“Ανησυχώ πολύ για την ευρωπαϊκή οικονομία”, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Την Πέμπτη, η ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση των προοπτικών της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2025 σε 0,9% έναντι 1,1% που ήταν η προηγούμενή της πρόβλεψη. Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε οριακά, μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.
Ο Μάριο Σεντένο συνέδεσε την αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης επί τα χείρω με μείωση των εξαγωγών και των επενδύσεων, απηχώντας τη ανάλογη δήλωση της ΕΚΤ.
“Οι επενδύσεις είναι, νομίζω, αρκετά υποτονικές στην Ευρώπη. Θα χρειαστούν 4 χρόνια για να επιστρέψουμε στο επίπεδο των επενδύσεων του έτους 2023 στον ιδιωτικό τομέα και 6 χρόνια σε ότι αφορά τις επενδύσεις στη στέγαση. Θα επιστρέψουμε στα επίπεδα επενδύσεων του έτους 2022 μόνο το 2028”, πρόσθεσε.
“Αυτοί οι αριθμοί εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας”, κατέληξε.
Οι ανησυχίες για την στασιμότητα της οικονομίας της Ευρώπης έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλές περί δασμών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από αρκετούς βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος του.
Αλλά ο Τραμπ αλλάζει διαρκώς τις θέσεις του, καθυστερώντας την επιβολή δασμών ή ανακοινώνοντας εξαιρέσεις καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις υπό στόχευση χώρες.
“Οι δασμοί αποτελούν φόρους. Είναι φόροι τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή, και γνωρίζουμε ότι οι φόροι έχουν πολύ σαφή αντίκτυπο στην οικονομία”, είπε ο Μάριο Σεντένο, προειδοποιώντας ότι τελικά κανείς δεν θα κερδίσει σε ένα δασμολογικό πόλεμο.
Ελπίδα για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη η αύξηση των αμυντικών δαπανών
Μια ελπίδα για την Ευρώπη αποτελεί η πιθανή αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Αν ένα αμυντικό πακέτο είναι “καλά σχεδιασμένο”, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε ο Σεντένο.
Η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για ενίσχυση των δαπανών της για την άμυνα και τις υποδομές, αν και υπάρχει το εμπόδιο του “φρένου χρέους” μέχρι να εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις.
Με πληροφορίες από CNBC