Ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο επιδιώκουν ρόλο στην ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Κρόνος , μετά από συζητήσεις μεταξύ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (CSC) και της Eni Cyprus σχετικά με τις θαλάσσιες υπηρεσίες και τις μελλοντικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με το Cyprus Mail η Επιτροπή Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Eni Cyprus την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, για να συζητήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου και τις ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία του νησιού.
Η Eni εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή logistics Fadi Sayde, τον διευθυντή προμηθειών Salman Ali Syed και την ανώτερη μηχανικό συμβάσεων Φωτεινή Ιωάννου.
Σύμφωνα με το επιμελητήριο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην πιθανή συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών με έδρα την Κύπρο σε υπεράκτιες δραστηριότητες, στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με μελλοντικές εξαγωγές ΥΦΑ.
Η συνάντηση έρχεται μετά την τελική επενδυτική απόφαση που έλαβαν η Eni και η TotalEnergies στις 28 Ιουλίου 2026, με την οποία εγκρίθηκε επίσημα η ανάπτυξη του Kronos και τέθηκε ως στόχος η διοχέτευση του πρώτου κυπριακού φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές το 2028 .
Η Eni εκμεταλλεύεται το κοίτασμα με 50% μερίδιο, ενώ η TotalEnergies κατέχει το υπόλοιπο 50%.
Ανακαλύφθηκε το 2022 και αξιολογήθηκε με επιτυχία το 2024, το κοίτασμα βρίσκεται περίπου 185 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύπρου και περιέχει περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου αρχικά στη θέση του.
Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει τέσσερα υποθαλάσσια πηγάδια, με την παραγωγή να αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 2,8 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως.
Οι προετοιμασίες έχουν ήδη προχωρήσει για την ανάθεση σημαντικών υπεράκτιων συμβάσεων.
Τον Σεπτέμβριο, η Eni Cyprus βράβευσε αμερικανική εταιρεία μηχανικών
McDermott υποθαλάσσιο συμβόλαιο που καλύπτει τη διαχείριση έργων, τη μηχανική, την προμήθεια και την υποστήριξη εγκατάστασης.
Ο McDermott χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ουσιώδη, τοποθετώντας την αξία της μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 750 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η εταιρεία αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των τοπικών συνεργασιών για την υλοποίηση του έργου, με τις λειτουργίες να υποστηρίζονται από τον εξειδικευμένο στόλο θαλάσσιων κατασκευών της.
Η Halliburton ανακοίνωσε πολυετές συμβόλαιο με την Eni για υπηρεσίες γεώτρησης, κατασκευής πηγαδιών, αυτοματισμού και ολοκλήρωσης.
Η Halliburton δήλωσε ότι η καθιερωμένη υποδομή και οι περιφερειακές δυνατότητές της στην Κύπρο θα παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη για την υπεράκτια εκστρατεία.
Σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ρυθμίσεις, το αέριο που παράγεται από το Kronos θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στις εγκαταστάσεις Zohr της Αιγύπτου για επεξεργασία, προτού μεταφερθεί στον τερματικό σταθμό LNG της Damietta για υγροποίηση και εξαγωγή, κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το πλαίσιο εξαγωγών θεσπίστηκε μέσω συμφωνίας που υπέγραψαν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Eni και η TotalEnergies τον Φεβρουάριο του 2025, ακολουθούμενη από περαιτέρω εμπορικές ρυθμίσεις που διέπουν τη χρήση των αιγυπτιακών υποδομών.
Το έργο αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη εμπορική ανάπτυξη υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Κύπρο, με τη χρήση υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Αίγυπτο να επιτρέπει την έναρξη της παραγωγής χωρίς την κατασκευή ξεχωριστού τερματικού σταθμού εξαγωγής ΥΦΑ στο νησί.
Για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, η εξέλιξη παρουσιάζει πιθανές ευκαιρίες στην υποστήριξη σκαφών ανοιχτής θάλασσας, στη θαλάσσια εφοδιαστική και σε συναφείς υπηρεσίες, αν και δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες συμβάσεις για ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο μετά τη συνάντηση της Παρασκευής.
Το επιμελητήριο επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ναυτιλιακού τομέα του νησιού και των εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη υπεράκτιας ενέργειας.
Η Eni δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2013 και, πέραν του Οικόπεδου 6, λειτουργεί το Οικόπεδο 8 και κατέχει συμμετοχές στα Οικόπεδα 7 και 11, τα οποία λειτουργούν από την TotalEnergies.


