Wednesday, June 18, 2025
32.5 C
Athens

Κινήσεις για αύξηση του free float από την Ελτον Χημικά

Το 2025 αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά έτος αναδιοργάνωσης του ομίλου, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται ορατά στα οικονομικά αποτελέσματα, συνήθως με χρονική υστέρηση.

Αυτό δήλωσε χθες η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: α) Το νέο πρόγραμμα ERP έχει ήδη εγκατασταθεί σε Ελλάδα και Ρουμανία και θα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026 σε Τουρκία και Σερβία β) Δρομολογούνται παρεμβάσεις -πιθανότατα να υλοποιηθούν φέτος- σε ότι αφορά την παρουσία της εισηγμένης σε Βουλγαρία και Τουρκία.

Το 2024 η ΕΛΤΟΝ Χημικά σημείωσε κύκλο εργασιών 161,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,58 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 920 χιλ. την προηγούμενη χρονιά. Σε ότι αφορά την τρέχουσα χρήση:

  • Κατά το πρώτο πεντάμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσιάζεται αυξημένος κατά 10%, με σαφή βελτίωση και της πορείας της τουρκικής θυγατρικής.
  • Τα περιθώρια μικτού κέρδους διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα, γίνονται προσπάθειες συγκράτησης του κόστους παρά την επίπτωση του πληθωρισμού, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού αναμένεται μειωμένο κατά 0,8%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2024 η ΕΛΤΟΝ προχώρησε στην εξαγορά (έναντι 6,3 εκατ. ευρώ) της εταιρείας Ν. Λέκος Χημικά, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή πρώτων υλών και χημικών α’ υλών στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων (ειδικά μείγματα και συστατικά τροφίμων που αποτελούν πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών, κρεάτων και αρτοποιίας).

Η εξέλιξη αυτή τροποποίησε σε κάποιο βαθμό το σχεδιαζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΛΤΟΝ στα Οινόφυτα, όπου πέρα από αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, στόχος είναι τώρα και η δημιουργία παραγωγικής μονάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το project θα ξεκινήσει πιθανότατα μέσα στο 2026 και θα απαιτήσει δύο έως τρία χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Προς αύξηση του free float

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εισηγμένης Άλκηστη Παπαθανασίου, στόχος της εταιρείας είναι να παραμείνει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και να προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού του ΧΑ περί ελάχιστης απαιτούμενης διασποράς. Είχε ξεκινήσει να γίνεται κάποια προεργασία στο συγκεκριμένο μέτωπο, ωστόσο το όλο θέμα είχε «παγώσει», καθώς θεωρήθηκε ότι το timing δεν ήταν ευνοϊκό. Πάντως, στόχος είναι να γίνει πραγματική αύξηση της διασποράς των μετοχών και όχι μια τυπική διευθέτησή της.

Τέλος, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης ψηφίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή (πέρυσι δεν είχε υπάρξει χρηματική διανομή) που θα καταβληθεί στις 15 Ιουλίου. Αντίθετα, σε νέα, επαναληπτική γενική συνέλευση θα τεθούν προς ψήφιση τα θέματα της δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών και της τροποποίησης του σκοπού της εταιρείας (τυπικές προσαρμογές) λόγω έλλειψης της ελάχιστης εκ του νόμου απαρτίας.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή γενική συνέλευση έλαβε χώρες λίγες μόνο ημέρες μετά το θάνατο του ιδρυτή της ΕΛΤΟΝ Χημικά Νέστωρα Παπαθανασίου (τηρήθηκε στη μνήμη του ενός λεπτού σιγή), το ποσοστό του οποίου (γύρω στο 35%) δεν ήταν φυσικά δυνατόν να εκπροσωπηθεί στη γενική συνέλευση.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE