- Δώρας Αντωνίου
Μπορεί η απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού να αποτελέσει πειστική άμυνα για την κυβέρνηση απέναντι στην πιεστική κατάσταση που διαμορφώνουν οι αυξημένες τιμές ενέργειας; Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, ιδιαίτερα καθώς βρισκόμαστε ήδη σε μακρά προεκλογική περίοδο. Για την αντιπολίτευση το αυξημένο κόστος ενέργειας, που αφορά κάθε νοικοκυριό, είναι ένα θέμα στο οποίο θα επιδιώξει να πιέσει την κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια και δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα και τις αυξημένες ανάγκες για ενεργειακή κατανάλωση που φέρνει.
Χθες δόθηκε μια καλή πρόγευση όσων αναμένεται να ακολουθήσουν. ΠΑΣΟΚ, ΕΛΑ.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν – προτείνουν παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην μείωση των τιμών ενέργειας: μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων, επιβολή πλαφόν. Με παραπομπή σε μέτρα που λαμβάνονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι στο τραπέζι εάν εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» των Βρυξελλών ότι θα εξαιρεθεί η απώλεια εσόδων από τον υπολογισμό των δαπανών.
Το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας χθες στις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,4 ευρώ.λίτρο και πετρελαίου κίνησης 1,8 ευρώ/λίτρο, έκανε λόγο για «εύκολες λύσεις» και παρέπεμψε αφενός στους ευρωπαϊκούς κανόνες που, μεταξύ άλλων, έχουν περιορισμούς για τη μετάπτωση προϊόντων σε χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, αλλά και στις απώλειες εσόδων και την «τρύπα» στον προϋπολογισμό που θα σημάνει η μείωση του ΕΦΚ στο μισό. Η κυβέρνηση επιμένει πως γίνεται ό,τι είναι δυνατό, με την δρομολόγηση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει κίνδυνος για τη δημοσιονομική ισορροπία.
Από το Σαν Φρανσίσκο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια αναφορά που σχετίζεται και με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από τις παρεμβάσεις για τις τιμές ενέργειας και σίγουρα είναι μια θέση που θα ακούσουμε να επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο. Κατά τη συζήτηση με τη γενική διευθύντρια και αρχισυντάκτρια του TechCrunch, Connie Loizos, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Endeavor Greece «The Future of AI Elsewhere» και μιλώντας για την απόφασή του να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πρόοδος που, κατά την εκτίμησή του, έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια μπορεί να ανατραπεί εάν αλλάξει η δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι στην πολιτική «δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει εκτροχιασμός», συνδέοντας την επιδίωξη μιας τρίτης θητείας με τη συνέχιση της ίδιας κατεύθυνσης για τη χώρα.
Είναι ένα δίλημμα που θα επανέρχεται διαρκώς σε όλη την προεκλογική περίοδο και κυριάρχησε και στην αντιπαράθεση για τις προτάσεις που ακούστηκαν στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση, απέναντι στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, αντιπαραβάλει τον κίνδυνο εκτροχιασμού από ανέφικτες και ακοστολόγητες υποσχέσεις.
Παραμένει, ωστόσο, δεδομένο ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες. Η προοπτική μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης διαμορφώνει συνθήκες για νέες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς οι αυξημένες τιμές ενέργειας θα διαχυθούν σε όλη την αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών. Ο χειμώνας ούτως ή άλλως συνεπάγεται αυξημένες ενεργειακές δαπάνες για τα νοικοκυριά, λόγω της ανάγκης για θέρμανση. Το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης διαμορφώνεται από τα γεγονότα, που ανατρέπουν τους όποιους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων για την προεκλογική ατζέντα.
-: -
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.


