Περιοδεία στη Μέση Ανατολή ετοιμάζει την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του in ο Γεραπετρίτης τη Δευτέρα σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον ισραηλινό ομόλογο του, Γκίντεον Σαάρ και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μουσταφά.
Την επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη θα ακολουθήσει την Τρίτη επίσκεψη του Γεραπετρίτη στην Ιορδανία για συνάντηση με τον ομόλογο του, Αϊμάν Σαφάντι, στο Αμάν.
Καλά πληροφορημένες πηγές έβαζαν το ταξίδι στο πλαίσιο του ρόλου που φιλοδοξεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή, αξιοποιώντας και την συμμετοχή της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία έχει βάλει στόχο να έχει ενεργό ρόλο και στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Συμμαχικός άξονας
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Ελλάδα στοχεύει να συμμετάσχει ενεργά και σε ένα συμμαχικό άξονα για τη Μέση Ανατολή, φιλοδοξώντας να εμφανιστεί και ως συνεκτικός κρίκος, που θα συνδέει το συμμαχικό αυτό άξονα και με την Ευρώπη. Με δεδομένο όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές στο in ότι δεν είναι όλοι οι υπουργοί της ΕΕ ο ίδιο ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις χώρες.
Με την παρούσα περίοδο να σημειώνεται ότι στην περιοχή – τουλάχιστον – υπάρχει μία δυσπιστία ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας από πολλές πλευρές.
Διπλωματικές πηγές αναγνωρίζουν μία «ευκαιρία» όπως λένε για την Ελλάδα να αναδείξει το ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας, αλλά και γέφυρας των χωρών της Μέσης Ανατολής με τη Δύση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Με το ταξίδι Γεραπετρίτη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό.
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ινδία
Το επόμενο ταξίδι Γεραπετρίτη θα είναι στην Ινδία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Σουμπραχανιάμ Τζαϊσανκάρ, στις 7 Φεβρουαρίου.
Στην ατζέντα θα είναι σαφώς ο IMEC, ένα φιλόδοξο σχέδιο, που εφόσον γίνει εφικτό να προχωρήσει θα έχει χαρακτηριστικά γεωστρατηγικής σημασίας.
Για την Ινδία η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που μεταφέρει τη φωνή της και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας να είναι στο τραπέζι καθώς αποτελεί και μία από τις προτεραιότητες της Αθήνας στη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ μετράει και ως γέφυρα με την ΕΕ.
Στα μεγάλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στην επίσκεψη Γεραπετρίτη στο Νέο Δελχί είναι και η αύξηση του διμερούς εμπορίου, με αρμόδιες πηγές να υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τις προοπτικές που μπορεί να ανοίξει το εν λόγω ταξίδι.