Μαρινάκης: «Μόνιμου χαρακτήρα τα μέτρα της ΔΕΘ» – Τι είπε για τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες

Μία πρώτη εικόνα για το «καλάθι» της ΔΕΘ δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προαναγγέλλοντας μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και αφήνοντας ανοιχτά αρκετά από τα βασικά κυβερνητικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο NEWS 24/7, ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη συνταξιούχων, δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με παρεμβάσεις που θα έχουν μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα.

«Ο στόχος της Κυβέρνησης ποιος είναι; Και στα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Να στηριχθούν όσο γίνεται οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι μόνο και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, με όσα παραπάνω λεφτά μπορούμε, ούτως ώστε να είναι δίκαιη η μοιρασιά και τα μέτρα – αυτό που μπορώ να σας πω και κρατήστε το – να είναι μόνιμου χαρακτήρα».

«Όχι» σε 13ο μισθό και 13η σύνταξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτει το ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου μισθού στο Δημόσιο και 13ης σύνταξης, παραπέμποντας στο υψηλό δημοσιονομικό κόστος τέτοιων παρεμβάσεων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αφήνει περιθώριο για ενίσχυση του επιδόματος που καταβάλλεται τον Νοέμβριο στους συνταξιούχους, με την προοπτική να αποκτήσει πιο μόνιμο και οριζόντιο χαρακτήρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ. Μαρινάκη στα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα από τα βασικά αιτήματα του συγκεκριμένου επαγγελματικού κόσμου.

«Αυτό το οποίο είχε πει τότε ο πρωθυπουργός – και συγκρατήστε αυτή τη φράση, γιατί θα μας φανεί και θα σας φανεί χρήσιμη τις επόμενες εβδομάδες – είναι ότι ο στόχος δεν είναι να έχουμε για πάντα τα τεκμήρια, αλλά όταν εφαρμοστούν και αποδώσουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τότε να εξετάζουμε σταδιακά την αφαίρεσή τους».

Και προσθέτει με έμφαση: «Όσο εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά και αποδίδουν, τόσο πρέπει, σταδιακά, να φεύγουν τα τεκμήρια».

Ανοιχτό παράθυρο για «Σπίτι μου ΙΙΙ»

Ανοιχτό αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης και το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος στεγαστικής πολιτικής, στα πρότυπα των «Σπίτι μου» και «Σπίτι μου ΙΙ».

«Δεν αποκλείω κιόλας να δούμε, να δουλέψουμε, δεν γνωρίζω κάτι αυτή τη στιγμή, το οποίο να είναι έτοιμο να ανακοινωθεί. Μακάρι να υπάρξουν οι πόροι για κάτι αντίστοιχο. Δεν ξέρω αν είναι “Σπίτι μου ΙΙΙ” ή ένα αντίστοιχο πρόγραμμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει πάντως ότι το βασικό πρόβλημα της αγοράς δεν είναι αποκλειστικά η έλλειψη νέων κατοικιών, αλλά τα ακίνητα που παραμένουν κλειστά.

«Αν δείτε τα δεδομένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι τα κλειστά ακίνητα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα»

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτηρίζει παράνομες τις τουρκικές κινήσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι δεν παράγουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

«Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας, πέραν από παράνομες, δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα. Είναι ο δρομέας που τρέχει μόνος του στον κήπο του και παίρνει μετάλλιο και το δίνει στον εαυτό του».

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να προασπιστεί τα εθνικά και τα δίκαια. Θα κάνουμε όλα τα βήματα τα οποία προβλέπονται. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προαναγγείλω ή να προεξοφλήσω την εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια συνέντευξη».

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις της περιοχής. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η διεθνής συγκυρία παραμένει εξαιρετικά ταραγμένη και η χώρα διατηρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα, διαθέτοντας τα επιχειρησιακά μέσα όπως κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Για Τσίπρα: «Κανένας αντίπαλος δεν είναι από πριν αμελητέος»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται και στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική, τονίζοντας ότι κανένας πολιτικός αντίπαλος δεν μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων αμελητέος.

«Κανένας αντίπαλος δεν είναι από πριν αμελητέος. Ειδικά ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας, επειδή τον ψήφισαν οι πολίτες».

Ταυτόχρονα, απορρίπτει την ιδέα ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να οργανώσει την πολιτική της αντιπαράθεση με βάση μια πιθανή επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού.

«Αν κάνουμε το λάθος και βάλουμε ως μέτρο σύγκρισης τη διακυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, τότε έχουμε χάσει πριν μπούμε στο “γήπεδο”. Το αφήγημά μας είναι να μην γυρίσουμε πίσω γενικά».

Αναφορά κάνει ο Παύλος Μαρινάκης και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη στάση του στα ελληνοτουρκικά.

«Το να είσαι, όταν έχεις την εξουσία, στο κλίμα του διαλόγου, όχι της υποχώρησης – άλλο διάλογος, άλλο υποχώρηση – και όταν φεύγεις από την εξουσία, να αποφασίζεις να είσαι πιο επιθετικός με τη γείτονα χώρα, γιατί είναι εκ του ασφαλούς αυτή η επιθετικότητα, δεν ισχυροποιεί καθόλου τη χώρα».

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ελβετία: Πέντε αγνοούμενοι και οκτώ τραυματίες σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κτίριο κατοικιών

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την περασμένη νύκτα σε κτίριο κατοικιών στη μικρή πόλη Τούσις, στην ανατολική Ελβετία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άνθρωποι, ενώ πέντε άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία η οποία ενημερώθηκε για το συμβάν λίγο μετά τα μεσάνυκτα. "Τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Τούσις. Ένα εστιατόριο και

Αυστραλία: Συνελήφθη Ρωσοαυστραλός με την κατηγορία ότι παρείχε πληροφορίες για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στη Ρωσία

Κατηγορίες για απόπειρα παροχής πληροφοριών στη Ρωσία αναφορικά με τις ουκρανικές στρατιωτικές δραστηριότητες απαγγέλθηκαν σε άνδρα με υπηκοότητα Ρωσίας και Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αυστραλιανές αρχές. Αυτός ο 27χρονος άνδρας είχε λάβει "στρατιωτικού τύπου" εκπαίδευση στη Ρωσία και στη συνέχεια εντάχθηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε η Κρίσι Μπάρετ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας

Γερμανία: Στο μισό τα αποθέματα φυσικού αερίου

  Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας κινούνται μόλις στο 50%. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, το ερώτημα είναι αν πράγματι επαρκούν. Aπαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα. 1. Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται τα αποθέματα; Οι πάνω από 40 εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες μόλις λίγο πάνω από το μισό, εξαιτίας του αποκλεισμού στα

Μιλέι: Νέες δηλώσεις κατά των αμβλώσεων

 Ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, διαβόητος πολέμιος της άμβλωσης, καταφέρθηκε χθες Πέμπτη εναντίον της "τρέλας" της νόμιμης εθελούσιας διακοπής της κύησης, που κατ’ αυτόν η οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής "πληρώνει πολύ ακριβά" σε όρους ανάπτυξης και συνταξιοδοτικού συστήματος. "Πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτή την τρέλα με τα πράσινα φουλαράκια", πέταξε ο

Η Ελλάδα ανακτά το επίσημο καθεστώς χώρας απαλλαγμένης από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

Την αποκατάσταση του επίσημου καθεστώτος της Ελλάδας ως χώρας απαλλαγμένης από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR), με ισχύ από τις 18 Αυγούστου 2026, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), αναγνωρίζοντας την επιτυχή εκρίζωση της νόσου μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τις ελληνικές κτηνιατρικές αρχές. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε επίσημα

Ρεύμα: Μπλόκο στον «ενεργειακό τουρισμό» – Τα μέτρα για στρατηγικούς κακοπληρωτές, τι αλλάζει στις οφειλές

Μπλόκο στον λεγόμενο «ενεργειακό τουρισμό» και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλάζοντας τους κανόνες για τη μετακίνηση καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στον άλλο. Με τη νέα ρύθμιση, καθιερώνεται για πρώτη φορά σύστημα επισήμανσης οφειλετών (debt flagging). Εφόσον ένας καταναλωτής συγκεντρώσει τρεις επισημάνσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ριάμπκοφ: Η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει νέες προτάσεις για την Ουκρανία

Η Ρωσία είναι ανοιχτή στο να ακούσει νέες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια διευθέτηση της σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις θα πρέπει πάντως να αντικατοπτρίζουν τις "πραγματικότητες στο πεδίο", όπως μεταδίδει το Reuters. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο News.ru

ΗΠΑ: Χώρες που δεν θα υποστηρίξουν τον “οικονομικό πόλεμο” κατά του Ιράν θα θεωρηθεί πως είναι “εναντίον μας”

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέβασε χθες Πέμπτη κι άλλο την πίεση στους συμμάχους της και στην Κίνα να ενωθούν μαζί της στην προσπάθεια να ανέβει κατακόρυφα ο οικονομικός στραγγαλισμός , που θεωρεί πως μπορεί να οδηγήσει σε "πτώση του καθεστώτος" στην Τεχεράνη χωρίς επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αντέδρασε κατηγορώντας την

Related Articles

Popular Categories