Friday, February 7, 2025
7.7 C
Athens

Και Έλληνες στα θύματα του σκανδάλου υποκλοπών στην Ιταλία – Παρέμβαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων

Ένα νέο σκάνδαλο υποκλοπών, παρόμοιο με το ελληνικό Predatorgate φαίνεται πως θα απασχολήσει την Ιταλία το επόμενο διάστημα. Το σκάνδαλο φέρεται να έχει και «ελληνικό άρωμα», καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ανάμεσα στους παρακολουθούμενους βρίσκονταν και Έλληνες πολίτες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Ελλάδα αναλαμβάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ενημερώθηκε από την εταιρεία Meta, ιδιοκτήτρια της εφαρμογής Whatsapp μέσω της οποίας σημειώθηκαν οι παραβιάσεις.

Εμπλοκή της κυβέρνησης;

Στη γειτονική Ιταλία η κυβέρνηση Μελόνι δήλωσε άγνοια για το θέμα, ωστόσο σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian την εμπλέκει άμεσα στην υπόθεση. Όπως έγινε γνωστό χθες, αποκαλύφθηκαν περιστατικά παραβίασης τηλεφώνων μέσω της γνωστής εφαρμογής επικοινωνίας whatsapp. Η παραβίαση έγινε μέσω αποστολής μολυσμένων αρχείων, από το κακόβουλο λογισμικό Graphite της ισραηλινής εταιρείας Paragon Solutions. Οι έως τώρα γνωστές παραβιάσεις ή οι προσπάθειες παραβίασης αφορούσαν σε 90 άτομα σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο αλλά κι άλλων χωρών της Ε.Ε.

Θύματα των υποκλοπών

Ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών στην Ιταλία είναι ο Francesco Cancellato, αρχισυντάκτης του Fanpage, ενός έγκριτου ερευνητικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε πως το κινητό του είχε μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό. Ο εν λόγω έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή επικριτική στάση απέναντι στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Η επιβεβαίωση της παρακολούθησης έγινε από το Citizen Lab του Τορόντο, εργαστηρίου που ασχολείται με υποθέσεις υποκλοπών και το οποίο είναι γνωστό, καθώς σε αυτό απευθύνθηκαν και Έλληνες-θύματα των παρακολουθήσεων.

Τα άλλα δύο επιβεβαιωμένα θύματα των παρακολουθήσεων στην Ιταλία, είναι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στο μεταναστευτικό πεδίο, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στην Ελλάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ επίσημα παρακολουθούσε πολίτες αλληλέγγυους σε μετανάστες, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Αρνείται αλλά…

Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, ωστόσο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian ανέτρεψε τα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία στελέχους της ισραηλινής εταιρείας Paragon (το οποίο δεν κατονομάζει) σύμφωνα με την οποία υπήρχε συμφωνία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της εταιρείας ώστε η τελευταία να της παρέχει τις υπηρεσίες της.

Η ίδια πηγή τόνιζε στην εφημερίδα πως μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, η εταιρεία Paragon προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία της με την Ιταλία. Ο Guardian επιχείρησε να επικοινωνήσει με το γραφείο της κας Μελόνι ώστε να πάρει μια δήλωση, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπη με σειρά ερωτήσεων της αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές στη γειτονική χώρα.

Απόηχος

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες άλλο ένα παρόμοιο σκάνδαλο συγκλόνισε την Ιταλία, όταν αποκαλύφθηκε ότι ιδιωτική εταιρεία που φέρεται να συνεργαζόταν τόσο με το Βατικανό όσο και με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, χάκαρε τους λογαριασμούς δεκάδων πολιτικών προσώπων, αλλά και χιλιάδων πολιτών και με αυτόν τον τρόπο απέκτησε πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE