Μεταποίηση: Σε υψηλό εξαμήνου η αύξηση των νέων παραγγελιών – «Βάρος» οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν οι λειτουργικές συνθήκες στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών τον Σεπτέμβριο, λόγω της ταχύτερης αύξησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, η αύξηση των οποίων επιταχύνεται σε υψηλό εξαμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI της S&P Global.

Τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε η ζήτηση στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, καθώς οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν στον δριμύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 18 μηνών. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν επιπλέον εργαζομένους με έντονο ρυθμό και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, η μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα συνέβαλε στη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών ήταν οι λιγότερο έντονες που έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν, καθώς το κόστος εισροών και οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και καυσίμων.

Στις 54.0 μονάδες ο Δείκτης

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI®) έκλεισε στις 54.0 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 54.4 μονάδες του Αυγούστου.

Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν μια σημαντική ανάκαμψη της υγείας του τομέα, μολονότι ήταν η ασθενέστερη βελτίωση που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Η αύξηση των νέων παραγγελιών επιταχύνεται σε υψηλό έξι μηνών

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν συνεχιζόμενη αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών, επεκτείνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με αναφορές, η ζήτηση βελτιώθηκε λόγω της απόκτησης νέων πελατών και του εντονότερου ενδιαφέροντος από τους υφιστάμενους πελάτες.

Η συνολική ανάκαμψη ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών και υποστηρίχθηκε από την ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2025.

Σύμφωνα με αναφορές, η ζήτηση από πελάτες στην Ευρώπη και στην Ασία ενίσχυσε την αύξηση των νέων πωλήσεων στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό, ο οποίος ήταν ελαφρώς ταχύτερος από τον αντίστοιχο του Αυγούστου. Ο ρυθμός αύξησης ήταν επίσης εντονότερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Προσλήψεις

Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής προκάλεσαν έναν ακόμα γύρο προσλήψεων στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν απότομος, παρότι εξασθένησε από το πρόσφατο υψηλό του Αυγούστου. Μέλη του πάνελ ανέφεραν αρκετές φορές ότι προσέλαβαν εργαζομένους κυρίως πλήρους απασχόλησης, για να αντεπεξέλθουν στις νέες εισροές παραγγελιών. Η αύξηση του προσωπικού συνέβαλε σε νέα μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Η μείωση ήταν η τρίτη διάστημα τεσσάρων μηνών και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

Καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης των προμηθευτών

Ταυτόχρονα, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε εκ νέου και σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Οι καθυστερήσεις στις μεταφορές και στην υλικοτεχνική υποστήριξη, παράλληλα με τις ελλείψεις αποθεμάτων, οδήγησαν όλες σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις, μολονότι τις ασθενέστερες που έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.

Εισροές

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των αγορών εισροών επιβραδύνθηκε με μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο. Επιπλέον, οι κατασκευαστές ανέφεραν γενικά την επιλογή τους να μειώσουν τα αποθέματα τον Σεπτέμβριο, λόγω των οικονομικών παραμέτρων, καθώς και τη χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων για την ενίσχυση της παραγωγής. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων και αγορών μειώθηκαν, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.

Ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Όσον αφορά τις τιμές, το υψηλότερο κόστος πετρελαίου, καυσίμων, ενέργειας και υλικών, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενίσχυσε την πρόσφατη αύξηση των λειτουργικών δαπανών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Αύγουστο και ήταν σε γενικές γραμμές σε αντιστοιχία με τον μέσο όρο που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί για το 2026. Ωστόσο, οι προσπάθειες να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες οδήγησαν σε ακόμα μία αύξηση των τιμών πώλησης. Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν σημαντικός, ωστόσο ασθενέστερος από τους αντίστοιχους που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή κατά το επόμενο έτος ήταν ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξες τον Σεπτέμβριο, λόγων των ανησυχιών μεταξύ των εταιρειών ως προς την τιμολογιακή ισχύ. Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός εμπιστοσύνης παρέμεινε ιστορικά υψηλός και υποστηρίχθηκε από τις προγραμματισμένες επενδύσεις σε τεχνολογία, παράλληλα με την απόκτηση νέων πελατών και συμβολαίων.

«Σημαντική ανάκαμψη της υγείας του τομέα, αλλά…»

Με αφορμή τα νέα στοιχεία η Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence σχολίασε:

«Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να καταγράφουν σημαντική ανάκαμψη της υγείας του τομέα, καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε λόγω της περαιτέρω βελτίωσης της ζήτησης. Οι εταιρείες προσέλαβαν επίσης επιπλέον προσωπικό με έντονο ρυθμό, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κυρίως μέσω των αυξημένων τιμών πετρελαίου, επηρέασε αρνητικά τον τομέα. Τα υποκείμενα στοιχεία υπέδειξαν εντονότερη αύξηση του κόστους εισροών και σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών. Κατά συνέπεια, ορισμένες εταιρείες περιόρισαν τις αυξήσεις των αγορών εισροών και αντ’ αυτού έδωσαν προτεραιότητα στη μείωση των αποθεμάτων.

Οι ανησυχίες σχετικά με την τιμολογιακή ισχύ και την πίεση στα περιθώρια κέρδους μείωσαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ωστόσο οι εταιρείες ήταν σε γενικές γραμμές αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές για το επόμενο έτος.»

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Κρεμλίνο: Η πυρηνική προειδοποίηση της Ρωσίας προς το ΝΑΤΟ είχε ως στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του Καλίνινγκραντ

Η πρόσφατη επιστολή της Ρωσίας προς το ΝΑΤΟ, στην οποία εκφράζεται η ετοιμότητά της να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που η δυτική συμμαχία επιχειρούσε να αποκόψει το Καλίνινγκραντ, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως συγκρουσιακή, δήλωσε το Κρεμλίνο την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι στόχος της Μόσχας είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια

Γαλλία: Προϋπολογισμός λιτότητας με εξοικονόμηση 54 δισ. ευρώ το 2027 – Στο 121,7% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Περικοπές ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το 2027 προβλέπει η γαλλική κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργούς Σεμπαστιάν Λεκορνί στο υπουργικό συμβούλιο. Στα 43 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά προστίθενται "η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ανάκαμψης που θα ληφθούν το 2026" και "νωρίτερα", γεγονός που ανεβάζει

Μητσοτάκης στο Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια: «Χτίζουμε ένα πλέγμα φροντίδας σε όλη την Ελλάδα»

Τη δημιουργία ενός πλέγματος φροντίδας για την άνοια σε ολόκληρη τη χώρα, με κεντρικό πόλο το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο στο Περιστέρι, έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση και υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία του Κέντρου για την Άνοια και τις συναφείς γνωστικές διαταραχές. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το εγχείρημα «κάτι

Άγκυρα: «Δεν θα επιτρέψουμε την πόντιση του καλωδίου αν δεν δώσουμε εμείς την άδεια»

«Δεν θα επιτρέψουμε την πόντιση του καλωδίου αν δεν δώσουμε εμείς την άδεια» υποστηρίζει προκλητικά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολης Μανώλης Κωστίδης.  «(Σχετικά με τη διαδρομή του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας) σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οποιαδήποτε εγκατάσταση καλωδίων/αγωγών ή επιστημονική

AP: Αίρεται η απαγόρευση πώλησης αμερικανικών όπλων στη Συρία

Η κυβέρνηση Τραμπ αφαιρεί τη Συρία από τον κατάλογο των κρατών στα οποία απαγορεύει την αγορά ή εισαγωγή αμερικανικού οπλισμού, ένα μέτρο που εντάσσεται σε μια διαδικασία διάρκειας πολλών μηνών για τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό και των ηγετών της. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι τροποποιεί τους

Το Πεντάγωνο αποκλείει βασικούς συμμάχους από την επόμενη συνάντηση του ΝΑΤΟ – Η “λίστα καλών και κακών” του Τραμπ

Η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει αρκετούς σημαντικούς συμμάχους από μια σύνοδο μελών του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα -μετά τις προηγούμενες απειλές της να εφαρμόσει μια "λίστα καλών και κακών" απέναντι σε κυβερνήσεις που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες του προέδρου. Η προγραμματισμένη συνάντηση στην Πολωνία, την οποία έχει προωθήσει ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου

Ψηφιακή αναβάθμιση των 6 μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Αττικής

Τις αποφάσεις για την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» των πράξεων ψηφιακής αναβάθμισης των έξι μεγαλύτερων Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της Αττικής υπέγραψε ο περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Οι παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ αφορούν στην ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υποδομών, στην αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων

Στην Κυψέλη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ζημιές από τα έργα του Μετρό»

Τη συμπαράστασή της στα αιτήματα των κατοίκων της Κυψέλης, οι οποίοι αγωνιούν για τη στατικότητα των σπιτιών τους εξαιτίας των εργασιών διάνοιξης της Γραμμής 4 του Μετρό, εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ρένα Δούρου. Δείτε βίντεο του Orangepress: Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων

Related Articles

Popular Categories