Monday, January 19, 2026
6.2 C
Athens

Ισπανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον εκτροχιασμό των τρένων – Σε ένα μήνα το πόρισμα για τα αίτια

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη νότια Ισπανία, στο οποίο ενεπλάκησαν δυο συρμοί υψηλής ταχύτητας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους χθες Κυριακή, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν η χωροφυλακή και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε προειδοποίησε μέσω X ότι “η σύγκρουση ήταν τρομερή” και υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός να γίνει ακόμη βαρύτερος, με δεδομένες τις “πολύ ανησυχητικές πληροφορίες” για το δυστύχημα.

Διευκρίνισε πως 30 από τους τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

🔴 Suspendida la circulación ferroviaria entre Madrid y Andalucía

Óscar Puente se desplaza al lugar del accidente junto a responsables de Adif y Renfe pic.twitter.com/ZZag0lGSJu

— El Debate (@eldebate_com) January 18, 2026

Πλάνα που μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση δείχνουν τα δυο τρένα και γύρω τους πλήθος ανθρώπων και ασθενοφόρων, καθώς σωστικά συνεργεία πάλευαν να βοηθήσουν τα δεκάδες θύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Πουέντε, “τα τελευταία βαγόνια” συρμού της εταιρείας Iryo, που είχε αναχωρήσει από τη Μάλαγα, στην Ανδαλουσία (νότια), με προορισμό τη Μαδρίτη, “εκτροχιάστηκαν” κοντά στην Αδαμούθ, κάπου 200 χιλιόμετρα βόρεια από τη Μάλαγα, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω τους άλλος συρμός, της εταιρείας Renfe, κινούμενος προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε κοντινές σιδηροτροχιές, προς την κατεύθυνση της Ουέλβα.

Ακόμη, χαρακτήρισε “εξαιρετικά παράξενο” το δυστύχημα επισημαίνοντας ότι συνέβη σε ένα ευθύγραμμο τμήμα που ανακαινίστηκε τον περασμένο Μάιο με επένδυση 700 εκατομμυρίων ευρώ, και με ένα σχεδόν καινούργιο τρένο, αναφερόμενος σε αυτό που εκμεταλλεύεται η Iryo”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκε προθεσμία ενός μήνα για να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα των ερευνών για τα αίτια.

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης των δυο τρένων, με εκατοντάδες επιβάτες, ήταν τέτοια που “τα δυο πρώτα βαγόνια του τρένου της Renfe εκτροχιάστηκαν”, ανέφερε ο κ. Πουέντε, τονίζοντας πως “η προτεραιότητα” αυτή τη στιγμή είναι “να διασωθούν θύματα”.

Η χωροφυλακή ενημέρωση το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 21. Οι αρχές της Ανδαλουσίας αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 73 τραυματίες, έξι από τους οποίους βρίσκονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση, κάνοντας λόγο για “νύχτα (που αναγγέλλεται) πολύ δύσκολη”.

Σάντσεθ: Νύχτα βαθιάς οδύνης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι “παρακολουθεί στενά” την εξέλιξη των γεγονότων, διαβεβαιώνοντας πως η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη “συνεργάζεται με τις άλλες αρμόδιες αρχές” που επιχειρούν επιτόπου.

Επιπλέον, έκανε λόγο για “νύχτα βαθιάς οδύνης” μετά “το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα” χθες Κυριακή στο βράδυ στη νότια Ισπανία το οποίο, κατά τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους.

“Καμιά λέξη δεν μπορεί να απαλύνει τόσο μεγάλη δυστυχία, αλλά θέλω να ξέρετε πως όλη η χώρα στέκει στο πλευρό σας αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή”, ανέφερε ο πρωθυπουργός των σοσιαλιστών μέσω X τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, εκφράζοντας τα “πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους αγαπημένους των θυμάτων”.

Από την πλευρά της η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας εξέφρασε τη “μεγάλη ανησυχία” της για το “σοβαρό ατύχημα” και εξέφρασε τα “πιο ειλικρινή συλλυπητήρια (της) στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων”.

