρια εκτοξεύθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2026 – Ρεκόρ πενταετίας

Στα 1,99 τρισ. δολάρια ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το οικονομικό έτος 2026, αυξημένο κατά 217 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι επιστροφές δασμών, η εκτίναξη του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και οι αυξημένες κρατικές δαπάνες επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα διαμορφώθηκε από 1,78 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2025 σε σχεδόν 2 τρισ. δολάρια το έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2026. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2021, όταν είχε ανέλθει στα 2,77 τρισ. δολάρια, εν μέσω των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Παράλληλα, αποτελεί το τρίτο υψηλότερο ετήσιο έλλειμμα στην ιστορία των ΗΠΑ και αφορά το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος της δεύτερης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην αύξηση συνέβαλαν επίσης οι διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες για προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως το Social Security και το Medicare, καθώς και η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών κατά 48 δισ. δολάρια.

Έσοδα και δαπάνες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Τα συνολικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανήλθαν σε επίπεδο-ρεκόρ, στα 5,40 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2026, αυξημένα κατά 169 δισ. δολάρια ή 3% σε σχέση με τα 5,24 τρισ. δολάρια του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των κρατικών δαπανών. Οι συνολικές εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν σε ιστορικό υψηλό, στα 7,40 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 386 δισ. δολαρίων ή 6% έναντι των 7,01 τρισ. δολαρίων του οικονομικού έτους 2025.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι οι δαπάνες αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τα δημόσια έσοδα, διευρύνοντας το δημοσιονομικό κενό.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση του ομοσπονδιακού χρέους. Οι σχετικές δαπάνες ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 1,36 τρισ. δολάρια, αυξημένες κατά 144 δισ. δολάρια ή 12% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται πλέον για τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ομοσπονδιακών δαπανών, μετά το Social Security και τις συνδυασμένες δαπάνες για τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης Medicare και Medicaid.

Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε το ορόσημο των 40 τρισ. δολαρίων περίπου δύο μήνες πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, εντείνοντας τις ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Οι επιστροφές δασμών επιβάρυναν τα δημόσια έσοδα

Πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά προκάλεσε η υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τους δασμούς, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ακύρωσε μεγάλο μέρος των δασμών τους οποίους είχε επιβάλει ο Τραμπ κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε επιστροφές δασμών ύψους 145 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2026. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά έσοδα από τους δασμούς μειώθηκαν κατά 22 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 11%, στα περίπου 173 δισ. δολάρια.

Η υποχώρηση των συγκεκριμένων εσόδων αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που διεύρυναν το δημοσιονομικό έλλειμμα, περιορίζοντας τα οφέλη από τις εισπράξεις που συνδέονται με την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Αύξηση 6% στις αμυντικές δαπάνες

Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6% το οικονομικό έτος 2026, φθάνοντας τα 917 δισ. δολάρια.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ποιο μέρος της αύξησης συνδέεται με τον πόλεμο που ξεκίνησαν νωρίτερα μέσα στο έτος οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Η εξέλιξη των στρατιωτικών δαπανών αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Στο 6,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αντιστοιχούσε στο 6,2% του ΑΕΠ κατά το οικονομικό έτος 2026, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος δεν διευκρίνισε ποια εκτίμηση για το ΑΕΠ χρησιμοποιήθηκε στον υπολογισμό.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το οικονομικό έτος 2025 είχε διαμορφωθεί στο 5,8%, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σχέση με το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας. Σημαντική μεταβολή καταγράφηκε και τον Σεπτέμβριο, τον τελευταίο μήνα του οικονομικού έτους 2026. Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός εμφάνισε έλλειμμα 27 δισ. δολαρίων, έναντι πλεονάσματος 198 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ντ. Τραμπ: Για την απώλεια πρόσβασης της Ουκρανίας στο Starlink δεν ευθύνομαι ούτε εγώ ούτε ο Μασκ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι ο ίδιος ή ο Ίλον Μασκ ευθύνονται για την απώλεια πρόσβασης της Ουκρανίας στο Starlink. "Δεν ήμασταν εμείς" εκείνοι που ευθύνονται για τον περιορισμό πρόσβασης στο σύστημα Starshield, το στρατιωτικό σκέλος του Starlink, σημείωσε. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι έχει "καλή σχέση"

Νέες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – Στο στόχαστρο ελληνικές και κυπριακές NAVTEX

Σε νέα αμφισβήτηση των αρμοδιοτήτων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας μέσα σε διάστημα λίγων ωρών δύο αντι-NAVTEX για διαφορετικές δραστηριότητες στην περιοχή. Η πρώτη αφορά την πολυεθνική στρατιωτική άσκηση "EUNOMIA 2026", ενώ η δεύτερη συνδέεται με γεωφυσικές έρευνες για την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος που σχεδιάζεται να ενώσει την

Φον ντερ Λάιεν: Πέντε παρεμβάσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας – Αντόνιο Κόστα: Στόχος η συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό εντός του έτους

"Δεν υπάρχει μία μαγική λύση" για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας αλλά χρειαζόμαστε ένα "σύνολο δράσεων", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη "συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης" ως

Οι Χούθι εκτόξευσαν δύο πυραύλους κοντά στο αεροδρόμιο του Άντεν

Οι μαχητές Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την εκτόξευση δύο πυραύλων που έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο του Άντεν, της πόλης όπου έχει καταφύγει η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε δύο ισχυρές εκρήξεις πέριξ του αεροδρομίου. Οι Χούθι, φιλοϊρανοί μαχητές που είναι σε πόλεμο

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει μέτρα για τη “γρήγορη” προστασία της αγοράς σε περίπτωση εμπορικής σύγκρουσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να κλείσει "γρήγορα και αποτελεσματικά" την πρόσβαση στην εσωτερική της αγορά, σε περίπτωση εμπορικής σύγκρουσης με τρίτη χώρα, επιβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι Βρυξέλλες αντλούν έμπνευση από μια κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία στοχεύει

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Ουκρανία: “Η στήριξή μας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ”

"Η στήριξή μας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, καθώς η Ρωσία δοκιμάζει τις αντοχές της Ουκρανίας και θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, λέγοντας πως έχει δύο πτυχές, την τρέχουσα

Μακρόν: “Μια κακή συζήτηση, πολύ πολιτικοποιημένη, μεταξύ Ευρωπαίων για τη μετανάστευση”

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του σήμερα για μια "κακή συζήτηση", "πολύ πολιτικοποιημένη", μεταξύ Ευρωπαίων για τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος πρόεδρος αποδοκίμασε το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση, η οποία έφερε την Ισπανία απέναντι στην Ιταλία και τη Δανία, ήταν "πηγή διχασμού". Η μεταναστευτική

Φον ντερ Λάιεν: Παράταση και διεύρυνση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, κατά της ενεργειακής κρίσης

Από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή το κόστος των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 106 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει προστεθεί ούτε μία επιπλέον ποσότητα ενέργειας, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού

Related Articles

Popular Categories