Κύπρος: Η νέα σύνθεση της Βουλής με το 90% των ψήφων καταμετρημένο – Πρώτος ο ΔΗΣΥ, δύο νέα κόμματα στο Κοινοβούλιο

Με καταμετρημένο το 90% των ψηφοδελτίων η νέα σύνθεση της Βουλής, έχει κλειδώσει και σε αυτή εισέρχονται τέσσερα κόμματα με κοινοβουλευτική εμπειρία και δύο νεοσύστατα. Στα έδρανα πλέον θα βρίσκονται βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, Άλμα και Άμεση Δημοκρατία.

Οι έδρες που καταλαμβάνουν είναι:

ΔΗΣΥ 17 έδρες,
• ΑΚΕΛ 15 έδρες,
• ΔΗΚΟ 8 έδρες,
• ΕΛΑΜ 8 έδρες,
• Άλμα 4 έδρες,
• Άμεση Δημοκρατία 4 έδρες.

Ανά επαρχία, φαίνεται ότι στη Λευκωσία, με καταμετρημένο το 93,9% τις έδρες λαμβάνουν: ΔΗΣΥ 6, ΑΚΕΛ 5, ΔΗΚΟ 3, ΕΛΑΜ 2 και ΑΛΜΑ από 2 , Άμεση Δημοκρατία 1.

  • Στη Λεμεσό, με καταμετρημένο το 93,9% τις έδρες παίρνουν: από 3 ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ από 2, Άλμα 1, Άμεση Δημοκρατία από 1.
  • Στην Αμμόχωστο, στο 95%, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παίρνουν από έδρες 3, το ΕΛΑΜ 2, και ΔΗΚΟ, Άμεση Δημοκρατία και Άλμα από 1.
  • Στη Λάρνακα, στο 92,8% το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ παίρνουν από 2 έδρες, ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ από 1.
  • Στην Πάφο στο 96,3% οι έδρες κατανέμονται από 2 σε ΔΗΣΥ, και από 1 σε ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ.
  • Στην Κερύνεια, στο 93,8% από μία έδρα παίρνουν ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Άμεση Δημοκρατία 1.

Στην προηγούμενη Βουλή ο ΔΗΣΥ είχε 17 έδρες, το ΑΚΕΛ 15, το ΔΗΚΟ 9 και το ΕΛΑΜ 4. Από 4 έδρες είχαν επίσης ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ενώ 3 έδρες είχαν οι Οικολόγοι. Τα τρία κόμματα δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν έδρα με βάση τη μέχρι τώρα καταμέτρηση.

Tην παραίτησή του είναι έτοιμος να υποβάλει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Νίκος Αναστασίου, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την αδυναμία του κόμματος να εισέλθει στη νέα Βουλή.

Μάλιστα, έχει ετοιμάσει και σχετική επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα δεν μας ευχαριστεί και αδικεί δυστυχώς και την ΕΔΕΚ και την Κύπρο την ίδια».

Όπως, ωστόσο, ανέφερε αρμόδια πηγή του κόμματος στο philenews, καταβάλλονται προσπάθειες από διάφορα στελέχη της ΕΔΕΚ για να τον μεταπείσουν.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ο κ. Αναστασίου απέφυγε να σχολιάσει το θέμα της παραίτησής του και ανέφερε ότι θα συζητηθούν όλα στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Συνολικά 378.150 πολίτες κατήλθαν σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τους εκλεκτούς τους ανάμεσα στους 752 υποψηφίους (με τους πλείστους να προέρχονται από 19 συνδυασμούς και τους 9 να αποτελούν ανεξάρτητες υποψηφιότητες), που διεκδικούν τις 56 κοινοβουλευτικές έδρες της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το τελικό ποσοστό προσέλευσης στις Βουλευτικές Εκλογές ανήλθε στο 66,4% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Συγκεκριμένα, 378.150 άτομα από σύνολο 569.182 που είχαν δικαίωμα ψήφου σ’ αυτές στις εκλογές, προσήλθαν στις κάλπες, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αναφέρεται ότι κατά τις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2021, το τελικό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων ήταν 63,9%. Στα 13 εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ψήφισαν συνολικά 4.374 άτομα από σύνολο 6.501 δηλώσεων που είχαν υποβληθεί.