Ο απολογισμός θεωρείται πως είναι πιθανό να γίνει πιο βαρύς: νωρίτερα οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους στους συρμούς.

Πάντως, αργότερα ο υπουργός Μεταφορών Πουέντε διαβεβαίωσε πως “όλοι” όσοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια “απομακρύνθηκαν” από τους δυο συρμούς.

“Το μέταλλο (των βαγονιών) έχει παραμορφωθεί, με κόσμο στο εσωτερικό”, εξήγησε ο Φρανθίσκο Κάρμονα, επικεφαλής της πυροσβεστικής στην Κόρδοβα, στη δημόσια τηλεόραση TVE. “Τα πάντα έχουν καταστραφεί εντελώς”.

“Χρειάστηκε να μετακινήσουμε πτώμα για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε επιζήσαντες”, πρόσθεσε.

“Ταινία φρίκης”

“Θα πίστευες πως ζεις ταινία φρίκης”, είπε επιβάτης, ο Λούκας Μεριάκο, που επέβαινε στον συρμό της Iryo, στο δίκτυο La Sexta.

“Έγινε πολύ σφοδρή σύγκρουση στο πίσω μέρος και νόμιζα πως όλο το τρένο θα διαλυόταν (…) Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιών”, είπε.

Ήταν σαν “σεισμός” να χτύπησε το τρένο, ανέφερε από την πλευρά του δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοφωνίας RNE που επέβαινε στο ένα από τα τρένα στη δημόσια τηλεόραση TVE.

Επιβάτες του βαγονιού όπου βρισκόταν πήραν τα σφυράκια έκτακτης ανάγκης για να σπάσουν τα παράθυρα και να αρχίσουν να βγαίνουν από τον συρμό, αφηγήθηκε ακόμη.

Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, πάνω από 300 άνθρωποι επέβαιναν στον συρμό της Iryo και πάνω από 100 στον άλλο, που ανήκε στην εθνική σιδηροδρομική εταιρεία της Ισπανίας Renfe.

Στον μεγάλο μαδριλένικο σταθμό Ατότσα, “αναπτύχθηκαν ομάδες (ψυχολογικής) υποστήριξης για να συνοδεύσουν τις οικογένειες” των θυμάτων, ανέφερε η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως “σκέφτεται” τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που καταγράφτηκε χθες Κυριακή στην Ανδαλουσία, αναφερόμενος σε “τραγωδία” κι υποσχόμενος υποστήριξη της Γαλλίας στην Ισπανία.

Εξαιτίας του δυστυχήματος “η κυκλοφορία των συρμών υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Κόρδοβας, Σεβίλης, Μάλαγας και Ουέλβας (σ.σ. πόλεις της νότιας Ισπανίας) διακόπτεται τουλάχιστον τη νύχτα” της Κυριακής προς Δευτέρα, ανέφερε μέσω X ο διαχειριστής του ισπανικού σιδηροδρομικού δικτύου (Adif).

Στην Ισπανία δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές άλλης πρόσφατης τραγωδίας, των φονικών πλημμυρών που έπληξαν την 29η Οκτωβρίου 2024 κυρίως τη Βαλένθια, αφήνοντας πίσω πάνω από 230 νεκρούς.

Διαβάστε ακόμη: 

*Εκτροχιασμός τρένων στην Ισπανία – Τουλάχιστον 21 νεκροί και 100 τραυματίες

Hot this week

ΥΠΕΞ Δανίας: Ειλικρινής και εποικοδομητική η συζήτηση με τους Αμερικανούς – Οι απόψεις μας εξακολουθούν να διαφέρουν

Δηλώσεις παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας μετά το πέρας της συνάντησης της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με τον Τζέι ντι Βανς και τον Μάρκο Ρούμπιο, στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με τις απειλές του Τραμπ για το νησί της Αρκτικής. Ειδικότερα, ο Δανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συζήτηση ως "εποικοδομητική και ειλικρινή" και σημείωσε ότι "ήρθαμε στις ΗΠΑ μετά

Βρετανία: Μελετά την απάντησή της μετά την απέλαση από τη Ρωσία ενός Βρετανού διπλωμάτη

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι "εξετάζει προσεκτικά" την απάντησή της μετά την απέλαση ενός Βρετανού διπλωμάτη από τη Ρωσία, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα ήταν ένας αδήλωτος αξιωματούχος των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών. "Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει κακόβουλες και αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος του προσωπικού μας. Η

Βγαίνει στο φως ο σκιώδης στόλος των “σούπερ τάνκερ” της Βενεζουέλας μετά τη σύλληψη Μαδούρο

Ο "σκιώδης στόλος" δεξαμενόπλοιων που λειτουργούσε κρυφά στη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο αποκαλύπτεται μετά τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της χώρας, λύνοντας παράλληλα το...μυστήριο γύρω από τον τρόπο με τον οποίο το Καρακάς προσπαθούσε να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις στο βενεζουελάνικο πετρέλαιο. Το υπερδεξαμενόπλοιο Marbella, η θέση του οποίου ήταν άγνωστη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενεργοποίησε

Οι τράπεζες σε σταυροδρόμι: Τα business plans που θα κρίνουν την επόμενη πενταετία

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια κομβική φάση, ίσως...

Ιράν: Δηλώνει έτοιμο να απαντήσει “με αποφασιστικότητα” σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει "με αποφασιστικότητα" σε κάθε επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης, κατηγορώντας αυτές τις εχθρικές χώρες ότι βρίσκονται πίσω από το κίνημα αμφισβήτησης, που συνταράσσει την Ισλαμική Δημοκρατία. Σε μια δήλωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Μοχάμαντ Πακπούρ κατηγορεί επίσης τον

Η Boeing ξεπέρασε την Airbus σε πωλήσεις για πρώτη φορά από το 2018

Η Boeing ξεπέρασε σε πωλήσεις την Airbus για πρώτη φορά από το 2018, με τις παραγγελίες που έλαβε πέρυσι να αφορούν σε 1.173 αεροσκάφη.  Η Boeing παρέδωσε 63 αεροσκάφη σε πελάτες τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τις συνολικές ετήσιες παραδόσεις της σε 600 αεροσκάφη, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί εδώ και επτά χρόνια, προτού δύο θανατηφόρα δυστυχήματα και

ΗΠΑ: “Πράσινο φως” για εξαγωγές τσιπ H200 της Nvidia στην Κίνα

Το "πράσινο φως" για εξαγωγές τσιπ H200 της Nvidia στην Κίνα, άναψε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θεσπίζοντας έναν κανονισμό που πιθανότατα θα δώσει ώθηση στις αποστολές των δεύτερων πιο ισχυρών τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης του αμερικανικού γίγαντα, σύμφωνα με το Reuters.  Όπως προβλέπεται, τα τσιπ θα ελέγχονται, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι τεχνικές δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης τους πριν από την αποστολή

Reuters: Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τη μεταπολεμική ηγεσία της Γάζας – Τα ονόματα στο τραπέζι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη με στην επόμενη φάση του σχεδίου του για το μέλλον της Γάζας, ανακοινώνοντας τη σύνθεση του οργάνου που θα διοικήσει το ρημαγμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τέσσερις παλαιστινιακές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. Το Ισραήλ και η Χαμάς υπέγραψαν τον Οκτώβριο "σχέδιο 20 σημείων" του Τραμπ, το

Διασταυρωτικοί έλεγχοι οχημάτων: Νέος κύκλος 80.000 ειδοποιητηρίων

Συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρωτικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη συμμόρφωσης ως προς την υποχρέωση ασφάλισης και την καταβολή τελών κυκλοφορίας του 2025, με την αποστολή τρίτου κύκλου 80.429 ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της ΑΑΔΕ και των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »