Μετά το Ορμούζ απειλείται και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Του Κώστα Ράπτη

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μετανιώνει. Τουλάχιστον όχι για τον πόλεμο κατά του Ιράν, οι επιπτώσεις του οποίου αναμένεται να στοιχίσουν ακριβά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τις αμερικανικές “ενδιάμεσες εκλογές” του Νοεμβρίου.

“Δεν πιστεύω στη λέξη ‘μετανιώνω’. Μπορείς πάντα να αμφιβάλεις. Μπορείς πάντα να κάνεις μια μικρή αυτοκριτική. Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα έπραττα ακριβώς το ίδιο”, τόνισε στη συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη, στην εκπομπή The Ingraham Angle.

Ο Τραμπ απέρριψε την εκτίμηση ότι κάποιοι από τους υποστηρικτές του έχουν αναστατωθεί και αποθαρρυνθεί λόγω του πολέμου. “Δεν πιστεύω ότι έχουν αποθαρρυνθεί. Πιστεύω ότι είναι πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι δεν επιτρέπω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο”, επεσήμανε. Παράλληλα επανέλαβε την άποψη ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Προφανώς αυτό σε έμμεση απάντηση προς το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι ανώτατοι αξιωματούχοι όπως ο Τζ. Ντ. Βανς και ο Μάρκο Ρούμπιο προειδοποιούν εμπιστευτικά τον Τραμπ ότι το ιρανικό αδιέξοδο κινδυνεύει να “καταναλώσει” όλη την εναπομείνασα διετία της προεδρίας του.
Αλλά οι Ιρανοί δεν έχουν βέβαια λόγους να περιμένουν τις ενδιάμεσες εκλογές μετά τις οποίες ο Τραμπ θα είναι πολιτικά απελευθερωμένος να πράξει το οτιδήποτε. Εξ ού και υιοθετούν τακτική κλιμάκωσης των αντιμέτρων τους στα αμερικανικά πλήγματα.

Τέλος των “αναλογικών αντιποίνων”

Η ηγεσία του Ιράν “κρίνει πως οδεύει να κερδίσει τον πόλεμο και οι ΗΠΑ οδεύουν να τον χάσουν”, την ώρα που “δεν μπορούν να επιτρέψουν κλιμάκωση”, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομά Ζουνό, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οτάβας. Εκτίμησε δε ότι η Τεχεράνη βλέπει σε αυτή την περίοδο προεκλογικής εκστρατείας “παράθυρο ευκαιρίας για να εκμεταλλευτεί την αμερικανική αδυναμία και να δημιουργήσει νέα περιφερειακή τάξη προς όφελός της”.

Η “εποχή των αναλογικών αντίποινων τέλειωσε”, όπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ. Ανήγγειλε τη δημιουργία το προσεχές διάστημα νέας “απαγορευμένης ζώνης”, πέρα από το στενό, στην οποία θα απαιτείται άδεια για τη διέλευση. “Δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα όσο δεν παίρνουν μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αν η Ουάσινγκτον θέλει πρόοδο, τότε θα πρέπει να το μεταφράσει σε πράξεις”, δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή ο γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαεΐ.

Τα όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα υπήρξαν χαρακτηριστικά. Σε υποστήριξη της επιλογής του οικονομικού στραγγαλισμού του Ιράν, η αμερικανική πλευρά έπληξε πέντε ιρανικά τάνκερ στα ανοικτά της νήσου Χαργκ, που αποτελεί τον κεντρικό κόμβο των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών. Όμως η ιρανική απάντηση περιλάμβανε πλήγματα σε δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, δέκα εμπορικά τα οποία δεν κινούνταν σε συμφωνία με τις υποδείξεις, καθώς και σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία, όπου φέρεται να έπαθαν βλάβες εννέα σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Ως αποτέλεσμα, οι διελεύσεις εμπορικών πλοίων από το στενό του Ορμούζ μειώθηκαν σε μόλις 7 την Πέμπτη, από 11 την προηγουμένη, ήτοι υποδιπλάσιες σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ημερών (15). Πιθανό πάντως είναι και άλλα πλοία να διέσχισαν το στενό έχοντας απενεργοποιήσει τους αναμεταδότες δεδομένων τους.

Η “ράβδος” πείθει. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μοναρχιών του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου σχεδιάζουν να συναντηθούν τη Δευτέρα στη Σαλάλαχ του Ομάν με τον Ιρανό ομόλογό τους, Αμπάς Αραγτσί, για να συζητήσουν τις προσπάθειες Τεχεράνης και Μασκάτ να καταλήξουν σε προσωρινή συμφωνία για τη διαχείριση της ναυσιπλοΐας μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Το έτερο στενό που ταράζει τις αγορές

Προς το παρόν, οι αγορές εκδηλώνουν τη νευρικότητά τους, με την τιμή του πετρελαίου να έχει επιστρέψει στην περιοχή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς η κρίση περιλαμβάνει όλο και εντονότερα το έτερο στρατηγικό στενό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, στην έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Η κατάληψη από τους Χούθι του λιμένα της Μόκκα, καθώς και δύο νησίδων, στο τμήμα της Υεμένης που έλεγχαν οι δυνάμεις της εξόριστης διεθνώς αναγνωρισμένης υεμενικής κυβέρνησης και του υπό σαουδαραβική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού, συνιστά ταπείνωση για το Ριάντ και δίνει πλήρη έλεγχο του Μπαμπ ελ Μαντέμπ από τους φιλο-ιρανούς αντάρτες.

Η ναυσιπλοΐα και το διεθνές εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ είναι “ασφαλή”, καθώς οι επιχειρήσεις των ανταρτών περιορίζονται σε συγκεκριμένους στόχους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα σταματήσουν μόνο όταν τερματιστεί η “επίθεση” στην Υεμένη, υποστήριξε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουσαλάμ. Το δε Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων, που υπάγεται στους Χούθι, ανέφερε επίσης ότι η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ασφαλής για όλες τις εταιρείες, εξαιρουμένων μόνο των σαουδαραβικών πλοίων.

Ο Τραμπ αρνήθηκε αίτημα του Ριάντ να βομβαρδίσει την Υεμένη

Έπειτα από χρόνια ηρεμίας μετά την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας το 2022 μεταξύ των Χούθι και του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που υποστηρίζει την εξόριστη κυβέρνηση, η χώρα φαίνεται να έχει παρασυρθεί στην περιφερειακή σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν. Οι Χούθι έχουν ανακοινώσει ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας και έχουν στοχοθετήσει δεξαμενόπλοια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του βασιλείου, κυρίως διυλιστήρια.

Το Μπαμπ ελ Μπαντέμπ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οδούς για την εξαγωγή αργού πετρελαίου από τον Κόλπο προς τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ή του αγωγού SUMED στις ακτές της Αιγύπτου, αλλά και προϊόντων προς την Ασία. Η δε θαλάσσια οδός της Ερυθράς αποτέλεσε τη “βαλβίδα ασφαλείας” που επέτρεψε τη συνέχιση των σαουδαραβικών εξαγωγών καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα των εντάσεων στο Ορμούζ.

Κατά τον ιστότοπο Axios, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ δύο φορές την Πέμπτη και τον παρότρυνε να διατάξει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι, ωστόσο ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα.

Εξ ού και το Ριάντ στράφηκε προς την οδό των επαφών με την Τεχεράνη. Ο Αμπάς Αραγτσί συζήτησε το βράδυ της Πέμπτης με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν για “την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία και οι διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να προληφθεί η όξυνση της έντασης και να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή”, κατά το σχετικό ιρανικό ανακοινωθέν.
 

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ρωσικό drone χτύπησε τρένο στην Ουκρανία λίγο μετά τη διέλευση του Μπόρις Τζόνσον και άλλων αξιωματούχων

Νυν και πρώην αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, βρίσκονταν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της δυτικής Ουκρανίας "λίγη ώρα" πριν από το πλήγμα που εξαπέλυσε η Ρωσία σε μια επιβατική αμαξοστοιχία στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης

Αίγυπτος – Τουρκία: Στο τραπέζι συμμετοχή του Καΐρου στο πρόγραμμα KAAN

Νέα διάσταση αποκτά η προσέγγιση Άγκυρας–Καΐρου, με τουρκικό δημοσίευμα να υποστηρίζει, επικαλούμενο το Al-Monitor, ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς KAAN, ακόμη και με μεταφορά τεχνολογίας και κοινή παραγωγή. Η Yeni Akit, επικαλούμενη δημοσίευμα του Al-Monitor, αναφέρει ότι οι επαφές Τουρκίας και Αιγύπτου στον αμυντικό τομέα εισέρχονται σε

Σύρος: Θετική πορεία στην επιβατική κίνηση κατά το διάστημα Απριλίου – Αυγούστου 2026

Θετική εικόνα καταγράφουν τα νεότερα στοιχεία επιβατικής κίνησης για τη Σύρο, τόσο στην ακτοπλοϊκή όσο και στην αεροπορική σύνδεση του νησιού κατά το 2026. Σύμφωνα με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κατά το διάστημα Απριλίου – Αυγούστου 2026, η επιβατική κίνηση στον λιμένα της Σύρου ανήλθε σε 261.322 επιβάτες, έναντι 252.617 επιβατών το αντίστοιχο

Ο πόλεμος στο Ιράν αναδιαμορφώνει τους δεσμούς των BRICS

Αυτό το Σαββατοκύριακο, μερικοί από τους πιο ισχυρούς ηγέτες στον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Νέο Δελχί γύρω από ένα τεράστιο κυκλικό τραπέζι, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να τους προτρέπει να μετατραπούν σε "διαμορφωτές των κανόνων" από απλούς "υιοθετητές κανόνων". Μεταξύ των συνδαιτημόνων του ήταν μέλη της ομάδας BRICS, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ

Επανεξελέγη πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο στο Κόσοβο ο Αλμίν Κούρτι

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου επανεξέλεξε σήμερα νέο πρωθυπουργό τονΑλμπίν Κούρτι, αφού το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές του Ιουνίου, όπως η αποτυχία εκλογής προέδρου της πρώην σερβικής επαρχίας μπορεί να την οδηγήσει σε νέες πρόωρες εκλογές, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση του Κούρτι έλαβε 62 ψήφους σε σύνολο 120 βουλευτών. Η νέα

Ντ. Τραμπ: Επιμένει για το μέρισμα 5.000 δολαρίων και την ενωμένη Ιρλανδία – Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν άνετα να αντεπεξέλθουν στην υπόσχεσή του να αποστείλει στους ενήλικες των ΗΠΑ ένα "μέρισμα" ύψους 5.000 δολαρίων, εφόσον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, και ότι πάντα τηρεί τις υποσχέσεις του. "Δεν ξέρω, αλλά θα είναι εύκολο αν κερδίσουν οι

Τσουκαλάς: Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει

Ο Κώστας Τσουκαλάς απάντησε στις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ. «Ο κ. Μαρινάκης προφανώς έχει μπερδευτεί. Νομίζει πως όλοι οι πολιτικοί μοιάζουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που από το βήμα της ΔΕΘ το 2018 είχε δεσμευτεί για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και οριζόντια μείωση ΦΠΑ ενώ έκανε ακριβώς

Επανένωση της Ιρλανδίας: Τι κρύβουν οι δηλώσεις Τραμπ;

Ανταπόκριση από το Λονδίνο Το ιρλανδικό ζήτημα, αν και θεωρητικά έχει επιλυθεί μέσω της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (Good Friday Agreement) το 1998, εξακολουθεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικό θέμα. Εξακολουθούν να υπάρχουν κόμματα και, κατ' επέκταση, ψηφοφόροι που χωρίζονται σε δύο βασικούς πόλους: εκείνοι που επιθυμούν την ενοποίηση του νησιού της Ιρλανδίας και

Related Articles

Popular Categories