Στα 13 εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν για την εκλογή Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών, ψήφισαν 3.175 άτομα, από σύνολο 4.624 εγγεγραμμένων εκλογέων ή ποσοστό 68,7%.

Η ψηφοφορία διεξήχθη άμεσα και μυστικά. Εκτιμάται ότι δύο ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών θα γίνουν γνωστά τα πολιτικά κόμματα τα οποία θα εισέλθουν στην Βουλή, καθώς και ο αριθμός των Βουλευτών από κάθε κόμμα. Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 12μ.

Η σημαντική άνοδος του ΕΛΑΜ αποτελεί ένα από τα πιο καθοριστικά πολιτικά μηνύματα της εκλογικής βραδιάς. Το κόμμα διπλασιάζει τη κοινοβουλευτική του παρουσία, ανεβαίνοντας από τις 4 στις 8 έδρες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη θεσμική ενίσχυση στην ιστορία του. Το Reuters, μεταδίδοντας τα πρώτα αποτελέσματα, υπογράμμισε τη σαφή άνοδο του κόμματος σε σύγκριση με το 2021, όταν είχε συγκεντρώσει 6,8%, ενώ στα αρχικά αποτελέσματα της καταμέτρησης κινείτο γύρω στο 11,1%.

Η είσοδος του Άλματος και της Άμεσης Δημοκρατίας στη Βουλή, αποτέλεσε ένα από τα πιο ηχηρά μηνύματα της εκλογικής αναμέτρησης. Τα δύο κόμματα εξασφάλισαν από τέσσερις έδρες, καλύπτοντας πολιτικό χώρο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν προνομιακό πεδίο για κεντρώους σχηματισμούς και μικρότερα παραδοσιακά κόμματα.

Το Άλμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, φαίνεται πως αξιοποίησε τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, καθώς και τη συζήτηση γύρω από τη διαφθορά και την ανάγκη πολιτικής λογοδοσίας. Παρουσιάστηκε ως μια νέα πολιτική δύναμη που εκφράζει την απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με τις παλιές πολιτικές πρακτικές.

Από την άλλη πλευρά, η Άμεση Δημοκρατία του Φειδία Παναγιώτου, στηρίχθηκε κυρίως στη δυναμική των ψηφιακών μέσων, στην αντισυμβατική επικοινωνία και στην απογοήτευση μέρους των πολιτών από το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό. Το ζητούμενο πλέον είναι αν η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος θα αποκτήσει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο ή αν θα παραμείνει κυρίως σε επίπεδο επικοινωνιακής απήχησης. Η λειτουργία της Βουλής, άλλωστε, απαιτεί πολιτική παραγωγή και όχι μόνο διαδικτυακή επιρροή.

Την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα διατηρούν σημαντική παρουσία, χωρίς όμως την απόλυτη κυριαρχία του παρελθόντος. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ εξασφάλισαν 17 και 15 έδρες αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας ότι εξακολουθούν να διαθέτουν ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς και σταθερή εκλογική βάση.

Παρά την αντοχή τους, ωστόσο, είναι φανερό ότι η πολιτική τους επιρροή δεν έχει την ίδια δυναμική με προηγούμενες περιόδους. Ο ΔΗΣΥ παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη χωρίς να ανακτά πλήρως την παλαιότερη ηγεμονία του, ενώ το ΑΚΕΛ διατηρεί τη δύναμή του χωρίς να εμφανίζει προοπτική σημαντικής ανόδου. Γύρω από τους δύο βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος ενισχύονται πλέον κόμματα που εκφράζουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, την απογοήτευση και την αντισυστημική ψήφο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι πολίτες δεν εγκατέλειψαν τα μεγάλα κόμματα, αλλά επέλεξαν να τους στείλουν ένα σαφές μήνυμα προειδοποίησης και πίεσης για αλλαγές.

