Monday, April 28, 2025
16.4 C
Athens

Κυπριακός μποναμάς κερδών για την Alpha Bank

Καθαρά κέρδη 41,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για τη χρήση 2024 η Αstrobank που έχει εξαγοράσει η Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση, ότι η επένδυση σχεδόν θα διπλασιάσει τα κέρδη του ομίλου Alpha, από την κυπριακή αγορά.

Ειδικότερα, ο προγραμματισμός της Alpha Bank για την Κύπρο προβλέπει ότι οι ενοποιημένες δραστηριότητες της θυγατρικής Alpha Bank Cyprus και της Astrobank, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέργειες, θα συνεισφέρει σε επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον Όμιλο Alpha. Τα αποτελέσματα της Astrobank, πιστοποίησαν την εκτίμηση αυτή.

Η εξαγορά ύψους περίπου 205 εκατ. ευρώ που δημιουργεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς 10% χρηματοδοτείται από το πλεονάζον κεφάλαιο της Alpha Bank, χωρίς να επηρεάζεται η μερισματική πολιτική της και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο φέτος, με τη λήψη των απαραίτητων ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Στο μεταξύ, η Astrobank αύξησε πέρυσι τα καθαρά κέρδη της κατά 6%. Τα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 773 εκατ. ευρώ από 993 εκατ. ευρώ, λόγω πρόωρων αποπληρωμών, εξυγίανσής τους με Εξυπηρετούμενα Δάνεια και νέα εκταμιεύσεις δανείων περίπου 73 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις της κυπριακής τράπεζας, αυξήθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ έναντι 2,1 δισ. ευρώ το 2023, ενώ το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 2,6 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν σε 10,6% από 14,9% αποκλειστικά μέσω οργανικής εξυγίανσης.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων της Alpha στην Κύπρο, ενισχύεται περίπου κατά 60% και οι καταθέσεις κατά 70%, ενώ οι νέοι πελάτες του Ομίλου θα αυξηθούν περίπου κατά 50.000. Η εξαγορά εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά περίπου 5%, με αύξηση της απόδοσης κεφαλαίων (RoTE) κατά περίπου 60 μονάδες βάσης και 40% απόδοση επί του Κανονιστικού Κεφαλαίου.

Όμως και η άλλη εξαγορά της Alpha Bank αποδίδει, καθώς η Axia Ventures είχε στο δωδεκάμηνο καθαρά κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ με τα οποία έκλεισε στο τέλος Μαρτίου τη χρήση 2023-2024. Τα συνολικά έσοδα, έφθασαν τα 16,96 εκατ. ευρώ, με τα 16,3 εκατ. ευρώ των εσόδων να προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής.

Ωστόσο, εδώ το ζητούμενο είναι η δημιουργία επενδυτικής τράπεζας, η οποία θα συμβάλλει με deals και παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της στην ευρύτερη περιοχή.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE