Saturday, April 19, 2025
21.8 C
Athens

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων μεταναστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε σήμερα την απέλαση με βάση νόμο του 18ου αιώνα Βενεζουελάνων μεταναστών που για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τον περασμένο μήνα το νόμο περί αλλοδαπών εχθρών του 1798 για να συλλάβει μετανάστες από τη Βενεζουέλα που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της συμμορίας Τρεν δε Αράγουα (Tren de Aragua), πριν τους απελάσει σε φυλακή υψηλής ασφάλειας του Ελ Σαλβαδόρ.

“Η κυβέρνηση έχει εντολή να μην απομακρύνει κανένα μέλος από αυτή την κατηγορία κρατουμένων από τις ΗΠΑ μέχρις ότου υπάρξει νεότερη απόφαση αυτού του Δικαστηρίου”, ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια επείγουσας προσφυγής από δικηγόρους που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να σταματήσουν την απέλαση μεταναστών που αυτή τη στιγμή κρατούνται σε εγκαταστάσεις στο Τέξας.

Η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU (American Civil Liberties Union) ανέφερε στην επείγουσα προσφυγή της χθες βράδυ ότι η ομάδα των Βενεζουελάνων που κρατούνται στο Τέξας ενημερώθηκε ότι θα “απελαθούν άμεσα” βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών.

Οι δικηγόροι αρκετών Βενεζουελάνων που έχουν ήδη απελαθεί δήλωσαν ότι οι πελάτες τους δεν είναι μέλη της Tren de Aragua, δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα και ότι στοχοποιούνται κυρίως λόγω των τατουάζ που έχουν.

Ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798 είχε χρησιμοποιηθεί μόνο εν καιρώ πολέμου, ιδίως κατά Ιαπώνων και Γερμανών υπηκόων σε αμερικανικό έδαφος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Τετάρτη, δικαστής στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ “αγνόησε σκοπίμως” την απόφασή του να απαγορεύσει την απέλαση μεταναστών με βάση αυτό τον νόμο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει “εύλογη αιτία” για να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Στις 15 Μαρτίου, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Μπόσμπεργκ απαγόρευσε στην κυβέρνηση να απελάσει μετανάστες επικαλούμενη αποκλειστικά τον νόμο του 1798.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση αυτή στις 8 Απριλίου. Έκρινε ωστόσο ότι τα πρόσωπα που απελαύνονται βάσει του νόμου αυτού θα μπορούν να έχουν τη “δυνατότητα αμφισβήτησης” της απομάκρυνσής τους από τη χώρα.

Η ACLU ανέφερε στην προσφυγή της ότι οι μετανάστες στο Τέξας κινδυνεύουν “να απελαθούν από τις ΗΠΑ χωρίς προειδοποίηση ή την ευκαιρία να εισακουσθούν”. “Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μπει σε λεωφορεία, προφανώς με προορισμό το αεροδρόμιο”, ανέφερε η οργάνωση.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE