Κομισιόν: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Το 2023 αναμένεται η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα και το ΑΕΠ στα προ κορονοϊού επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που περιλαμβάνεται στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Παράλληλα, συσχετίζει την βιωσιμότητα του χρέους με την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου «Πισσαρίδη» για την αξιοποίηση των πόρων που θα ληφθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως εξηγούσαν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, η  περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί μέσα από τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης τα επόμενα έτη αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κόστος εξυπηρέτησης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα περιορίζει το όποιο ρίσκο και συμβάλει στην διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Παρά την επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, το βασικό σενάριο δείχνει μια επάνοδο σε μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Βραχυπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να είναι προσωρινά και η οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει μια πτωτική τάση από το 2021» επισημαίνεται στην έκθεση.

Στο σενάριο που η αύξηση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από την εκτιμώμενη, εκτός από την ύπαρξη υψηλότερου ασφαλίστρου κινδύνου, το επίπεδο χρέους θα παραμείνει υψηλό μακροπρόθεσμα και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα υπερβούν το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 καθιστώντας το χρέος μη βιώσιμο, τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 9%. Το 2021 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης :

  • 5% (2021)
  • 3,5% το 2022 
  • 2,2% το 2023
  • 1,9% το 2024

Το βασικό σενάριο δείχνει μια τάση μείωσης του χρέους ως ποσοστό του  ΑΕΠ. Βραχυπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 θα αυξηθεί στο 207,1% του ΑΕΠ το 2020, για να ακολουθήσει πτωτική πορεία από το 2021,  στο 199,6% του ΑΕΠ και στο 193,1% του ΑΕΠ το 2022.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένονται γύρω στο 15% του ΑΕΠ την επόμενη 20ετία και μετά σε περίπου 13% έως το 2060.  

Το κόστος αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί από 1,5% το 2020 στο 3,1% το 2030 και κατόπιν στο 4% τα έτη 2050- 2060. Με βάση το  δυσμενές σενάριο το κόστος αναχρηματοδότησης ανεβαίνει στο 4,5% το 2040 και ακόμα περισσότερο στο 6% το 2060.

«Τα αποτελέσματα αυτού του σεναρίου υπογραμμίζουν τη σημασία της υλοποίησης της αναπτυξιακής ατζέντας που εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Πισσαρίδη» και δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2020». Επίσης, «υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης  και Ανθεκτικότητας θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία από αυτή την άποψη».

Η υιοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων στήριξης που έχουν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης «θα μπορούσε να στηρίξει σημαντικά τη ζήτησης από το 2021 και μετά». Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο που στοχεύει στη στήριξη της σύγκλισης και μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης παρέχοντας χρηματοοικονομική υποστήριξη μεγάλης κλίμακας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες σημειώνεται στην έκθεση των θεσμών. Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται :

  • ο νέος πτωχευτικός κώδικας, μια σημαντική μεταρρύθμιση όπως τονίζουν καθώς αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα


     
  • το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ


     
  • δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση εφαρμογής των δημοσίων επενδύσεων, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου


     
  • στη δημόσια διοίκηση όπως η έναρξη της διαδικασίας επιλογής για ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε φορείς του δημόσιου τομέα


     
  • η πρόοδος για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών η οποία αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει εντός του τρέχοντος έτους, λόγω πανδημίας έχει μεταφερθεί στα μέσα του 2021.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση για τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει λόγω της υγειονομικής κρίσης. Αν και όπως σημειώνεται δεν έχουν προσμετρηθεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου, εκτιμάται πως μετά το νέο lockdown η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το 2021.

Λόγω της μεγάλης σημασίας του διεθνούς τουρισμού για την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα είναι εξαρτάται επίσης από τις εξελίξεις της πανδημίας σε άλλες χώρες και από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια.

Μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με την έκθεση,  θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα πρέπει να είναι στοχευμένα αλλά και προσωρινά για να περιορίσουν τις επιπτώσεις και να ενισχύσουν την ανάκαμψη το 2021.

Στους κινδύνους παραμένουν

  • οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή


     
  • οι μεταναστευτικές πιέσεις.


     
  • η πιθανή κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης αλλά και


     
  • με τις υποθέσεις προσφυγής κατά της ΕΤΑΔ, τα ΕΛΤΑ, και


     
  • οι πιθανές πρόσθετες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης ατόμων χωρίς ασφάλιση υγείας.

Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση με βάση και το αναθεωρημένο σχέδιο που έχει θέσει είναι η εκκαθάριση τους έως το Δεκέμβριο του 2021 από τον Ιούνιο του επόμενου έτους που είχε τεθεί.

«Ωστόσο οι νέοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών αναμένεται να oδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ιδιαίτερα στον τομέα των συντάξεων, καθώς η διαδικασία δεν μπορεί  να ολοκληρωθεί εξ αποστάσεως».

-

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ ζητούν μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού από τη Δυτική προς την Ανατολική Ευρώπη, όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια μελλοντική σύγκρουση, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Συμμαχία, Μάθιου Γουίτακερ. Μιλώντας στο Φόρουμ Ασφάλειας της Βαρσοβίας, ο Γουίτακερ αναφέρθηκε στην επανεξέταση της αμερικανικής

Ρωσία: Θα μπορούμε να εξάγουμε έως και 3,5 εκατ. τόνους ντίζελ τον μήνα μέχρι το τέλος του έτους

Η Ρωσία θα καταφέρει να επαναφέρει τις εξαγωγές ντίζελ της σε επίπεδα μεταξύ 3 εκατομμυρίων και 3,5 εκατομμυρίων τόνων το μήνα έως το τέλος του έτους, δηλαδή στους συνήθεις όγκους, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ. Μιλώντας στο κρατικό κανάλι "Rossiya-24", πρόσθεσε επίσης ότι, χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Προειδοποίηση Χούθι: Οι ΗΠΑ θα λάβουν “γρήγορη και επώδυνη” απάντηση σε περίπτωση επέμβασης – Εκρήξεις στο Ριάντ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν "γρήγορη και επώδυνη απάντηση" σε περίπτωση επέμβασης στον πόλεμο που φέρνει αντιμέτωπους τους φιλοϊρανούς μαχητές με τις υεμενίτικες δυνάμεις και τον Σαουδάραβα σύμμαχό τους. "Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλακούν στην επίθεση κατά της Υεμένης, δεν θα καθυστερήσουμε. Η απάντηση θα είναι γρήγορη

Γαλλία: Η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται στο 0,1%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα

Οριακή ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο βλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε ανάπτυξη μόλις 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο παρέμεινε στάσιμη, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην μηνιαία πρόβλεψή της, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμησή της. Η μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας σε

Τεχνητή νοημοσύνη: Η «Agentic AI» δημιουργεί νέους φόβους στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας σκοτώσει όλους. Ίσως προκαλέσει πρώτα μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση, εκτιμά το Politico προσεγγίζοντας το θέμα της υιοθέτησης από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χρήσης της Agentic AI — ενός εικονικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που επιδιώκει τους στόχους του με αυτονομία, αντί να λαμβάνει εντολές για να πράξει κάτι.

Μιχαηλίδου: Από τα 2.200 παιδιά σε ιδρύματα το 2019, σήμερα λιγότερα από 1.000- Δείτε βίντεο

Την πορεία που έχει καταγραφεί από το 2019 έως σήμερα στον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στην Ελλάδα παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η υπουργός περιέγραψε τα βήματα που έγιναν για την καταγραφή των παιδιών και την αποτύπωση της

Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Στήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία

Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Στήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία Την στήριξη της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία και στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ειρήνης του 2016 επανέλαβε η Αγλαΐα Μπαλτά Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle Η Ελλάδα επανέλαβε την αταλάντευτη στήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία και στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ειρήνης του

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδικάζουν τις “βίαιες επιθέσεις” εκ μέρους του Ιράν

Pι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και πολλών συμμάχων τους καταδίκασαν σήμερα "τη χρήση βίαιων επιθέσεων" εκ μέρους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πράξεων δολιοφθοράς, εμπρησμών, κυβερνοεπιθέσεων και άλλων υβριδικών επιθέσεων "εναντίον ημών και των εταίρων μας", όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (μεταξύ άλλων, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η

Related Articles

Popular Categories