Ο Καναδάς και η Γαλλία ανοίγουν προξενεία στη Γροιλανδία

Η Γαλλία και ο Καναδάς, που αντιτίθενται στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γροιλανδίας, εγκαινιάζουν σήμερα τα γενικά τους προξενεία στο Νουούκ.

“Αποτελεί νίκη για τους Γροιλανδούς να βλέπουν δύο συμμαχικές χώρες να ανοίγουν διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Νουούκ”, εκτίμησε ο Γιέπε Στράντσμπεργκ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Γροιλανδίας. “Οι Γροιλανδοί εκτιμούν αφάνταστα την υποστήριξη μπροστά στις δηλώσεις Τραμπ”, πρόσθεσε.

Η πρόσφατη κρίση φάνηκε να αποκλιμακώνεται αφού ο Τραμπ κατέληξε σε ένα “πλαίσιο” συμφωνίας για το μέλλον της Γροιλανδίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Οι λεπτομέρειες του πλαισίου αυτού παραμένουν ασαφείς, ενώ Αμερικανοί, Γροιλανδοί και Δανοί διεξάγουν συνομιλίες στο επίπεδο ομάδας εργασίας.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών δεν είναι γνωστό, όμως η Δανία και η Γροιλανδία – που μοιράζονται τις ανησυχίες του Τραμπ αναφορικά με την ασφάλεια του αυτόνομου αυτού δανέζικου εδάφους—αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή της κυριαρχίας του. Σε αυτό έχουν τη στήριξη και των Ευρωπαίων.

Για τον νέο γενικό πρόξενο της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Πουαριέ ο διορισμός του αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της υποστήριξης αυτής.

“Αρχικά πρέπει να ακούσουμε τους Γροιλανδούς, να τους ακούσουμε προσεκτικά, να τους αφήσουμε να μας εξηγήσουν σε βάθος τη θέση τους και από τη δική μας πλευρά να επιβεβαιώσουμε τη στήριξή μας στον βαθμό που το επιθυμούν τόσο οι ίδιοι όσο και η δανέζικη πλευρά”, σημείωσε κατά την αναχώρησή του για το Νουούκ.

Η απόφαση της Γαλλίας να ανοίξει προξενείο στη Γροιλανδία προηγείται της πρόσφατης όξυνσης της έντασης. Την είχε ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο κατά την επίσκεψή του στο Νουούκ, από όπου είχε εκφράσει την “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” προς το νησί επικρίνοντας τις προσπάθειες του Τραμπ να το προσαρτήσει.

Από την πλευρά του ο Καναδάς είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2024 ότι θα ανοίξει γενικό προξενείο στο τεράστιο αρκτικό νησί, προκειμένου να υπογραμμίσει τη συνεργασία του με τη Γροιλανδία.

“Ήταν μια στιγμή κατά την οποία ο Καναδάς επέλεξε να ενισχύσει την αρκτική του στρατηγική, όταν η επιστροφή του Τραμπ (στην προεδρία των ΗΠΑ) ήταν δεδομένη, ωστόσο η καναδική προσέγγιση εξαρτάται λιγότερο από συγκυριακούς παράγοντες σε σύγκριση με εκείνη της Γαλλίας”, εκτίμησε ο Γάλλος ερευνητής Μικά Μπλουνζόν – Μερέ , συγγραφέας του Mondes polaires.

Το άνοιγμα αυτών των διπλωματικών αντιπροσωπειών επιτρέπει να σταλεί το μήνυμα “στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η επιθετικότητά του έναντι της Γροιλανδίας και της Δανίας δεν αποτελεί μόνο ζήτημα για τη Γροιλανδία και τη Δανία, είναι επίσης υπόθεση των Ευρωπαίων συμμάχων, αλλά και του Καναδά”, υπογράμμισε στο AFP ο Ούλρικ Γκαντ, ειδικός σε θέματα Αρκτικής στο Δανέζικο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών.

“Είναι ένα μικρό βήμα, αποτελεί μέρος της στρατηγικής που έχει στόχο να καταστήσει το πρόβλημα ευρωπαϊκό”, επέμεινε η Κριστίν Νίσεν αναλύτρια στο think tank Europa, ειδική σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. “Οι επιπτώσεις του προφανώς δεν αφορούν μόνο τη Δανία, είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα”.

Αυτονομία

Για τη γροιλανδική διπλωματία τα εγκαίνια των προξενείων –που εξαρτώνται επισήμως από τις πρεσβείες της Γαλλίας και του Καναδά στην Κοπεγχάγη– αποτελούν επίσης “ευκαιρία να εξασκηθεί στην αυτονομία αποκτώντας άμεσες σχέσεις” με άλλες χώρες, σημείωσε ο Στράντσμπεργκ.

Πρόκειται για ένα είδος αναγνώρισης της αυξανόμενης αυτονομίας του νησιού, όπως ορίζεται από τον νόμο- πλαίσιο του 2009.

“Οι Γροιλανδοί θα σκεφτούν, στο πλαίσιο της επιδίωξής τους για ανεξαρτησία, να αποκτήσουν πιο άμεσες σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε η Νίσεν.

Η Γροιλανδία διαθέτει διπλωματικές αποστολές στην ΕΕ από το 1992, στην Ουάσινγκτον από το 2014 και στο Ρέικιαβικ από το 2017. Η Ισλανδία άνοιξε στο Νουούκ το γενικό της προξενείο το 2013 και οι ΗΠΑ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε εκεί ένα γραφείο το 2024.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τραμπ: Το “τελεσίγραφο” λήγει σε 48 ώρες – “Ανόητες” οι απειλές του Αμερικανού προέδρου, λέει η Τεχεράνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα το Ιράν ότι "ο χρόνος τρέχει" και το τελεσίγραφο για να καταλήξει σε μια συμφωνία ή να ξανανοίξει το Στενό του Χορμούζ λήγει σε 48 ώρες.  "Θα θυμάστε όταν έδωσα στο Ιράν 10 ημέρες για ΝΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ή ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΧΟΡΜΟΥΖ. Ο χρόνος πιέζει

Πεπραγμένα Τραμπ: Από την Ουκρανία στο Ιράν

Του Κώστα Ράπτη Ο κόσμος δεν περιμένει πλέον λύσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ – περισσότερο τον θεωρεί πηγή προβλημάτων. Για την ακρίβεια, δυσκολεύεται και να τον πάρει στα σοβαρά – καθώς η αντιφατικότητα και αμετροέπεια των δηλώσεών του, καίτοι γνωστή, έχει οδηγηθεί, μεσούντος του Τρίτου Πολέμου του Κόλπου, σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Το μαρτυρεί αυτό η

Bloomberg: Η κατάρριψη του F-15 “ξηλώνει” το αφήγημα του Τραμπ για νίκη στο Ιράν

Η κατάρριψη ενός μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ στο Ιράν και η αναζήτηση ενός αγνοούμενου μέλους του πληρώματος του διαλύουν τον μύθο του αήττητου που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να προβάλει στο πλαίσιο της προσπάθειας του να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους από την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.  Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο

ΗΠΑ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να δείξουν άλμα των τιμών εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

Το άλμα των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ που έχει ήδη γίνει αισθητό στους Αμερικανούς καταναλωτές αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την ερχόμενη εβδομάδα για τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μηνιαία αύξηση 1% στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο - την πιο απότομη μηνιαία άνοδο από το 2022 - αφού ο πόλεμος στο Ιράν

Βρετανία: Ένας ύποπτος συνελήφθη για εμπρησμό ασθενοφόρων εβραϊκής οργάνωσης

Ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση εναντίον ασθενοφόρων της εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου, στα τέλη Μαρτίου, ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο όπου είχαν προσαχθεί οι άλλοι τρεις ύποπτοι για την υπόθεση αυτήν. Τη νέα σύλληψη ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έμμα Χάραγουέι κατά την ακροαματική διαδικασία των τριών άλλων υπόπτων.

Ισραήλ: Οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν πύραυλο προς το ισραηλινό έδαφος

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το Ισραήλ και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να τον αναχαιτίσουν. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζουν το Ιράν στον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ανέλαβαν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του εκπροσώπου τους στην πλατφόρμα Χ την ευθύνη για

Sleijpen (ΕΚΤ): Στην επόμενη συνεδρίαση μας θα συζητηθεί η αύξηση των επιτοκίων

Στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η συζήτηση θα αφορά είτε την αύξηση των επιτοκίων ή τη διατήρησή τους στα υφιστάμενα επίπεδα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Olaf Sleijpen, μεταδίδει το Bloomberg.  "Σε λίγες εβδομάδες θα καθίσουμε μαζί στη Φρανκφούρτη με το Εκτελεστικό Συμβούλιο", δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας σε podcast. "Τότε θα πρέπει

Συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν: Συμφωνία για “νέα βήματα” στον τομέα της ασφάλειας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα διευρύνει τη συνεργασία της με την Τουρκία στον τομέα της ασφάλειας μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Reuters.  Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε σε "νέα βήματα" στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τον Τούρκο πρόεδρο
spot_img

Related Articles

Popular Categories