Πηγή: CYPRUS TIMES, PHILENEWS

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ιράν: Το ρωσικό προσωπικό θα επιστρέψει στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ αν η κατάσταση παραμείνει σταθερή

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom σχεδιάζει να στείλει ξανά προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ στις ερχόμενες εβδομάδες εάν η κατάσταση εκεί παραμείνει σταθερή, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ. Η Rosatom, η οποία κατασκευάζει δύο νέες μονάδες στο Μπουσέρ, απομάκρυνε εκατοντάδες άτομα που ανήκαν στο προσωπικό του σταθμού, μετά

Ο καύσωνας “κατηφορίζει” στα Βαλκάνια

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να φτάσει στα Βαλκάνια αύριο Σάββατο, με ολόκληρη την κροατική ακτή της Αδριατικής να βρίσκεται ήδη από σήμερα σε κόκκινο συναγερμό, σύμφωνα με την υπηρεσία MeteoAlarm. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αγγίξουν τους 39 βαθμούς Κελσίου από την Κυριακή σε περιοχές της Σερβίας, της

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αξίζει κανείς να μελετάει τις παρεμβάσεις Καραμανλή με προσοχή – Δεν πιστεύω ότι θα βλάψει την παράταξη

Ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha, εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, όπως, σημειώνει, έκανε διαχρονικά. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο κ. Καραμανλής, δεν πρόκειται να στραφεί

Ορκίστηκαν οι πρώτες γυναίκες-οπλίτες – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Οι πρώτες γυναίκες που κατατάχθηκαν εθελοντικά στον Στρατό για να υπηρετήσουν την θητεία τους ορκίστηκαν σήμερα στο κέντρο εκπαίδευσης στη Λαμία, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΣ. Του Χρήστου Μαζανίτη Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης παρέστη σήμερα, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΣ Γεώργιο Κωστίδη, στην τελετή Ορκωμοσίας των Νεοσύλλεκτων Οπλιτών της

Συντάξεις – επιδόματα: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την περίοδο 29 Ιουνίου έως 3 Iουλίου

Ποσό 1.191.311.337,31 ευρώ πρόκειται να καταβληθεί σε 1.740.042 δικαιούχους την περίοδο 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ: Στις 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 1.120.191.337,31 ευρώ σε 1.659.252 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουλίου 2026. Στις 30 Ιουνίου θα

Interfax: Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα σταματήσει τις εξαγωγές ντίζελ

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται πηγές. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στους παραγωγούς καυσίμων να εξάγουν ντίζελ για

“Τα κλιματιστικά δεν θα λύσουν το πρόβλημα”, λέει οικολόγος υπουργός εν μέσω καύσωνα-ρεκόρ στη Γαλλία

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί μια "μακροπρόθεσμη πολιτική" που αφορά "ολόκληρη την οικονομία", δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μονίκ Μπαρμπύ, απαντώντας σε φωνές στη Γαλλία που υποστηρίζουν ότι μια γενικευμένη χρήση των κλιματιστικών θα μπορούσε να αποτελεί τη μόνη λύση στην ακραία ζέστη που πλήττει τη χώρα. "Σοκάρομαι με τους ανθρώπους που μου λένε

«Βουτιά» στη Wall Street μετά τις πληροφορίες για αναβολή της IPO της OpenAI

Ο S&P 500 υποχωρεί την Παρασκευή 26/6, καθώς οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, μετά από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η OpenAI εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της. Παράλληλα, εντάθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για το αυξανόμενο κόστος των επενδύσεων στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο

Related Articles

Popular Categories